Moje grzybki w kuchni

Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » niedziela, 6 kwietnia 2014, 14:44

W związku z tym iż jestem autorem tego wątku nagnę troszkę przepisy i dodam danie bez grzybów :P Prażony ser

Kroimy ser o grubości mniej więcej 1cm/1,5cm, roztrzepujemy jajko , następnie maczamy ze wszystkich stron ser w jajku/mące/jajku i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy ser na małym ogniu ze wszystkich stron aż do zarumienienia.
Bardzo dobre danie, jedyny minus to to, że jest to bomba kaloryczna :D
Można też ukroić dwa plastry sera po 0,5 cm i miedzy te plastry dać szynkę, lecz potem na patelni troszkę ser się wylewa.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek


Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2718 razy
Kontakt:

Post autor: Wojtas » niedziela, 6 kwietnia 2014, 16:55

Mefiu, Powiem Ci, że nie omieszkam wypróbować tego przepisu, kalorie mnie nie straszne :eat: :ok: Wrzucam swój obiadek do innego wątku :eat:


Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » niedziela, 6 kwietnia 2014, 17:34

Wojtas, polecam taki serek :) tylko trzeba uważać żeby się nie rozlał, najlepiej około 2min (jedna stronę) na rozgrzanym oleju na mały ogniu. :eat: :D


Awatar użytkownika

barbra
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5771
Rejestracja: wtorek, 10 lipca 2007, 20:31
Ulubione grzyby: smardze,borowiki,rydze
Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwalony: 1639 razy

Post autor: barbra » niedziela, 6 kwietnia 2014, 18:26

Mefiu, serek pychotka :) Też go kiedyś robiłam, teraz niestety (te kalorie) ;) zaprzestałam :D

A ja dzisiaj miałam na obiadek polędwicę wieprzową z borowikami :)

Składniki: Obrazek - polędwica wieprzowa
- przyprawy: wegeta, pieprz ziołowy, rozmaryn, bazylia,
- olej, masło sklarowane
- grzyby - ja miałam jeszcze zamrożone borowiki

Polędwicę natarłam przyprawami i usmażyłam z obu stron na oleju. Następnie piekłam ją w piekarniku przez 20 min w 180 C.
Obrazek Obrazek Obrazek Na tym samym tłuszczu, tylko z dodatkiem masła usmażyłam na gęsto rozmrożone borowiki doprawione pieprzem, rozmarynem i wegetą :)
Obrazek Obrazek Do tego ugotowałam ziemniaki i przyrządziłam sałatę i obiadek gotowy :)
Obrazek


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » niedziela, 6 kwietnia 2014, 19:39

barbra, :brawo: no to dziś dwa niusiki Twoje się pojawią :)


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Moniś
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:49
Ulubione grzyby: własnoręcznie zebrane
Lokalizacja: Bełchatów
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 225 razy
Kontakt:

Post autor: Moniś » niedziela, 6 kwietnia 2014, 21:32

barbra, Mefiu, pyszności :eat: :eat: :eat: :brawo:


Nie musi być łatwo, najważniejsze żeby było warto !
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » niedziela, 6 kwietnia 2014, 22:17

Mefiu pisze:Prażony ser
Słowacy często go robią - bardzo smaczne jedzonko do tego :beer:


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Mefiu
Grzybas znakomity
Grzybas znakomity
Posty: 3223
Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
Ulubione grzyby: Gołąbki ...
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 376 razy
Pochwalony: 1737 razy

Post autor: Mefiu » poniedziałek, 7 kwietnia 2014, 06:51

Zenit pisze:
Mefiu pisze:Prażony ser
Słowacy często go robią - bardzo smaczne jedzonko do tego :beer:
U nas ten ser jest dobry, a na Słowacji pyszny :) to ich danie, a z tego co wiem, to recepta leży w rodzaju sera. Ja to danie jadłem pierwszy raz i zobaczyłem na Słowacji z 10 lat temu.


Awatar użytkownika

GUCIO-59
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 534
Rejestracja: sobota, 6 października 2012, 17:54
Lokalizacja: Bawaria
Pochwalony: 72 razy
Kontakt:

Post autor: GUCIO-59 » poniedziałek, 7 kwietnia 2014, 18:03

barbra, Proszę mi to podesłać do Bawarii na kolację... :ok:


"Ci, którzy wystarczająco szaleni, by myśleć, że są w stanie zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają…"
Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18797
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » poniedziałek, 7 kwietnia 2014, 19:13

GUCIO-59, aleś ty kolorowy i wiosenny. ;) :lol: :ok:
Ja dziś miałam na obiad kurczaka po prowansalsku, jakieś fotki porobiłam to przy okazji dam przepis. :eat:
Ja nie powinnam wcale do takich tematów zaglądać, bo mnie kuszą. :placze:


Awatar użytkownika

GUCIO-59
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 534
Rejestracja: sobota, 6 października 2012, 17:54
Lokalizacja: Bawaria
Pochwalony: 72 razy
Kontakt:

Post autor: GUCIO-59 » poniedziałek, 7 kwietnia 2014, 19:15

Sensibility pisze:GUCIO-59, aleś ty kolorowy i wiosenny. ;) :lol: :ok: Bo i wiosna... :jupi:
Ja dziś miałam na obiad kurczaka po prowansalsku, jakieś fotki porobiłam to przy okazji dam przepis. :eat: takiego też bym zjadł...
Ja nie powinnam wcale do takich tematów zaglądać, bo mnie kuszą. :placze:
Ja też bo mnie trafia, a ogarnęło mnie wiosenne lenistwo... ;)


"Ci, którzy wystarczająco szaleni, by myśleć, że są w stanie zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają…"
Awatar użytkownika

barbra
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5771
Rejestracja: wtorek, 10 lipca 2007, 20:31
Ulubione grzyby: smardze,borowiki,rydze
Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwalony: 1639 razy

Post autor: barbra » wtorek, 8 kwietnia 2014, 18:37

GUCIO-59 pisze:Proszę mi to podesłać do Bawarii na kolację..
nie ma sprawy, już wysyłam :D ;)

GUCIO-59, fajny masz awatarek :ok: :)


Awatar użytkownika

GUCIO-59
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 534
Rejestracja: sobota, 6 października 2012, 17:54
Lokalizacja: Bawaria
Pochwalony: 72 razy
Kontakt:

Post autor: GUCIO-59 » wtorek, 8 kwietnia 2014, 19:31

barbra pisze:
GUCIO-59 pisze:Proszę mi to podesłać do Bawarii na kolację..
nie ma sprawy, już wysyłam :D ;)

GUCIO-59, fajny masz awatarek :ok: :)
Czekam na pyszności... Znasz adres? Awatarek fajny? Hmmm... ;) Bo fajny chłopak... :lol:


"Ci, którzy wystarczająco szaleni, by myśleć, że są w stanie zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają…"
Awatar użytkownika

Moniś
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 967
Rejestracja: poniedziałek, 27 sierpnia 2012, 22:49
Ulubione grzyby: własnoręcznie zebrane
Lokalizacja: Bełchatów
Pochwalił: 8 razy
Pochwalony: 225 razy
Kontakt:

Post autor: Moniś » piątek, 11 kwietnia 2014, 21:02

barbra, świetnie wyszła polędwiczka :brawo: Gordon Ramsay byłby dumny :ok:


Nie musi być łatwo, najważniejsze żeby było warto !
Awatar użytkownika

barbra
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5771
Rejestracja: wtorek, 10 lipca 2007, 20:31
Ulubione grzyby: smardze,borowiki,rydze
Lokalizacja: Górny Śląsk
Pochwalony: 1639 razy

Post autor: barbra » sobota, 12 kwietnia 2014, 10:41

Moniś, dzięki :)

Dzisiaj na śniadanko - jajecznica z grzybami :)
Obrazek


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat