Gdybym torcik zrobił samemu to bym podał, trzeba w necie szukaćPaweł pisze:ale miałeś podać przepis na tort z
MOJE PYCHOTKI
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
te grzybki to ceglaki ?Wojtas pisze:Kolacyjka
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
tak myślałemWojtas pisze:No co Ty Z lewej ceglak z prawej szlachcic
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Grzybiarz gawędziarz
- Posty: 2403
- Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
- Imię: Zosia
- Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
- Lokalizacja: Zabrze
- Pochwalił: 669 razy
- Pochwalony: 1081 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
Niedługo zacznie się pora na miodek z mniszka
Wpadł mi w oko taki przepis i gdyby nie to, że mieszkam na śląsku to na pewno bym go wypróbowała
http://zdrowoinatemat.blogspot.com/2015 ... -albo.html
Wpadł mi w oko taki przepis i gdyby nie to, że mieszkam na śląsku to na pewno bym go wypróbowała
http://zdrowoinatemat.blogspot.com/2015 ... -albo.html
Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
-
- Administrator
- Posty: 17926
- Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
- Imię: Piotr
- Ulubione grzyby: co roku inne
- Lokalizacja: Chełm
- Pochwalił: 14106 razy
- Pochwalony: 3136 razy
MOJE PYCHOTKI
Nie zacznie, tylko zaczęłahittmanka pisze:QR_BBPOST Niedługo zacznie się pora na miodek z mniszka
Mój pierwszy (wczorajszy) zbiór - około 4 kg kwiatu już się w dwóch garach przetwarza na "miodek". A to dopiero pierwszy zbiór, bo rodzinną listę zamówień na mnichomiodek mam już od zimy Przez te mniszki to chyba niedługo zostanę ...mnichem
hittmanka, pomysł z placuszkami bardzo ciekawy , aż kusi żeby wypróbować
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 8040
- Rejestracja: sobota, 4 stycznia 2014, 11:13
- Imię: Krystyna
- Ulubione grzyby: z Czerwonej listy
- Lokalizacja: Połaniec
- Pochwalił: 4625 razy
- Pochwalony: 7606 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
Sezon na bób, więc polecam sałatkę sezonową prostą jak konstrukcja
300 gramów bobu gotowanego – obrać z łupin,
3 jajka na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
2-3 pomidory – w kostkę,
pęczek dymki - pokroić drobno
Sos
- 4 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz
smacznego
300 gramów bobu gotowanego – obrać z łupin,
3 jajka na twardo zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
2-3 pomidory – w kostkę,
pęczek dymki - pokroić drobno
Sos
- 4 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz
smacznego
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 503
- Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
- Lokalizacja: Olsztyn
- Pochwalił: 22 razy
- Pochwalony: 216 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
Wczoraj nabrałem ochoty na bób. I co? Nic z tego...Sysunia pisze:QR_BBPOST Sezon na bób, więc polecam sałatkę
Bób kupiony w sklepie warzywnym zapakowany w plastikową torbę był skwaśniały....
Po otwarciu zapaszek taki że szybko zamknąłem torebkę. Reklamacja i zwrot do sklepu...
Obleciałem kilka sklepów i straganów - wszędzie to samo...
Barbarzyństwem jest pakować bób i podobne warzywa w plastikowe szczelne torebki! To powinno być zabronione!
Teraz muszę smakiem się obejść - czekam na świeżą dostawę, może będzie normalny...
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 8040
- Rejestracja: sobota, 4 stycznia 2014, 11:13
- Imię: Krystyna
- Ulubione grzyby: z Czerwonej listy
- Lokalizacja: Połaniec
- Pochwalił: 4625 razy
- Pochwalony: 7606 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
Ja kupuję u znajomej pani na placu targowym - zawsze ma towar prima sort. Z tymi woreczkami to fakt, ale chyba nie widziałam innego sposobu pakowania bobu.Jozefg pisze:QR_BBPOST Obleciałem kilka sklepów i straganów - wszędzie to samo...
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 481
- Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
- Imię: Wojtek
- Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
- Lokalizacja: Szczecin
- Pochwalił: 246 razy
- Pochwalony: 255 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
Jeżeli przynudzam z tym chilli to powiedźcie. Papryczki dojrzewają, więc czas na pierwszą porcję sosu na zimę.
Ja swoje najpierw kroje na kawałki, przy ostrzejszych warto użyć rękawiczek bo nawet po kilku godzinach i intensywnym myciu dają o sobie znać gdy dotkniemy oka lub nosa. Następnie z dodatkiem dojrzałego pomidora i odrobiny cebuli, czosnku, soli, cukru i pieprzu podduszam i przysmażam. Po około 10-15 min. wszystko blenduję i dodaję ocet winny. Proporcje daję na oko, chodzi przede wszystkim o konserwację gdyż sos jest bardzo ostry i służy jako dodatek, więc na ilość soli czy octu w potrawie nie ma znaczenia.
Teraz tylko kilka min zagotowuję i przekładam do słoików. Szybka pasteryzacja i gotowe. Pozdrawiam wszystkich miłośników ostrych smaków.
Ja swoje najpierw kroje na kawałki, przy ostrzejszych warto użyć rękawiczek bo nawet po kilku godzinach i intensywnym myciu dają o sobie znać gdy dotkniemy oka lub nosa. Następnie z dodatkiem dojrzałego pomidora i odrobiny cebuli, czosnku, soli, cukru i pieprzu podduszam i przysmażam. Po około 10-15 min. wszystko blenduję i dodaję ocet winny. Proporcje daję na oko, chodzi przede wszystkim o konserwację gdyż sos jest bardzo ostry i służy jako dodatek, więc na ilość soli czy octu w potrawie nie ma znaczenia.
Teraz tylko kilka min zagotowuję i przekładam do słoików. Szybka pasteryzacja i gotowe. Pozdrawiam wszystkich miłośników ostrych smaków.
Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię
-
- Grzyb prosty
- Posty: 192
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
MOJE PYCHOTKI
Kto ma jeszcze papierówki namawiam na mokry placek:
-1,5 kg obranych i pokrojonych w grubą kostkę jabłek [na 8 i w poprzek tak mi się najlepiej kroi]
-1 szklanka cukru
-2 szklanki mąki[używam po szklance krupczatki i zwykłej]
-3 jajka
-2 łyzki cynamonu
-2 łyżeczki czubate proszku do pieczeni1
-1 cukier waniliowy
Jajka roztrzepać, mąki wymieszac z proszkiem do pieczenia i wszystkie składniki wymieszac.Wyłożyc na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .Piec w tem 170 póltorej godziny.
-1,5 kg obranych i pokrojonych w grubą kostkę jabłek [na 8 i w poprzek tak mi się najlepiej kroi]
-1 szklanka cukru
-2 szklanki mąki[używam po szklance krupczatki i zwykłej]
-3 jajka
-2 łyzki cynamonu
-2 łyżeczki czubate proszku do pieczeni1
-1 cukier waniliowy
Jajka roztrzepać, mąki wymieszac z proszkiem do pieczenia i wszystkie składniki wymieszac.Wyłożyc na blachę wyłożoną papierem do pieczenia .Piec w tem 170 póltorej godziny.
Ajla
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 481
- Rejestracja: czwartek, 25 lipca 2013, 19:27
- Imię: Wojtek
- Ulubione grzyby: Prawdziwki, zielonki
- Lokalizacja: Szczecin
- Pochwalił: 246 razy
- Pochwalony: 255 razy
- Kontakt:
MOJE PYCHOTKI
ajlaa nie ma żadnego płynu i tłuszczu?.
Niech Bóg zmiłuje się nad moimi wrogami, bo ja z pewnością tego nie zrobię
-
- Grzyb prosty
- Posty: 192
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
MOJE PYCHOTKI
Tak bez tłuszczu i płynu ale można dodać jak ktoś lubi 10dag rodzynek lub orzechów włoskich.Do pierwszych placków nic nie dodaję ale aby następne się nie znudziły to zmieniam smak rodzynkami lub orzechami.Jabłka same w sobie mają dużo soku i po temu to ciasto tak długo pieczemy [odparowanie].Zapach w trakcie pieczenia obłędny..... Nie odpowiedziałam od razu bo byłam na rybkach a tam nie było zasięgu.Pozdrawiam i smacznegoBukowy pisze:QR_BBPOST ajlaa nie ma żadnego płynu i tłuszczu?.
Ajla