

link do atlasu na portalu >>> http://nagrzyby.pl/atlas/857" onclick="window.open(this.href);return false;
Kapelusz - średnicy 5-15 cm, początkowo kulisty, półkulisty, w końcu rozpostarty, niekiedy z garbkiem na ciemnobrązowym środku. Powierzchnia gładka bez łuseczek, niekiedy na brązowym podkładzie, gęsto rdzawobrązowo włókniście łuskowaty.
Blaszki - młode rózowe potem brązowawe do brązowawoczarnych, ostrza białawe, wąskie.
Trzon - walcowaty, dołem nieco rozszerzony, pusty; początkowo barwy białawej potem siwy, uszkodzony czerwienieje, pod pierścieniem kosmkowaty.
Pierścień - duży, odstający, z wierzchu białawy gładki, od spodu brązowawy łuskowaty.
Miąższ - białawy, uszkodzony czerwienieje; smak kwaśny, zapach niewyraźny.
Występowanie - rzadka, w górskich lasach iglastych, czasami także w liściastych.
Zastosowanie - jadalna.
Gatunki podobne - Pieczarka leśna - Agaricus silvaticus