Przepis na pasteryzowane maślaki i kurki (w zasadzie każdy grzyb można w ten sam sposób pasteryzować)
Ja w zasadzie robię zalewę na ,,oko,, wszystko zależy od tego,jak dużo grzybków mamy. Grzybki czyścimy,kroimy na mniejsze kawałki,płuczemy pod bieżącą wodą.Gotujemy wodę dodając sól i cukier np na 1,5 litra wody 1,5 łyżeczki soli i 1 łyżeczka cukru. Ja zawsze próbuję. Zalewa nie może być ani za słona,ani za słodka Dlatego właśnie trudno troszkę podać dokładne proporcje soli i cukru. Do gotującej się zalewy wrzucamy grzybki, muszą się zagotować. Ściągamy pianę,wody nie wylewamy,będzie nam potrzebna do pasteryzacji. Odcedzamy grzybki,wkładamy do wyparzonych słoików i zalewamy zalewą. Pierwszego dnia pasteryzujemy godzinę na bardzo małym ogniu. Naczynie ze słoikami musi być przykryte pokrywką. Drugiego dnia również grzybki pasteryzujemy godzinę jednakże w tym samym czasie, w którym były pasteryzowane dnia poprzedniego
Słoików nie wyjmujemy z garnka do całkowitego wystudzenia.
Smacznego
Życzę wszystkim udanych zbiorów w nadchodzącym sezonie
Anna Marek Skórska-Jeszke