Pyszny prosty krem z kurek

Pyszny prosty krem z kurek

Pyszny prosty krem z kurek:

1 cebulka, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałeczek selera, 2 ziemniaczki, 200-300 g kurek, 2 łyżki śmietany, ze 2-3 ziarnka ziela angielskiego, 2 listki laurowe, sól i pieprz do smaku, ok 1 l. wody

1. Patent na mycie kurek z piasku: suche kurki posypać solą i zalać wrzątkiem. Po chwili kurki będą pływać po wierzchu, a piasek opadnie na dno. Ja zwykle myłam w zimnej wodzie z solą, piasek też ładnie opadał, ale przy tej metodzie kurki nie nasiąkają wodą i pięknie zachowują jędrność i twardość.
2. Warzywa obrać i pokroić w kostkę,
3. W garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła, wrzucić cebulkę i podsmażyć na złoto

4. Dodać pokrojone warzywa i smażyć ok 5 min., po czym dołożyć umyte i osączone z wody kurki i smażyć jeszcze z 5 min

 

5. Wlać wodę, dodać listki i zielę, sól i pieprz i gotować ok. 15 min.

6. Garnek zdjąć z ognia i lekko przestudzić, wyjąć listki i ziarenka ziela i kilka ładnych kurek do dekoracji
7. Zupkę zblendować, jeszcze raz postawić na ogniu i krótko zagotować, zabielić śmietanką ( można, ale niekoniecznie)

8. Serwować z grzankami i palce lizać ;)

Wyświetleń: 734

Sklep z materacami

Zostaw odpowiedź

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *