MOJE PYCHOTKI

Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » niedziela, 3 kwietnia 2016, 15:44

Paweł pisze:ale miałeś podać przepis na tort z
Gdybym torcik zrobił samemu to bym podał, trzeba w necie szukać :(


Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » sobota, 9 kwietnia 2016, 20:43

Kolacyjka :eat:


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » sobota, 9 kwietnia 2016, 20:53

Wojtas pisze:Kolacyjka :eat:
te grzybki to ceglaki ?


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » sobota, 9 kwietnia 2016, 20:56

Zenit pisze:te grzybki to ceglaki ?
No co Ty :bicz: Z lewej ceglak z prawej szlachcic :mikroskop:


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » sobota, 9 kwietnia 2016, 21:03

Wojtas pisze:No co Ty :bicz: Z lewej ceglak z prawej szlachcic :mikroskop:
tak myślałem :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1081 razy
Kontakt:

MOJE PYCHOTKI

Post autor: hittmanka » poniedziałek, 2 maja 2016, 20:14

Niedługo zacznie się pora na miodek z mniszka ;)
Wpadł mi w oko taki przepis i gdyby nie to, że mieszkam na śląsku to na pewno bym go wypróbowała :tak:

http://zdrowoinatemat.blogspot.com/2015 ... -albo.html


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14106 razy
Pochwalony: 3136 razy

MOJE PYCHOTKI

Post autor: Nadir » poniedziałek, 2 maja 2016, 22:46

hittmanka pisze:QR_BBPOST Niedługo zacznie się pora na miodek z mniszka ;)
Nie zacznie, tylko zaczęła :)
Mój pierwszy (wczorajszy) zbiór - około 4 kg kwiatu już się w dwóch garach przetwarza na "miodek". A to dopiero pierwszy zbiór, bo rodzinną listę zamówień na mnichomiodek mam już od zimy :) Przez te mniszki to chyba niedługo zostanę ...mnichem :hihi:

hittmanka, pomysł z placuszkami bardzo ciekawy :ok: , aż kusi żeby wypróbować :)


Awatar użytkownika

Sysunia
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8040
Rejestracja: sobota, 4 stycznia 2014, 11:13
Imię: Krystyna
Ulubione grzyby: z Czerwonej listy
Lokalizacja: Połaniec
Pochwalił: 4625 razy
Pochwalony: 7606 razy
Kontakt:

MOJE PYCHOTKI

Post autor: Sysunia » piątek, 1 lipca 2016, 13:08

Sezon na bób, więc polecam sałatkę sezonową prostą jak konstrukcja :bicz:

300 gramów bobu gotowanego – obrać z łupin,
3 jajka na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
2-3 pomidory – w kostkę,
pęczek dymki - pokroić drobno

Sos
- 4 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz

smacznego :tak:


Awatar użytkownika

Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 503
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 22 razy
Pochwalony: 216 razy
Kontakt:

MOJE PYCHOTKI

Post autor: Jozefg » piątek, 1 lipca 2016, 18:16

Sysunia pisze:QR_BBPOST Sezon na bób, więc polecam sałatkę
:placze: Wczoraj nabrałem ochoty na bób. I co? Nic z tego...
Bób kupiony w sklepie warzywnym zapakowany w plastikową torbę był skwaśniały.... :zdziwiony:
Po otwarciu zapaszek taki że szybko zamknąłem torebkę. Reklamacja i zwrot do sklepu...
Obleciałem kilka sklepów i straganów - wszędzie to samo...
Barbarzyństwem jest pakować bób i podobne warzywa w plastikowe szczelne torebki! To powinno być zabronione!
Teraz muszę smakiem się obejść - czekam na świeżą dostawę, może będzie normalny... :lol:


Awatar użytkownika

Sysunia
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8040
Rejestracja: sobota, 4 stycznia 2014, 11:13
Imię: Krystyna
Ulubione grzyby: z Czerwonej listy
Lokalizacja: Połaniec
Pochwalił: 4625 razy
Pochwalony: 7606 razy
Kontakt:

MOJE PYCHOTKI

Post autor: Sysunia » niedziela, 3 lipca 2016, 09:35

Jozefg pisze:QR_BBPOST Obleciałem kilka sklepów i straganów - wszędzie to samo...
Ja kupuję u znajomej pani na placu targowym - zawsze ma towar prima sort. :ok: Z tymi woreczkami to fakt, ale chyba nie widziałam innego sposobu pakowania bobu. :(


Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 246 razy
Pochwalony: 255 razy
Kontakt:

MOJE PYCHOTKI

Post autor: Bukowy » czwartek, 4 sierpnia 2016, 19:58

Jeżeli przynudzam z tym chilli to powiedźcie. Papryczki dojrzewają, więc czas na pierwszą porcję sosu na zimę.
Ja swoje najpierw kroje na kawałki, przy ostrzejszych warto użyć rękawiczek bo nawet po kilku godzinach i intensywnym myciu dają o sobie znać gdy dotkniemy oka lub nosa. Następnie z dodatkiem dojrzałego pomidora i odrobiny cebuli, czosnku, soli, cukru i pieprzu podduszam i przysmażam. Po około 10-15 min. wszystko blenduję i dodaję ocet winny. Proporcje daję na oko, chodzi przede wszystkim o konserwację gdyż sos jest bardzo ostry i służy jako dodatek, więc na ilość soli czy octu w potrawie nie ma znaczenia.

Teraz tylko kilka min zagotowuję i przekładam do słoików. Szybka pasteryzacja i gotowe. Pozdrawiam wszystkich miłośników ostrych smaków.


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię
Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

MOJE PYCHOTKI

Post autor: Wojtas » czwartek, 4 sierpnia 2016, 21:47

Bukowy, Chciałbym kiedyś posmakować takiego przysmaku :beer: :diabel:



ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 192
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

MOJE PYCHOTKI

Post autor: ajlaa » piątek, 5 sierpnia 2016, 08:59

Kto ma jeszcze papierówki namawiam na mokry placek:
-1,5 kg obranych i pokrojonych w grubą kostkę jabłek [na 8 i w poprzek tak mi się najlepiej kroi]
-1 szklanka cukru
-2 szklanki mąki[używam po szklance krupczatki i zwykłej]
-3 jajka
-2 łyzki cynamonu
-2 łyżeczki czubate proszku do pieczeni1
-1 cukier waniliowy

Jajka roztrzepać, mąki wymieszac z proszkiem do pieczenia i wszystkie składniki wymieszac.Wyłożyc na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .Piec w tem 170 póltorej godziny.


Ajla
Awatar użytkownika

Bukowy
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 481
Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
Imię: Wojtek
Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
Lokalizacja: Szczecin
Pochwalił: 246 razy
Pochwalony: 255 razy
Kontakt:

MOJE PYCHOTKI

Post autor: Bukowy » piątek, 5 sierpnia 2016, 16:37

ajlaa nie ma żadnego płynu i tłuszczu?.


Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię

ajlaa
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 192
Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
Ulubione grzyby: rydze, opieńki
Pochwalił: 26 razy
Pochwalony: 98 razy

MOJE PYCHOTKI

Post autor: ajlaa » niedziela, 7 sierpnia 2016, 19:02

:witam:
Bukowy pisze:QR_BBPOST ajlaa nie ma żadnego płynu i tłuszczu?.
Tak bez tłuszczu i płynu ale można dodać jak ktoś lubi 10dag rodzynek lub orzechów włoskich.Do pierwszych placków nic nie dodaję ale aby następne się nie znudziły to zmieniam smak rodzynkami lub orzechami.Jabłka same w sobie mają dużo soku i po temu to ciasto tak długo pieczemy [odparowanie].Zapach w trakcie pieczenia obłędny..... :tak: Nie odpowiedziałam od razu bo byłam na rybkach a tam nie było zasięgu.Pozdrawiam i smacznego :mniam:


Ajla
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat