Moje grzybki w kuchni
-
Autor tematu - Grzybas znakomity
- Posty: 3223
- Rejestracja: niedziela, 23 czerwca 2013, 21:59
- Ulubione grzyby: Gołąbki ...
- Lokalizacja: Rzeszów
- Pochwalił: 376 razy
- Pochwalony: 1737 razy
W związku z tym iż jestem autorem tego wątku nagnę troszkę przepisy i dodam danie bez grzybów
Prażony ser
Kroimy ser o grubości mniej więcej 1cm/1,5cm, roztrzepujemy jajko , następnie maczamy ze wszystkich stron ser w jajku/mące/jajku i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy ser na małym ogniu ze wszystkich stron aż do zarumienienia.
Bardzo dobre danie, jedyny minus to to, że jest to bomba kaloryczna
Można też ukroić dwa plastry sera po 0,5 cm i miedzy te plastry dać szynkę, lecz potem na patelni troszkę ser się wylewa.
Kroimy ser o grubości mniej więcej 1cm/1,5cm, roztrzepujemy jajko , następnie maczamy ze wszystkich stron ser w jajku/mące/jajku i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy ser na małym ogniu ze wszystkich stron aż do zarumienienia.
Bardzo dobre danie, jedyny minus to to, że jest to bomba kaloryczna
Można też ukroić dwa plastry sera po 0,5 cm i miedzy te plastry dać szynkę, lecz potem na patelni troszkę ser się wylewa.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 5771
- Rejestracja: wtorek, 10 lipca 2007, 20:31
- Ulubione grzyby: smardze,borowiki,rydze
- Lokalizacja: Górny Śląsk
- Pochwalony: 1639 razy
Mefiu, serek pychotka Też go kiedyś robiłam, teraz niestety (te kalorie) zaprzestałam
A ja dzisiaj miałam na obiadek polędwicę wieprzową z borowikami
Składniki: - polędwica wieprzowa
- przyprawy: wegeta, pieprz ziołowy, rozmaryn, bazylia,
- olej, masło sklarowane
- grzyby - ja miałam jeszcze zamrożone borowiki
Polędwicę natarłam przyprawami i usmażyłam z obu stron na oleju. Następnie piekłam ją w piekarniku przez 20 min w 180 C.
Na tym samym tłuszczu, tylko z dodatkiem masła usmażyłam na gęsto rozmrożone borowiki doprawione pieprzem, rozmarynem i wegetą
Do tego ugotowałam ziemniaki i przyrządziłam sałatę i obiadek gotowy
A ja dzisiaj miałam na obiadek polędwicę wieprzową z borowikami
Składniki: - polędwica wieprzowa
- przyprawy: wegeta, pieprz ziołowy, rozmaryn, bazylia,
- olej, masło sklarowane
- grzyby - ja miałam jeszcze zamrożone borowiki
Polędwicę natarłam przyprawami i usmażyłam z obu stron na oleju. Następnie piekłam ją w piekarniku przez 20 min w 180 C.
Na tym samym tłuszczu, tylko z dodatkiem masła usmażyłam na gęsto rozmrożone borowiki doprawione pieprzem, rozmarynem i wegetą
Do tego ugotowałam ziemniaki i przyrządziłam sałatę i obiadek gotowy
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
barbra, no to dziś dwa niusiki Twoje się pojawią
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Słowacy często go robią - bardzo smaczne jedzonko do tegoMefiu pisze:Prażony ser
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 534
- Rejestracja: sobota, 6 października 2012, 17:54
- Lokalizacja: Bawaria
- Pochwalony: 72 razy
- Kontakt:
Ja też bo mnie trafia, a ogarnęło mnie wiosenne lenistwo...Sensibility pisze:GUCIO-59, aleś ty kolorowy i wiosenny. Bo i wiosna...
Ja dziś miałam na obiad kurczaka po prowansalsku, jakieś fotki porobiłam to przy okazji dam przepis. takiego też bym zjadł...
Ja nie powinnam wcale do takich tematów zaglądać, bo mnie kuszą.
"Ci, którzy wystarczająco szaleni, by myśleć, że są w stanie zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają…"
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 534
- Rejestracja: sobota, 6 października 2012, 17:54
- Lokalizacja: Bawaria
- Pochwalony: 72 razy
- Kontakt:
Czekam na pyszności... Znasz adres? Awatarek fajny? Hmmm... Bo fajny chłopak...barbra pisze:nie ma sprawy, już wysyłamGUCIO-59 pisze:Proszę mi to podesłać do Bawarii na kolację..
GUCIO-59, fajny masz awatarek
"Ci, którzy wystarczająco szaleni, by myśleć, że są w stanie zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają…"