Zupa meksykańska – wersja pierwsza

Zupa meksykańska – wersja pierwsza
Udostępnij:
  •  
  •   
  •  

Składniki:
– 500 g mięsa mielonego
– 2 papryki
– 500g pieczarek ( ja zamieniłam pieczarki na grzyby leśne)
– 2 słoiki sosu meksykańskiego
– 2 puszki czerwonej fasoli ( ja dałam jedną fasolę białą dla fantazji ;) )
– włoszczyzna, cebula
– przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, ziele angielskie, liście laurowe,vegeta, przecier pomidorowy

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

WYKONANIE :
Obrać warzywa( marchew, pietruszka, seler, por), pokroić na kawałki i wrzucić do wody. Garnek musi być duży, żeby wszystko pomieścił. Dodać kostkę mięsną oraz podsmażone na patelni grzyby z cebulką.
Całość gotować dopóki warzywa nie będą miękkie. Ja dodałam jeszcze przecieru pomidorowego.
Wywar na początku wyglądał tak:

Obrazek

Mięso mielone połączyć z przyprawami. W przepisie piszą, żeby dodać 1/2 szklanki kaszy manny ale ja nie będę profanować ;) mielonych kaszą manną więc zrobiłam tradycyjnie, dodałam jajko, rozmoczoną bułkę i przyprawy. Kiedyś robiłam z tą manną i mi niezbyt smakowały. Wyrobić masę i uformować z niej niewielkie pulpeciki.
Mi z pół kg mięsa wyszło 30 pulpecików. :P Wrzucić je do wywaru i gotować około 5-6 minut.
Na zdjęciu kotleciki przed i po ugotowaniu ich w wywarze. :)

Obrazek Obrazek Obrazek

Pokroić papryki następnie wraz z sosem meksykańskim i osączoną fasolą dodać do wywaru. Całość doprawić do smaku. Zupę można zagęścić mąką, moja była dość gęsta więc tego nie robiłam. Gotować jeszcze kilka minut. :)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zupa jest bardzo syta, smaczna i ma fajny i nietypowy smak. :eat: :eat: :eat:

Wyświetleń: 661


Udostępnij:
  •  
  •   
  •  

Dodaj komentarz


Suszarki do grzybów