Purchawki - mniam mniam ??
-
Autor tematu - Grzyb prosty
- Posty: 246
- Rejestracja: niedziela, 15 września 2013, 22:37
- Ulubione grzyby: wszystkie
- Pochwalony: 33 razy
Purchawki - mniam mniam ??
Ano , własnie, czytałem że można je spożywać za młodu jak maja"ciastowatą " konsystencje .
Jaki to ma smak, czy ma sens zbierać i "delektować " się ?
Jak przyrzadzić na świeżo , marynować ?
Podobają mi sie białe raczej
Czy ktoś obeznany w temacie mógłby troche napisać .
Jaki to ma smak, czy ma sens zbierać i "delektować " się ?
Jak przyrzadzić na świeżo , marynować ?
Podobają mi sie białe raczej
Czy ktoś obeznany w temacie mógłby troche napisać .
-
- Administrator
- Posty: 17926
- Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
- Imię: Piotr
- Ulubione grzyby: co roku inne
- Lokalizacja: Chełm
- Pochwalił: 14106 razy
- Pochwalony: 3136 razy
Spike, tak, tylko te młode miękkie i białe w środku nadają się do jedzenia. Marynować nie próbowałem, ale jadłem podsmażane na masełku. Smak nie powala na kolana, chociaż nie wiem jak smakują w marynacie.
Generalnie "mniam mniam" to chyba zbyt wielkie słowa, nawet jedno "mniam" to przesada Ale kilka zebrać na spróbowanie zawsze można. Tylko pamiętaj, aby przed usmażeniem ściągnąć z nich skórkę
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba Wojtas próbował marynowania, może coś tu opowie
Generalnie "mniam mniam" to chyba zbyt wielkie słowa, nawet jedno "mniam" to przesada Ale kilka zebrać na spróbowanie zawsze można. Tylko pamiętaj, aby przed usmażeniem ściągnąć z nich skórkę
Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba Wojtas próbował marynowania, może coś tu opowie
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
-
- Administrator
- Posty: 17926
- Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
- Imię: Piotr
- Ulubione grzyby: co roku inne
- Lokalizacja: Chełm
- Pochwalił: 14106 razy
- Pochwalony: 3136 razy
Aaa tam... spróbować zawsze możesz. Może posmakują Ci bardziej niż borowikiSensibility pisze:Mnie tam w ogóle nie kuszą i nie skuszą.
Ja np. odkąd znam muchomorki czerwieniejące, to każdego roku wychodzę z siebie, że nie mogę ich uciułać choć na jeden słoik (takich młodych na marynatę). Kiedyś już uciułałem, wtedy ich marynowanie i potem podjadanie... ależ to była uroczystość
Smakują mi, więc szukam ich zawzięcie dalej, nie mniej niż borowików Ale nie jest to łatwe, bo choć są u nas powszechne to albo za duże, albo już robaczywe, albo jedno i drugie naraz ...a jak już się trafi młody i niezaczerwiony, to jest skopany butem przez jakiegoś imbecyla
Purchawki spróbowałem "na gorąco" i jakoś nie wpadłem w zachwyt. Ale może jak mnie co najdzie, to jednak spróbuję zamarynować
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 8093
- Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
- Imię: Wojciech
- Ulubione grzyby: Borowiki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 587 razy
- Pochwalony: 2718 razy
- Kontakt:
Z tego co pamiętam to chciałem zamarynować ale one nie chciały utonąć i nic z tego nie wyszło, a co smażonych z patelni to mnie nie przypadły do gustu i już ich nie zbieram. Są ciekawsze grzybki w lesie, lecz kto lubi eksperymentować musi spróbować.Nadir pisze:ale chyba Wojtas próbował marynowania, może coś tu opowie
-
- Administrator
- Posty: 17926
- Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
- Imię: Piotr
- Ulubione grzyby: co roku inne
- Lokalizacja: Chełm
- Pochwalił: 14106 razy
- Pochwalony: 3136 razy
Spike, doprawianie to już według własnego uznania, podobnie jak lubisz robić każde inne jadalniaki-patelniaki. Obrać, pokroić i na patelkę Czas smażenia też podobnie - po porostu aż się lekko zarumienią, czyli nie więcej jak kilka minut. Ja Ci nie powiem ile dokładnie minut, ile przypraw bo przeważnie robię to "na oko" i chociaż mawiają że na oko to chłop w szpitalu umarł, to naprawdę najlepiej jest wszystko dobierać według własnego poczucia smaku. Po prostu eksperymentuj i już A próbować i dosmakowywać możesz je już w trakcie smażenia, jak nie najesz się zupełnie surowych to sraczki raczej nie dostaniesz
-
- Grzybiarz gawędziarz
- Posty: 2264
- Rejestracja: wtorek, 6 maja 2014, 20:31
- Ulubione grzyby: czerwone :)
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pochwalił: 211 razy
- Pochwalony: 1509 razy
- Kontakt:
Ja się nauczyłam w Austrii purchawki przyrządzać i jeść z jajecznicą, tak jak kurki. Wtedy jeszcze zupełnie nie wiedziałam, że są jadalne i z pewną taką nieufnością patrzyłam, jak koleżanka się cieszy, że jej w ogródku wyrosły. Tam z grzybów to uznają tylko pieczarki, kurki i właśnie... purchawki.
Smakowały dość dobrze, ale nie bardzo warta skórka wyprawki, bo właśnie skórkę trzeba z nich ściągać, a to dość czasochłonne.
Smakowały dość dobrze, ale nie bardzo warta skórka wyprawki, bo właśnie skórkę trzeba z nich ściągać, a to dość czasochłonne.
-
Autor tematu - Grzyb prosty
- Posty: 246
- Rejestracja: niedziela, 15 września 2013, 22:37
- Ulubione grzyby: wszystkie
- Pochwalony: 33 razy
Mam smaka na ......
ano własnie , w tej chwili chodzi mi po głowie spróbowanie Purchawki białej, smakował to ktoś ? oczywiście mam na myśli wersje młode jadalne.
Marynowanie, smażenie co wybrać ?
Marynowanie, smażenie co wybrać ?
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 19027
- Rejestracja: poniedziałek, 9 marca 2009, 08:36
- Ulubione grzyby: rydze,zieleniatki,kanie oraz drożdże piwne
- Lokalizacja: Radomsko
- Pochwalił: 3906 razy
- Pochwalony: 16712 razy
- Kontakt:
Mam smaka na ......
A cóż to za nowy gatunek??Spike pisze:QR_BBPOST w tej chwili chodzi mi po głowie spróbowanie Purchawki białej
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1921
- Rejestracja: niedziela, 5 czerwca 2016, 18:32
- Imię: Henryk
- Ulubione grzyby: borowik
- Lokalizacja: Zabrze
- Pochwalił: 1585 razy
- Pochwalony: 1778 razy
- Kontakt:
Mam smaka na ......
Spike , to nie jest czepialstwo co napisał gonzo
Chcesz białe kulki prosze bardzo http://nagrzyby.pl/atlas/362 w młodym stadium są białe , łatwo pomylić z jadalną purchawką .
Warto zapoznać się jaki gatunek zamierzasz
Chcesz białe kulki prosze bardzo http://nagrzyby.pl/atlas/362 w młodym stadium są białe , łatwo pomylić z jadalną purchawką .
Warto zapoznać się jaki gatunek zamierzasz
-
- Administrator
- Posty: 17926
- Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
- Imię: Piotr
- Ulubione grzyby: co roku inne
- Lokalizacja: Chełm
- Pochwalił: 14106 razy
- Pochwalony: 3136 razy
Mam smaka na ......
[ref]Spike[/ref], a ja mam inne pytanie: ile jeszcze wątków założysz pytając kolejny raz o to samo
Tu Twój poprzedni wątek: http://forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php? ... 1&p=493640 , znalazłem go w kilka sekund.
Ale zamiast użyć wyszukiwarki, lepiej zaśmiecić forum kolejnym wątkiem na ten sam temat - wygodnie, prawda? Przecież każdy moderator ma czasu jak lodu, to i któryś po Tobie posprząta...
Zanim się założy nowy wątek tego typu, trzeba sprawdzić czy już podobny wątek nie istnieje. A Tobie nie chciało się nawet odszukać własnego wątku sprzed dwóch lat...
Tu Twój poprzedni wątek: http://forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php? ... 1&p=493640 , znalazłem go w kilka sekund.
Ale zamiast użyć wyszukiwarki, lepiej zaśmiecić forum kolejnym wątkiem na ten sam temat - wygodnie, prawda? Przecież każdy moderator ma czasu jak lodu, to i któryś po Tobie posprząta...
Zanim się założy nowy wątek tego typu, trzeba sprawdzić czy już podobny wątek nie istnieje. A Tobie nie chciało się nawet odszukać własnego wątku sprzed dwóch lat...
-
- Administrator
- Posty: 17926
- Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
- Imię: Piotr
- Ulubione grzyby: co roku inne
- Lokalizacja: Chełm
- Pochwalił: 14106 razy
- Pochwalony: 3136 razy
Mam smaka na ......
Jozefg pisze:QR_BBPOST Poscalaj mu te wątki, mniej bałaganu będzie...
To oczywiste, ale gdybym od razu poscalał to człek by nawet nie zauważył jaki bałagan produkuje