Dziady

Dziady
Udostępnij:
  •  
  •  
  •  

DZIADY

Składniki:
– ziemniaki
– mąka
– olej, cebula
– coś na okrasę :lol: np. boczek, kiełbasa, grzyby co kto woli

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, wrzucić do wody i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania odlać wodę ale nie do końca ( trochę zostawić) dodać mąki, żeby przykryła cienką warstwą ziemniaki , przykryć pokrywą i jeszcze chwilę gotować z mąką. Można zamieszać, żeby mąka się z tymi ziemniakami lepiej zmieszała.
Zdjąć z ognia, wziąć tłuczek do ziemniaków i mocno je potłuc, żeby mąka idealnie się połączyła z ziemniakami. Wychodzą takie lekko gumowane i ciągnące się. :oops:
Tak to wygląda po połączeniu z mąką. :)

Obrazek
Następnie zrobiłam sobie zasmażkę z cebuli i grzybów. :)
U mnie taka była w drugiej turze potrawy a za pierwszym razem zasmażałam boczek z cebulką więc każdy to robi wg swojego uznania. ;)

Obrazek Obrazek

Następnie wystawiłam ziemniaki na balkon, żeby szybciej wystygły ponieważ poźniej robiłam z nich takie płaskie placki, które podsmażałam na patelni a jak gorące to nie mogłam uturlać ;) tych placków. :lol: Musiały trochę przestygnąć.
Tak wyglądały, kształt mogą mieć różny. Po uformowaniu trzeba je usmażyć na patelni, poszczególne etapy smażenia widać na zdjęciach.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

I potrawa gotowa, ja ją podałam z kapustą kiszoną zasmażaną a właściwie ugotowaną. Kroję kapustę kiszoną na drobno i do gara, dolewam wody, dodaję przypraw, majeranek, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, vegeta czy przyprawa do kapusty i się to pruży przez 20 do 30 minut. Wody można dolewać jak zabraknie.
Danie po podaniu wyglądało tak. :eat:

Obrazek Obrazek Obrazek

Potrawa jest smaczna i sycąca , ja już jestem po raphacholinie ale sobie za dużo dokładałam. :placze:
Po tej zimie będę się turlać jak kuleczka. rotfl ;) :placze:

Wyświetleń: 1094


Udostępnij:
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz


Suszarki do grzybów