Uszaki, mamut i papryka w occie

Awatar użytkownika

Autor tematu
Baśka
Administrator
Administrator
Posty: 8736
Rejestracja: piątek, 10 czerwca 2005, 19:26
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 157 razy

Uszaki, mamut i papryka w occie

Post autor: Baśka » środa, 3 maja 2006, 07:54

Sałatka z mamuta (5 kg)
Fasolkę obrać, umyć, pokroić na makaron, gotować w słonej wodzie (żeby nie była zbyt miękka).
Osobno zagotować: 2 l octu 6% z 1 l wody i 2 kg cukru, goździki
(1,2 l octu 10% z 1,8 l wody)
Fasolkę odcedzić, wrzucić na gotujący ocet, gotować przez 3 min.
Gorące włożyć do słoików, postawić na zakrętkach do ostygnięcia.

Uwaga:
Musi się "przegryźć" przez co najmniej 2 tygodnie.

Uszaki
wykonałam według powyższego przepisu. Po namoczeniu (20 min) w letniej wodzie wrzuciłam na chwilę do lekko osolonego wrzątku, potem do zalewy octowej, pogotowałam 3 minuty i zapakowałam do słoików.

Papryka mamy Ildiko
na 2 kg papryki:
5 szkl. wody
1 szkl. octu 10%
1,5 szkl. cukru
1 łyżka soli
15 ziaren ziela ang.
4 liście laurowe
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
3 cebule

Paprykę i cebule pokroić, wrzucić do gotującej się zalewy, pogotować chwilkę (nie za długo, bo się papryka rozpaćka). Załadować do słoików i postawić na denkach do wystygnięcia.

Też wymaga odleżakowania przez 2 tygodnie.



Wiem, że obiecałam komuś przesłać na maila, ale nie pamiętam komu :)
W ten sposób przepisy są dostępne dla wszystkich :)
Powodzenia w przetwarzaniu :)


Baśka

Zibi
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4704
Rejestracja: piątek, 24 grudnia 2004, 19:12
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Busko Zdrój
Pochwalony: 17 razy

Post autor: Zibi » środa, 3 maja 2006, 08:24

Baśka,przyznam szczerze bardzo mi smakowało :P :P :P :P


Awatar użytkownika

Autor tematu
Baśka
Administrator
Administrator
Posty: 8736
Rejestracja: piątek, 10 czerwca 2005, 19:26
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 157 razy

Post autor: Baśka » środa, 3 maja 2006, 08:48

Zibi,
w takim razie bardzo się cieszę :)


Baśka

Marta
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1372
Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 19:26
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 14 razy

Post autor: Marta » środa, 3 maja 2006, 09:58

Przepis na uszaki w zalewie "mamutowej" chciał Ted :D
Zalewa do żółciaka
1 szklanka octu na 4 wody + 2 łyżki cukru i pół łyżeczki soli.
Do słoików 0,33 wkładamy :
- 11 ziaren czarnego pieprzu
- 1 listek laurowy
- ćwierć łyżeczki gorczycy
- 3 goździki
- 3 ziarenka ziela angielskiego
Grzyby gotujemy w osolonej wodzie.
Do słoiczków możemy dodać krojoną zagotowaną cebulkę lub świeży ząbek czosnku.



Zibi
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4704
Rejestracja: piątek, 24 grudnia 2004, 19:12
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Busko Zdrój
Pochwalony: 17 razy

Post autor: Zibi » środa, 3 maja 2006, 10:20

Dzięki Marta,to jest na czasie :!: :!: ,bo zaraz siarkowce się zaczną :!: :!:


Awatar użytkownika

Termit
Grzyb chroniony!
Grzyb chroniony!
Posty: 22555
Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
Ulubione grzyby: Boletus erythropus
Lokalizacja: M Kotlinka
Pochwalił: 14 razy
Pochwalony: 1458 razy
Kontakt:

Post autor: Termit » środa, 3 maja 2006, 10:37

Baśka, te uszaki na słodko to cudo kulinarne hej


Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...

""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48861 razy
Pochwalony: 9010 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » środa, 3 maja 2006, 11:40

Dziewczyny :) dobrze byłoby aby któraś z Was zajęła się na portalu wklejaniem przepisów kulinarnych (te na forum często trudno znaleźć) linka jest i można łatwo je wyszukiwać.
Proszę chętne do współpracy o pomoc w tym kierunku. Wytłumaczę jak się to robi. :)
http://www.nagrzyby.pl/articles.php?topic=7" onclick="window.open(this.href);return false; :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Zibi
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4704
Rejestracja: piątek, 24 grudnia 2004, 19:12
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Busko Zdrój
Pochwalony: 17 razy

Post autor: Zibi » środa, 3 maja 2006, 13:19

Zenit,proponuję Martę :!: :!: :!: ,nikt tego nie zrobi lepiej :idea: :idea: :idea:


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73058
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48861 razy
Pochwalony: 9010 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » środa, 3 maja 2006, 13:31

Marta teraz zajmować się będzie wynikami zagadek na czas nieobecności Barbary - może Dorotka ? :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Dorota
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3785
Rejestracja: sobota, 14 stycznia 2006, 08:56
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 30 razy

Post autor: Dorota » środa, 3 maja 2006, 14:02

zenit pisze:Marta teraz zajmować się będzie wynikami zagadek na czas nieobecności Barbary - może Dorotka ? :)
Nie ma sprawy, najwyżej pochrzanię coś dwa razy, mam nadzieję, że nie więcej :)

[ Dodano: 2006-05-03, 14:45 ]
Już dodałam te przepisy.
Wydaje mi się, że wyszło dobrze, bo nie zauważyłam, żeby się coś popsuło. :)
I sama rozpracowałam jak to zrobić. :) :) :)


Zimowych zbiorów nadszedł czas...

Marta
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1372
Rejestracja: piątek, 25 lutego 2005, 19:26
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 14 razy

Post autor: Marta » środa, 3 maja 2006, 16:17

Zibi pisze:Zenit,proponuję Martę :!: :!: :!: ,nikt tego nie zrobi lepiej :idea: :idea: :idea:
Zibi, ja bardzo lubię gotować i dekorować potrawy natomiast obsługa komputera budzi we mnie obrzydzenie :wink:
Próbowałeś marynowanej lakówki ametystowej ze słoiczka ? Chciałabym usłyszeć Twoje zdanie :)


[ Dodano: 2006-05-03, 17:40 ]
Przepis specjalnie dla Bobika

Składniki:
ciasto francuskie 40 dkg
ślimaki 48 szt.
pistacje 10 dkg
szczypiorek 1 pęczek
jajko 1 szt.
oliwa z oliwek 100 ml
ocet balsamiczny 50 ml
ocet z białego wina 50 ml
grzybki marynowane 40 dkg
duża cebula 1 szt.
tarta grana padano 7 łyżek
zielona pietruszka 1 pęczek
cytryny 2 szt.
mascarpone 60 dkg
śmietanka 30% 100 ml
pomidory 3 szt.
sól, pieprz do smaku



Sposób przygotowania:

Z ciasta francuskiego wyciąć po 3 dyski na porcję o różnej średnicy. Ślimaki
sparzyć, wystudzić, dodać oliwę z oliwek, ocet winny, pokrojony szczypiorek,
sól i pieprz, pistacje sparzyć, obrać i drobno pokroić. Mascarpone wymieszać
z posiekanym czosnkiem, pistacjami, tartą graną, sokiem z cytryny i śmietanką.
Doprawić do smaku. Grzybki marynowane pokroić, dodać cebulę pokrojoną
w kostkę, posiekaną natkę pietruszki, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny,
sól i pieprz, pomidory sparzyć i sporządzić konkase.

Wydawanie:

Dyski przekładać na przemian z musem mascarpone, wokół którego układamy
ślimaki. Taką piramidkę posypujemy pistacjami, na około rozkładamy sałatkę
z grzybków. Dekorujemy konkase i gałązkami szczypiorku.



Autorzy: Paweł Twardosz i Mariusz Glac z restauracji "Pod Różą" z Krakowa
zdobywcy II miejsca w eliminacjach w Zakopanem

DANIE JEST Z GRZYBAMI !!



Zibi
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4704
Rejestracja: piątek, 24 grudnia 2004, 19:12
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Busko Zdrój
Pochwalony: 17 razy

Post autor: Zibi » środa, 3 maja 2006, 19:06

Martuniu,jeszcze nie :P ,to musi być specjalna okazja :!: :!: :!: :!:


Awatar użytkownika

vercingetorix
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: poniedziałek, 24 października 2005, 19:00
Ulubione grzyby: kurki marynowane
Lokalizacja: lublin
Pochwalony: 5 razy

Post autor: vercingetorix » czwartek, 17 sierpnia 2006, 18:56

Wczoraj znalzłem taki oto okaż żółciaka siarkowego (mam nadzieję że się nie mylę w stosunku do tego grzyba).

Obrazek

Zaznaczam, że nigdy nie zbierałem i nie jadłem tego gatunku. W związku z tym mam parę pytań.
1. Czy nadaje się on do zjedzenia?
2. Czy aby nie za stary?
3. Jak go kroić do zalewy podanej przez Martę?
4. Jak długo gotować?

a może ktoś inny ma jakiś ciekawy przepis na jego spożycie?

Za odpowiedzi z góry dziękuję.


Z rana jestem o tyle bardziej posępny w stosunku do mnie normalnego, o ile weselszy w stosunku do siebie zwykłego byłem wieczorem.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Baśka
Administrator
Administrator
Posty: 8736
Rejestracja: piątek, 10 czerwca 2005, 19:26
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 157 razy

Post autor: Baśka » czwartek, 17 sierpnia 2006, 22:44

Z żółciakami doświadczenie mam małe.
Żółciak jako taki nadaje się do jedzenia, czy ten akurat egzemplarz - nie wiem :)
Do zalewy proponowanej przez Martę pokroiłam na mostkę mniej więcej 1,5x1,5x2 cm. Jak wyszedł - sprawdzę za jakiś czas, wszak się musi "przegryźć".

Obgotować go trzeba 15-30 minut (młodsze owocniki krócej, starsze dłużej)

Mnie najbardziej odpowiadają sznycelki.
Po obgotowaniu trzeba żółciaka przepuścić przez maszynkę, dodać cebulę (może być zblanszowana) bułke tartą, jajko, sól i pieprz do smaku. Uformować malutkie sznycelki (duże się rozwalają) i smażyć na smalcu, oliwie, oleju - co kto lubi.


Baśka
Awatar użytkownika

maud
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2417
Rejestracja: poniedziałek, 13 lutego 2006, 20:29
Ulubione grzyby: sarniak, zajączek, zielonka
Lokalizacja: Żarów
Pochwalony: 52 razy

Post autor: maud » piątek, 18 sierpnia 2006, 22:56

Ten okaz ze zdjecia moim zdaniem nie nadaje sie do zjedzenia- lepiej odpuść go sobie i poszukaj młodszego.
Świetne zdjęcie. Hej!


Piotr Maud_Dib

Smutne jest rozstanie z przyjaciółmi; miejsce to tylko miejsce.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat