
link do atlasu na portalu >>> https://nagrzyby.pl/atlas/591
Kapelusz- bardzo zmiennej barwy, cytrynowożółty, zielonożółty, oliwkowożółty, z domieszkami fioletu, karminowego, fiołkowego; rzadziej kremowy; wypukły, z wiekiem szeroko rozpostarty do wklęsłego; 3-10 cm średnicy, brzeg ostry, równy, nieprążkowany; skórka przyrośnięta, młoda w dotyku woskowa, delikatnie zamszowata, nieco błyszcząca.
Blaszki - białe, z wiekiem kremowe, z żółtawym odcieniem (zielonkawożółte), tłuste w wyglądzie i dotyku, ze zmarszczkami; równodługie i rozwidlone przy trzonie, dość gęste, ostro zakończone na obu końcach.
Trzon - biały, zwykle nabiegły jasnocytrynowo, purpurowofioletowo, brudnokarminowo; powierzchnia oszroniona; 3-8 cm zwykle pośrodku zgrubiały i z zaostrzoną postawą, wnętrze pełne, u starych egzemplarzy gąbczaste i komorowate.
Miąższ - biały, zwarty, zapach słaby lub wyraźny - brzoskwiniowy, śledziowy, w smaku łagodny.
Wysyp zarodników - jasnokremowy, białokremowy.
Występowanie - rzadki, częściej występuje na zachodzie Europy. Owocniki wyrastają w lasach liściastych i iglastych, od lipca do października.
Zastosowanie - jadalny.
Możliwość popełnienia pomyłki - podobne, pokrewne gatunki to: gołąbek pięknobarwny (Russula amoenicolor) - mający szereg form: purpurową do brązowofioletowej, formy zielonoliwkowe i pośrednie, gołąbek powabny (Russula amoena) jest karminowy, czerwonofioletowy, amarantowy bez zielonych akcentów.