nie ma zapisu tego programu ? w jakim to było dniu ?maud pisze:A działo się to niedawno przed świętami w popularnym programie "Kawa czy herbata",
Mój pierwszy raz
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 8093
- Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
- Imię: Wojciech
- Ulubione grzyby: Borowiki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 587 razy
- Pochwalony: 2718 razy
- Kontakt:
Nie spodziewałem się, że dzisiejszego dnia znajdę jakieś grzybki, a jednak
Znalazłem je w markecie, a że nigdy ich nie jadłem więc do koszyka szybko trafiły.
Trochę sztucznie wyglądają, lecz ich zapach jest całkiem przyjemny, drożdżowy
Bez folii i podstawka z styropianu, wyglądają jak w lesie znalezione
Na patelni także ciekawie się prezentują, oczywiście zrobione na masełku 15 minut na pierwszym boczku a potem 10 na drugim
By nie zabić ich smaku nie przyprawiałem grzybków, dopiero po skosztowaniu jednego kolejne delikatnie posoliłem i popieprzem, wielkiej rewelacji dla kubków smakowych w tych grzybach nie odkryłem, ale ich konsystencja całkiem przyzwoita, ogólnie warto skosztować, jak wszystkiego w życiu
Znalazłem je w markecie, a że nigdy ich nie jadłem więc do koszyka szybko trafiły.
Trochę sztucznie wyglądają, lecz ich zapach jest całkiem przyjemny, drożdżowy
Bez folii i podstawka z styropianu, wyglądają jak w lesie znalezione
Na patelni także ciekawie się prezentują, oczywiście zrobione na masełku 15 minut na pierwszym boczku a potem 10 na drugim
By nie zabić ich smaku nie przyprawiałem grzybków, dopiero po skosztowaniu jednego kolejne delikatnie posoliłem i popieprzem, wielkiej rewelacji dla kubków smakowych w tych grzybach nie odkryłem, ale ich konsystencja całkiem przyzwoita, ogólnie warto skosztować, jak wszystkiego w życiu
-
- Administrator
- Posty: 17926
- Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
- Imię: Piotr
- Ulubione grzyby: co roku inne
- Lokalizacja: Chełm
- Pochwalił: 14106 razy
- Pochwalony: 3136 razy
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Wojtaslodz, mają w/g mnie lekko czosnkowy smak - najlepiej smakują z własnej uprawy bawiłem się kilka lat temu w to - są bardzo zdrowe znam osobę która jedząc je regularnie pozbyła się wiosennego uczulenia na pyłki. Nie są to grzyby tanie ale naprawdę smaczne i zdrowe
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 8093
- Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
- Imię: Wojciech
- Ulubione grzyby: Borowiki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 587 razy
- Pochwalony: 2718 razy
- Kontakt:
Mój pierwszy raz z dzisiaj, pokrywa się z innym Moim pierwszym razem.
Dzisiaj po raz pierwszy w 2012 roku znalazłem Pierścieniaka uprawnego (las obok Wiączyna) i po raz pierwszy w życiu skonsumowałem tego grzybka, wiadomo jak go przyrządziłem wrzuciłem po prostu na masełko aby delektować się jego smakiem. Był to dla mnie szok, bardzo mi ten grzybek smakuje a nie wiem jak opisać jego smak - jest grzybowy ale inaczej, specyficzny, bardzo smaczny grzybek lecz trochę soli nie zaszkodzi
Drugi Mój pierwszy raz to także pierwszy świadomy pierwszy raz, chodzi o Polówkę wczesną, po raz pierwszy znalazłem ją kilka dni temu, lecz nie wiedziałem co to za grzyb a dzisiaj wiedząc iż jest jadalna ponownie odwiedziłem jej stanowisko. Grzybek w smaku bardziej grzybowy od pierścieniaka, smak podobny do łuszczaka zmiennego lecz znacznie mniej intensywny, tak czy siak bardzo smaczny grzybek.
Podsumowanie, oba grzyby trafiają do mojego menu i to na jedne z wyższych pozycji
Dzisiaj po raz pierwszy w 2012 roku znalazłem Pierścieniaka uprawnego (las obok Wiączyna) i po raz pierwszy w życiu skonsumowałem tego grzybka, wiadomo jak go przyrządziłem wrzuciłem po prostu na masełko aby delektować się jego smakiem. Był to dla mnie szok, bardzo mi ten grzybek smakuje a nie wiem jak opisać jego smak - jest grzybowy ale inaczej, specyficzny, bardzo smaczny grzybek lecz trochę soli nie zaszkodzi
Drugi Mój pierwszy raz to także pierwszy świadomy pierwszy raz, chodzi o Polówkę wczesną, po raz pierwszy znalazłem ją kilka dni temu, lecz nie wiedziałem co to za grzyb a dzisiaj wiedząc iż jest jadalna ponownie odwiedziłem jej stanowisko. Grzybek w smaku bardziej grzybowy od pierścieniaka, smak podobny do łuszczaka zmiennego lecz znacznie mniej intensywny, tak czy siak bardzo smaczny grzybek.
Podsumowanie, oba grzyby trafiają do mojego menu i to na jedne z wyższych pozycji
-
- Administrator
- Posty: 17926
- Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
- Imię: Piotr
- Ulubione grzyby: co roku inne
- Lokalizacja: Chełm
- Pochwalił: 14106 razy
- Pochwalony: 3136 razy
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18797
- Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
- Imię: Grażyna
- Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Pochwalił: 1374 razy
- Pochwalony: 5879 razy
- Kontakt:
Nie jem bo nie znam tych grzybów ale tłuszczu im nie żąłowałeś?Wojtaslodz pisze: oba grzyby trafiają do mojego menu i to na jedne z wyższych pozycji
http://www.nagrzyby.pl/galeria/d/941978-2/B.JPG" onclick="window.open(this.href);return false;