1. W najbliższej okolicy młodnik sosnowy i pojedyczne brzozy. Grzybek rósł w prześwietlonym miejscu w trawie ( siedlisko jak na zdjęciu ).

Lakówka, najprędzej wyniosła.VasT pisze:QR_BBPOST 1. W najbliższej okolicy młodnik sosnowy i pojedyczne brzozy. Grzybek rósł w prześwietlonym miejscu w trawie ( siedlisko jak na zdjęciu ).
Młode maślanki wiązkowe.VasT pisze:QR_BBPOST 2. Siedlisko boru mieszanego świeżego. W pobliżu sosny , ale grzyby te wyrastały bezpośrednio u podstawy żyjącej brzozy.
1,2,3 to borowiki ceglastopore, na 4 zdjęciu borowiki ponure ( rozumiem, że wszystkie 4 sztuki z tego samego stanowiska, bo ten środkowy cosik mi podpadakwiatek608 pisze:QR_BBPOST Witam
pytanie o pare grzybkow
Coś z rdzowatych. Najprędzej może coś z Phragmidium.Sysunia pisze:QR_BBPOST Czy to jakas rdza?
Mógłby, tylko kto go oskalpował?asutyro pisze:QR_BBPOST Mógłby to być gołąbek jasnożółty?
Podgrzybkirtomanek pisze:QR_BBPOST Dzień dobry,
prośba o identyfikację: https://imgur.com/a/3djTkNA
Wyrosły na liściach/ziemi pod kratką z odpływu deszczówki...
A ja podejrzewam pochwiaka - Volvariella speciosakaczy pisze:QR_BBPOST Wydaje mi sie ze grzyb jest w fazie rozwoju.Podejrzewam muchomora.
Po makro, tak. Smak?consolida pisze:QR_BBPOST Jakie to gatunki?
1. Czy to gołąbek wymiotny?
Absolutnie nie. Mnie to na jakiegoś twardzioszka wygląda.consolida pisze:QR_BBPOST 2. Łysiczka lancetowata?
Tak, to lisówki pomarańczowe.consolida pisze:QR_BBPOST 3. Czy to lisówki?
Znów pudło, niestety. To pewnie łuskwiak - Pholiota astragalinaconsolida pisze:QR_BBPOST 4. Opieńka miodowa? Rosła samotnie
Absolutnie nie. To chropiatka pospolita.consolida pisze:QR_BBPOST 5. Grifola frondosa?
Link do galerii: |