Smażona kania
-
Autor tematu - Grzyb prosty
- Posty: 231
- Rejestracja: piątek, 5 lutego 2010, 14:16
- Ulubione grzyby: Borowiki szlachetne, kurki, koźlarze a najbardziej ubóstwiam kanię
- Pochwalił: 1 raz
- Pochwalony: 36 razy
- Kontakt:
Smażona kania
Witajcie. Rosną u mnie dwie kanie, jeszcze dość małe, ale cierpliwie czekam na wzrost Planuje je wrzucić na patelnię i w związku z tym mam pytania:
1. Ile czasu trzeba smażyć, żeby nadawała się do spożycia?
2. Czy niedosmażona kania szkodzi?
3. Czy mam usmażyć ją w panierce, czy bez?
1. Ile czasu trzeba smażyć, żeby nadawała się do spożycia?
2. Czy niedosmażona kania szkodzi?
3. Czy mam usmażyć ją w panierce, czy bez?
-
- Administrator
- Posty: 17926
- Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
- Imię: Piotr
- Ulubione grzyby: co roku inne
- Lokalizacja: Chełm
- Pochwalił: 14106 razy
- Pochwalony: 3136 razy
Server,
ad.1
To tak jak ze schabowym - trzeba smażyć na "czuja" - bo to zależy jak duża jest ta kania, jak gruby i masywny ma owocnik, czyli identycznie jak z mięchem na kotlety
ad.2
Tu się nie wypowiem, półsurowych nie próbowałem
Ale pewnie mogą być emocje okrężnicy
ad.3
To już wedle gustu. jak masz przynajmniej dwie sztuki, albo nawet jedną, którą można podzielić na pół to nic prostszego - jedną część usmażyć w panierce, drugą bez... Eksperymenty kulinarne to najlepsza droga do przekonania się co lepiej Ci smakuje
...tylko oczywiście najpierw upewnij się, że te kanie to są kanie
Eksperymenty kulinarne typu "Hmm... ciekawe co ja zjadłem " mogą się źle skończyć.
ad.1
To tak jak ze schabowym - trzeba smażyć na "czuja" - bo to zależy jak duża jest ta kania, jak gruby i masywny ma owocnik, czyli identycznie jak z mięchem na kotlety
ad.2
Tu się nie wypowiem, półsurowych nie próbowałem
Ale pewnie mogą być emocje okrężnicy
ad.3
To już wedle gustu. jak masz przynajmniej dwie sztuki, albo nawet jedną, którą można podzielić na pół to nic prostszego - jedną część usmażyć w panierce, drugą bez... Eksperymenty kulinarne to najlepsza droga do przekonania się co lepiej Ci smakuje
...tylko oczywiście najpierw upewnij się, że te kanie to są kanie
Eksperymenty kulinarne typu "Hmm... ciekawe co ja zjadłem " mogą się źle skończyć.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 6034
- Rejestracja: piątek, 3 października 2008, 10:09
- Ulubione grzyby: Borowik,podgrzybek,maślak,kurka,koźlaki przeróżne oraz kania.
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalony: 759 razy
No właśnie, może to być Czubajka CzerwieniejącaRonka pisze:Server, na podwórku mogą rosnąć również inne grzyby
a ta wedle opisu:
"Uwagi: Nie zaleca się spożywania tego gatunku grzybów gdyż stwierdzono w Polsce poważne zatrucia odmianą ogrodową tego grzyba (Macrolepiota rachodes var. Bohemica). W wielu atlasach grzyb ten podawany jest jako trujący."
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 8093
- Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
- Imię: Wojciech
- Ulubione grzyby: Borowiki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 587 razy
- Pochwalony: 2718 razy
- Kontakt:
Server, Nie kombinuj, wrzuć zdjęcia bo nie o gołe trzony tu chodzi
http://www.nagrzyby.pl/galeria/d/749633-2/A+_7_.JPG" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.nagrzyby.pl/galeria/d/749642-2/A+_10_.JPG" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.nagrzyby.pl/galeria/d/749633-2/A+_7_.JPG" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.nagrzyby.pl/galeria/d/749642-2/A+_10_.JPG" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Autor tematu - Grzyb prosty
- Posty: 231
- Rejestracja: piątek, 5 lutego 2010, 14:16
- Ulubione grzyby: Borowiki szlachetne, kurki, koźlarze a najbardziej ubóstwiam kanię
- Pochwalił: 1 raz
- Pochwalony: 36 razy
- Kontakt:
Dobra, wrzucam. Odpiszcie szybko, bo już chcę ją zeżreć!
http://desmond.imageshack.us/Himg607/sc" onclick="window.open(this.href);return false; ... es=landing
http://desmond.imageshack.us/Himg607/sc" onclick="window.open(this.href);return false; ... es=landing
http://imageshack.us/photo/my-images/83" onclick="window.open(this.href);return false; ... 139yt.jpg/
To ta sama kania. Na koniec zdjęcie mojego kota, które przypadkowo się wrzuciło
http://desmond.imageshack.us/Himg607/sc" onclick="window.open(this.href);return false; ... es=landing
http://desmond.imageshack.us/Himg607/sc" onclick="window.open(this.href);return false; ... es=landing
http://imageshack.us/photo/my-images/83" onclick="window.open(this.href);return false; ... 139yt.jpg/
To ta sama kania. Na koniec zdjęcie mojego kota, które przypadkowo się wrzuciło
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Czubajka kania
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
wiemy żeby nie zwiędła mogłeś ją podlać wodą a jak nie mogłeś zebrać całą i wstawić do wody...Server pisze:Wiecie co?
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
odnoszę wrażenie jakbyś czytał o czym dyskutujemy na forum byłoby Ci łatwiej bez zadawania pytań robić to co radzimy i co jest napisane niejednokrotnie. O podawaniu zdjęć na portalu nie wspomnę bo gdybyś choć raz napisał gdzie masz tą nie zatwierdzoną galerię główną dawno byś ją miał...Server pisze:No mogłem, ale burza ją jeszcze dodatkowo trochę zniszczyła, również strasznie nasiąkła wodą... No szkoda jej, ale mam drugą
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
Autor tematu - Grzyb prosty
- Posty: 231
- Rejestracja: piątek, 5 lutego 2010, 14:16
- Ulubione grzyby: Borowiki szlachetne, kurki, koźlarze a najbardziej ubóstwiam kanię
- Pochwalił: 1 raz
- Pochwalony: 36 razy
- Kontakt:
Dzisiaj mama usmażyła mi kanię z bólem serca. Z bólem, gdyż obawia się, że grzybek jest trujący, co jest nieprawdą. Miąż po przecięciu nie zmieniał koloru jak jest w czubajce czerwieniejącej. I co mogę powiedzieć: kania smażona jest ZA-RĄB-ISTA!!!
Wspaniały smak, nawet bez żadnego dodatku, np. kromki chleba! Cudowna, będę je częściej jadł
Wspaniały smak, nawet bez żadnego dodatku, np. kromki chleba! Cudowna, będę je częściej jadł
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt: