Maślaczek pieprzowy Chalciporus piperatus
-
Autor tematu - Grzybas znakomity
- Posty: 3288
- Rejestracja: wtorek, 6 kwietnia 2010, 17:36
- Ulubione grzyby: Mleczaj smaczny
- Pochwalił: 8 razy
- Pochwalony: 1977 razy
- Kontakt:
Maślaczek pieprzowy Chalciporus piperatus
Rymanów 2011-07-09
Maślaczek pieprzowy Chalciporus piperatus
link do atlasu na portalu >>> KLIKNIJ
Kapelusz - 2-7 cm średnicy; początkowo półkolisty, potem wypukły w końcu nieco spłaszczony; podczas deszczu śliski i lepki, w czasie suszy błyszczący i suchy; barwy żółto-brązowej lub ochrowo-brązowej z miedzianym odcieniem.
Rurki - 3-10 mm; zabarwione początkowo na czerwono, potem rdzawobrązowo; przyrośnięte do trzonu, lekko zbiegające; pory barwy rurek lub niekiedy trochę bardziej czerwonawe.
Trzon - 4-7 cm wysokości; walcowaty, równowąski lub zwężający się ku podstawie; jego powierzchnia ma taki sam kolor jak kapelusz.
Miąższ - żółtawobiały, często z czerwonawym poblaskiem; nie zmienia koloru pod wpływem uszkodzenia czy krojenia; w smaku ostry jak pieprz.
Wysyp zarodników - cynamonowy.
Występowanie - owocniki wyrastają od czerwca do października, w lasach iglastych i na obrzeżach, zwykle pojedynczo lub po kilka, zwykle pod świerkami i sosnami.
Zastosowanie - czasami stosuje się go do przypraw, inaczej nie da się go używać ze względu na ostry smak.
Możliwość popełnienia pomyłki - maślaczek gorzkawy (Chalciporus amarellus), który jest mniejszy i ma bledsze ubarwienie, jest bardziej różowy, miąższ ma łagodny, mniej gorzki, rośnie pod jodłami i świerkami. Znacznie rzadszy.
Uwagi - rodzaj Chalciporus liczy 4 gatunki. Piperatus znaczy- pieprzowy.
opr:Termit
Maślaczek pieprzowy Chalciporus piperatus
link do atlasu na portalu >>> KLIKNIJ
Kapelusz - 2-7 cm średnicy; początkowo półkolisty, potem wypukły w końcu nieco spłaszczony; podczas deszczu śliski i lepki, w czasie suszy błyszczący i suchy; barwy żółto-brązowej lub ochrowo-brązowej z miedzianym odcieniem.
Rurki - 3-10 mm; zabarwione początkowo na czerwono, potem rdzawobrązowo; przyrośnięte do trzonu, lekko zbiegające; pory barwy rurek lub niekiedy trochę bardziej czerwonawe.
Trzon - 4-7 cm wysokości; walcowaty, równowąski lub zwężający się ku podstawie; jego powierzchnia ma taki sam kolor jak kapelusz.
Miąższ - żółtawobiały, często z czerwonawym poblaskiem; nie zmienia koloru pod wpływem uszkodzenia czy krojenia; w smaku ostry jak pieprz.
Wysyp zarodników - cynamonowy.
Występowanie - owocniki wyrastają od czerwca do października, w lasach iglastych i na obrzeżach, zwykle pojedynczo lub po kilka, zwykle pod świerkami i sosnami.
Zastosowanie - czasami stosuje się go do przypraw, inaczej nie da się go używać ze względu na ostry smak.
Możliwość popełnienia pomyłki - maślaczek gorzkawy (Chalciporus amarellus), który jest mniejszy i ma bledsze ubarwienie, jest bardziej różowy, miąższ ma łagodny, mniej gorzki, rośnie pod jodłami i świerkami. Znacznie rzadszy.
Uwagi - rodzaj Chalciporus liczy 4 gatunki. Piperatus znaczy- pieprzowy.
opr:Termit
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Maślaczek pieprzowy Chalciporus piperatus
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 19027
- Rejestracja: poniedziałek, 9 marca 2009, 08:36
- Ulubione grzyby: rydze,zieleniatki,kanie oraz drożdże piwne
- Lokalizacja: Radomsko
- Pochwalił: 3906 razy
- Pochwalony: 16712 razy
- Kontakt:
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 19027
- Rejestracja: poniedziałek, 9 marca 2009, 08:36
- Ulubione grzyby: rydze,zieleniatki,kanie oraz drożdże piwne
- Lokalizacja: Radomsko
- Pochwalił: 3906 razy
- Pochwalony: 16712 razy
- Kontakt:
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt: