Biała kiełbasa w grzybach

Biała kiełbasa w grzybach
Udostępnij:
  •  
  •  
  •  

Niedawno robiłam fajną potrawę z dodatkiem grzybów a że mi bardzo smakowała postanowiłam ją udokumentować i podzielić się przepisem z innymi.
Jest on bardzo prosty i niezbyt pracochłonny a kiełbasa podana w takiej formie smakuje wybornie. Już nawet rymuję z tego wszystkiego.
A zatem do dzieła.

Biała kiełbasa w grzybach

Składniki:

– 1 kg białej kiełbasy
– 90 dkg grzybów leśnych, mrożonych lub świeżych, jak ktoś ma
– 5 cebul średniej wielkości
– sól, pieprz, vegeta ( niekoniecznie)
– olej do smażenia

Kiełbasę należy wysmażyć na patelni w jak najmniejszej ilości tłuszczu, musi być zarumieniona z obu stron na silnie brązowy kolor (nie spalić)
Ja to robiłam około 30 min i przełożyłam ją po tej operacji do innego, większego garnka wraz z tłuszczem z patelni.
Dalej pokroiłam cebulę i podrumieniłam na patelni. Następnie zabrałam się za grzyby.
Moje były mrożone ale wcześniej gotowane więc tylko je rozmroziłam, chwilę posmażyłam na patelni, dodałam przyrumienioną cebulkę i połączyłam z kiełbasą w garnku.
Jeżeli ktoś użyje zamrożonych ale surowych grzybów to trzeba na to poświęcić trochę więcej czasu. Grzyby rozmrozić , dodać tłuszczu poddusić około 10- 15 minut
dalej dodać do grzybów cebulkę posolić i popieprzyć do smaku , wymieszać.
Przełożyć grzyby do kiełbasy, która już czeka w większym garnku.

Wszystko razem poddusić około 10-15 minut , dolać trochę wody aby pokryło całość i dusić.
Do śmietany 22% dodać 2 łyżki mąki, rozrobić aby nie było grudek i wlać do garnka z potrawą delikatnie mieszając.
Pogotować około 5 minut, doprawić do smaku. Śmietany dać można więcej wg uznania, ja dałam 18%.
Tak to wyglądało na zdjęciach , ta mgiełka to para unosząca się z garnka.

Potrawę osobiście przetestowałam i ręczę za nią. Jest wyśmienita.
Można podać z surówką, ja miałam akurat z kiszonej kapusty lub innymi warzywami.
Do tego ziemniaki, chleb albo frytki. Też jak kto woli?

Ponieważ potrawy zostało na drugi dzień, podałam ją z kluskami śląskimi, też pasowały jak ulał.

Jeżeli ktoś jest łakomy i potrzebuje więcej to można użyć więcej kiełbasy i grzybów, bo może potrawy zabraknąć.
Smacznego  !
Sensi

.

Wyświetleń: 1680


Udostępnij:
  •  
  •  
  •  

Dodaj komentarz


Suszarki do grzybów