MOJE PYCHOTKI
-
- Grzyb prosty
- Posty: 192
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Kapusta i jej kiszenie to temat rzeka... .
W sklepach jest najczęściej kapusta kwaszona a nie kiszona.Najprostrzym sposobem 'wietrzenia" kapusty kiszonej jest" przebijanie"jej i drugi sposób to przekładanie. Wlaśnie nie zawsze można kapustę przebijać-do dziś w niektórych domach kisi się z kapustą szatkowaną całe główki kapusty na "kwaszeniaki' [kapuśniaki-coś jak gołąbki tylko do zawijania używa się liści kiszonych] i wtedy aby pozbyc się "gazów' [przerywa się też częściowo fermentacje] kapustę się przekłada aby nie poprzebijać glówek kapusty.Pozbycie się częściowe gazów wpływa na jej smak, kolor i twardość. Smak zależy od jakości i gatunku kapusty i też od dodatków [pieprz ,liśc laurowy,ziele ang,, marchew, jabłka, buraki.kminek. jałowiec, czosnek i niekiedy inne zioła], od soli[ilośc i jakość], ubijania czy ugniatani, czasu fermentacji, przetrzymywania i itd.Pisać by o tym wiele.
Najprościej to ujmując;kiszenie to naturalny sposób konserwacji a kwaszenie to konserwacja przez zakwaszanie[ najczęsciej przez dodanie octu i cukru].
W sklepach jest najczęściej kapusta kwaszona a nie kiszona.Najprostrzym sposobem 'wietrzenia" kapusty kiszonej jest" przebijanie"jej i drugi sposób to przekładanie. Wlaśnie nie zawsze można kapustę przebijać-do dziś w niektórych domach kisi się z kapustą szatkowaną całe główki kapusty na "kwaszeniaki' [kapuśniaki-coś jak gołąbki tylko do zawijania używa się liści kiszonych] i wtedy aby pozbyc się "gazów' [przerywa się też częściowo fermentacje] kapustę się przekłada aby nie poprzebijać glówek kapusty.Pozbycie się częściowe gazów wpływa na jej smak, kolor i twardość. Smak zależy od jakości i gatunku kapusty i też od dodatków [pieprz ,liśc laurowy,ziele ang,, marchew, jabłka, buraki.kminek. jałowiec, czosnek i niekiedy inne zioła], od soli[ilośc i jakość], ubijania czy ugniatani, czasu fermentacji, przetrzymywania i itd.Pisać by o tym wiele.
Najprościej to ujmując;kiszenie to naturalny sposób konserwacji a kwaszenie to konserwacja przez zakwaszanie[ najczęsciej przez dodanie octu i cukru].
Ajla
-
- Administrator
- Posty: 17926
- Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
- Imię: Piotr
- Ulubione grzyby: co roku inne
- Lokalizacja: Chełm
- Pochwalił: 14106 razy
- Pochwalony: 3136 razy
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 503
- Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
- Lokalizacja: Olsztyn
- Pochwalił: 22 razy
- Pochwalony: 216 razy
- Kontakt:
No tak... wywołałem temat kapusty kiszonej...
Właśnie przed chwilą robiłem "przewietrzanie" czyli nakłuwanie kapusty
A to już przyciśnięte dość mocno talerzem tak aby sok przykrył kapustę
...i przyciśnięte słoikiem pełnym wody robiącym za obciążnik.
A to białe to plastikowa listwa taka kupiona w sklepie elektrycznym.
Świetnie nadaje się do nakłuwania i łatwo utrzymać w czystości w przeciwieństwie do zaostrzonego patyka.
Najczęściej popełnianym błędem jest ubijanie na siłę, robi się miazga oraz wybieranie i wylewanie nadmiaru płynu.
Marnotrawstwo! A kapusta jest wówczas taka wiórowata ...
Właśnie przed chwilą robiłem "przewietrzanie" czyli nakłuwanie kapusty
A to już przyciśnięte dość mocno talerzem tak aby sok przykrył kapustę
...i przyciśnięte słoikiem pełnym wody robiącym za obciążnik.
A to białe to plastikowa listwa taka kupiona w sklepie elektrycznym.
Świetnie nadaje się do nakłuwania i łatwo utrzymać w czystości w przeciwieństwie do zaostrzonego patyka.
Najczęściej popełnianym błędem jest ubijanie na siłę, robi się miazga oraz wybieranie i wylewanie nadmiaru płynu.
Marnotrawstwo! A kapusta jest wówczas taka wiórowata ...
-
- Administrator
- Posty: 17926
- Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
- Imię: Piotr
- Ulubione grzyby: co roku inne
- Lokalizacja: Chełm
- Pochwalił: 14106 razy
- Pochwalony: 3136 razy
-
- Grzyb prosty
- Posty: 192
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Jozefg, ale zazdroszczę , naprawdę .... super sprawa taka swoja kapusta niestety nie mam możliwości trzymać jej w bloku
Beczki nie sprzedaj[przyda ci się przyda].
Jak mawiała moja babcia:"na choroby są sposoby" -tak i tu [w temacie kiszona kapusta jest] Przygotuj ;
miskę,2 niewielkie kapusty,2 l sloiki ,1 marchew .2 liście lau, 4 ziela an, 1 łyżkę soli i...zarezerwuj godz. czasu.
Kapustę drobno posiekaj , marchew zetrzyj na jarzynowej tarce.Wszystkie składniki do miski i dobrze pougniataj w rękach -aż puści sok.Następnie do słoików-ciasno poupychaj [aż na wierzchu będzie sok].Zakręc słoiki i ustaw w ciepłym miejscu [na podstawkach bo może wyciec sok]-po 2 ,3 dniach spróbuj.Jest to mój sposob na szybką kapustę[ na surówki.Czasem dodaje utarte jabłko -ale dodaję przed włożeniem do słoikow.
Zenit i tu sie babcia mylila Kupe lat temu zafascynowana komputerami jako podyplomówkę chcialam zrobić informatykę.Trafiłam jak trafiłam[nie będe tego rozdrapywać].Skończylo się to mikro udarem i fobią komputerową i nie tknęłam komputera wiele lat. Wściekła na siebie zmusiłam się [ciekawośc świata i ludzi wzięla gorę]NIE ROZUMIEM TU SAMA SIEBIE-nie potrafię ogarnąć podstawowych umiejętności technicznych.Jestem 'samoukową kopalnią" wiedzy i umiejętności kulinarnych,dużo wiem o ziołach i medycynie niekonwencjonalnej,przyroda to moja pasja-wiele bym pokazała na forach i tu" pies pogrzebany''.Wiem ,że się śmiejecie-ale idiotka ale taki mam "kamień życiowy" Zenit -proszę po przeczytaniu usun ten wpis.
Beczki nie sprzedaj[przyda ci się przyda].
Jak mawiała moja babcia:"na choroby są sposoby" -tak i tu [w temacie kiszona kapusta jest] Przygotuj ;
miskę,2 niewielkie kapusty,2 l sloiki ,1 marchew .2 liście lau, 4 ziela an, 1 łyżkę soli i...zarezerwuj godz. czasu.
Kapustę drobno posiekaj , marchew zetrzyj na jarzynowej tarce.Wszystkie składniki do miski i dobrze pougniataj w rękach -aż puści sok.Następnie do słoików-ciasno poupychaj [aż na wierzchu będzie sok].Zakręc słoiki i ustaw w ciepłym miejscu [na podstawkach bo może wyciec sok]-po 2 ,3 dniach spróbuj.Jest to mój sposob na szybką kapustę[ na surówki.Czasem dodaje utarte jabłko -ale dodaję przed włożeniem do słoikow.
Zenit pisze:Szkoda że do przepisów nie załączacie wszyscy fotek poszłyby te przepisy do przepisów na stronie...
Zenit i tu sie babcia mylila Kupe lat temu zafascynowana komputerami jako podyplomówkę chcialam zrobić informatykę.Trafiłam jak trafiłam[nie będe tego rozdrapywać].Skończylo się to mikro udarem i fobią komputerową i nie tknęłam komputera wiele lat. Wściekła na siebie zmusiłam się [ciekawośc świata i ludzi wzięla gorę]NIE ROZUMIEM TU SAMA SIEBIE-nie potrafię ogarnąć podstawowych umiejętności technicznych.Jestem 'samoukową kopalnią" wiedzy i umiejętności kulinarnych,dużo wiem o ziołach i medycynie niekonwencjonalnej,przyroda to moja pasja-wiele bym pokazała na forach i tu" pies pogrzebany''.Wiem ,że się śmiejecie-ale idiotka ale taki mam "kamień życiowy" Zenit -proszę po przeczytaniu usun ten wpis.
Ajla
-
- Administrator
- Posty: 17926
- Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
- Imię: Piotr
- Ulubione grzyby: co roku inne
- Lokalizacja: Chełm
- Pochwalił: 14106 razy
- Pochwalony: 3136 razy
ajlaa, nic się nie przejmuj, wstawiaj tu przepisy tak jak potrafisz. Może kiedyś "ogarniesz" umiejętność wstawiania fotek, a jeśli nie to też dobrze. Bez fotek też nie jedna osoba z takich przepisów się ucieszy i skorzysta, ja już z niektórych skorzystałem i jakoś dałem rade bez fotek. Gdy brak fotek, to trzeba uruchomić wyobraźnie jak to ma wyglądać na talerzu i też da radę
-
- Grzybobiorca
- Posty: 1320
- Rejestracja: niedziela, 28 grudnia 2014, 17:23
- Ulubione grzyby: Wszystkie jadalne
- Lokalizacja: Częstochowa
- Pochwalił: 194 razy
- Pochwalony: 805 razy
- Kontakt:
Warzywa solone
Gdy nie mamy świeżych, nie chce się nam iść do sklepu Na przykład do zupy
60 dag marchewki
15 dag pietruszki-korzeń
15 dag selera-korzeń
8 dag zielonej pietruszki
8 dag liści selera
17 dag soli kamiennej
Warzywa umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojoną zieleninę, wymieszać z solą.
Ja robiłem z 5 kilogramów marchwi, pozostałe składniki odpowiednio zwiększamy
Nałożyć do słoiczków, mocno ugnieść, zakręcić. Gotowe Mnie wyszło około 40 słoiczków. Do wiosny wystarczy Po wyjęciu odpowiedniej porcji, przepłukuję na sitku i później dopiero dosalam do smaku w gotowym daniu
Gdy nie mamy świeżych, nie chce się nam iść do sklepu Na przykład do zupy
60 dag marchewki
15 dag pietruszki-korzeń
15 dag selera-korzeń
8 dag zielonej pietruszki
8 dag liści selera
17 dag soli kamiennej
Warzywa umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pokrojoną zieleninę, wymieszać z solą.
Ja robiłem z 5 kilogramów marchwi, pozostałe składniki odpowiednio zwiększamy
Nałożyć do słoiczków, mocno ugnieść, zakręcić. Gotowe Mnie wyszło około 40 słoiczków. Do wiosny wystarczy Po wyjęciu odpowiedniej porcji, przepłukuję na sitku i później dopiero dosalam do smaku w gotowym daniu
-
- Grzyb prosty
- Posty: 192
- Rejestracja: środa, 9 września 2015, 12:36
- Ulubione grzyby: rydze, opieńki
- Pochwalił: 26 razy
- Pochwalony: 98 razy
Idąc tropem Trapera za przepis- dorzucę koper i pietruszkę [zielone]
-1 kg zielonego koperku lub natki pietruszki
-15 dag soli
Zielenine drobno siekamy , mieszamy z solą i ugniatamy w słoiczkach [ja robię to w małych].
Gotowe w chłodne miejsce i służy jako dodatki do zup, sosów [przed dodaniem zieleniny nie solę potraw-doprawiam do smaku po dodaniu zielonego].Kopru solonego sporo używam do ryb a pietruszki do róznych farszów .
Jesli ktoś ma problem z przechowywaniem w chłodnym miejscu polecam ziolowo -warzywną weget:
Suszymy
-po dwa pęczki kopru i pietruszki
-1 por. 1 seler[zieleninę i bulwę]
-1kg marchwi
- 30dag pietruszki[korzeń]
.1 papryka [lub łyżeczka sproszkowanej]
-1kg soli
-1 łyzka cary
Dobrze wysuszone skladniki mielę w maszynce do mięsa mieszam z solą i cary, rozsypuję do słoików i gotowe.SMACZNEGO
-1 kg zielonego koperku lub natki pietruszki
-15 dag soli
Zielenine drobno siekamy , mieszamy z solą i ugniatamy w słoiczkach [ja robię to w małych].
Gotowe w chłodne miejsce i służy jako dodatki do zup, sosów [przed dodaniem zieleniny nie solę potraw-doprawiam do smaku po dodaniu zielonego].Kopru solonego sporo używam do ryb a pietruszki do róznych farszów .
Jesli ktoś ma problem z przechowywaniem w chłodnym miejscu polecam ziolowo -warzywną weget:
Suszymy
-po dwa pęczki kopru i pietruszki
-1 por. 1 seler[zieleninę i bulwę]
-1kg marchwi
- 30dag pietruszki[korzeń]
.1 papryka [lub łyżeczka sproszkowanej]
-1kg soli
-1 łyzka cary
Dobrze wysuszone skladniki mielę w maszynce do mięsa mieszam z solą i cary, rozsypuję do słoików i gotowe.SMACZNEGO
Ajla
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 503
- Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
- Lokalizacja: Olsztyn
- Pochwalił: 22 razy
- Pochwalony: 216 razy
- Kontakt:
Wczoraj robiłem zupę rybną z lina i szczupaka (trochę zostało na dziś) wg przepisu Okrasy. Skąd on to wziął? Ten smak to ja pamiętam z dzieciństwa...
Taką zupę rybną ostatnio jadłem jeszcze w dzieciństwie jak pojechałem z ojcem odwiedzić znajomego rybaka nad jeziorem....
Zresztą spróbujcie sami - polecam! Z filmiku trzecia potrawa.
http://vod.tvp.pl/audycje/kulinaria/okr ... y/22549598" onclick="window.open(this.href);return false;
Niestety pisanego przepisu nie ma, trzeba szybko notować... Aha - zamiast szczupaka dałem okonia.
Taką zupę rybną ostatnio jadłem jeszcze w dzieciństwie jak pojechałem z ojcem odwiedzić znajomego rybaka nad jeziorem....
Zresztą spróbujcie sami - polecam! Z filmiku trzecia potrawa.
http://vod.tvp.pl/audycje/kulinaria/okr ... y/22549598" onclick="window.open(this.href);return false;
Niestety pisanego przepisu nie ma, trzeba szybko notować... Aha - zamiast szczupaka dałem okonia.
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 6043
- Rejestracja: sobota, 26 kwietnia 2008, 14:52
- Lokalizacja: Zator
- Pochwalił: 8 razy
- Pochwalony: 1889 razy
- Kontakt: