Pytanie do grzyboznawcy

Pytania o gatunki grzybów.

O grzyby pytaj w temacie: Pytanie do grzyboznawcy
Regulamin forum
Pytania o grzyby należy zadawać w wątku: Pytanie do grzyboznawcy
Nowe, niepotrzebnie tworzone wątki będą moderowane.
Awatar użytkownika

Baśka
Administrator
Administrator
Posty: 8736
Rejestracja: piątek, 10 czerwca 2005, 19:26
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 157 razy

Post autor: Baśka » sobota, 18 września 2010, 11:07

piotr230, najprawdopodobniej maślak sitarz.


Baśka

zico268
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 18 września 2010, 12:08

Jadalne?

Post autor: zico268 » sobota, 18 września 2010, 12:11

Witam! Na grzybach znam się tyle co na balecie a więc muszę was prosić o pomoc. Jadalne?


Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek


Awatar użytkownika

Baśka
Administrator
Administrator
Posty: 8736
Rejestracja: piątek, 10 czerwca 2005, 19:26
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 157 razy

Post autor: Baśka » sobota, 18 września 2010, 12:15

zico268 pisze:Jadalne
W tym stanie już nie. A na drugi raz daj zdjęcie całego grzyba. Trzon też jest ważny.


Baśka

zico268
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 18 września 2010, 12:08

Post autor: zico268 » sobota, 18 września 2010, 12:20

Baśka pisze:
zico268 pisze:Jadalne
W tym stanie już nie. A na drugi raz daj zdjęcie całego grzyba. Trzon też jest ważny.
No właśnie problem w tym że w takim stanie zostały kupione.



Spoke
Grzybuś malutki
Grzybuś malutki
Posty: 32
Rejestracja: środa, 11 sierpnia 2010, 00:40

Post autor: Spoke » sobota, 18 września 2010, 12:22

A w jakiej cenie jeśli mogę spytać te zgliszcza kupiłeś ?


http://www.forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?t=11979" onclick="window.open(this.href);return false;

Zapraszam
Awatar użytkownika

Baśka
Administrator
Administrator
Posty: 8736
Rejestracja: piątek, 10 czerwca 2005, 19:26
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 157 razy

Post autor: Baśka » sobota, 18 września 2010, 12:25

zico268, jeżeli kupujesz - pytaj o atest. Każdy grzyb, którym się handluje musi mieć atest. Atest na grzyby świeże wydaje klasyfikator albo grzyboznawca i ważny jest przez 48 godzin. Prawidłowo wystawiony atest ma zapisaną godzinę.
W każdym razie ten kto się pod atestem podpisuje - odpowiada za "przydatność" do spożycia.
Niestey nie ma gwarancji, że to co wystawia sprzedawca to te same grzyby, które dostały atest.
Sama widziałam całkiem świeże grzyby (wydałabym atest na nie) na targu w Zakopanem, a pan który nimi handlował miał atest wystawiony 10 dni wcześniej. To na pewno nie były te same grzyby, bo gdyby tyle poleżały, to już by same uciekały...


Baśka

zico268
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 18 września 2010, 12:08

Post autor: zico268 » sobota, 18 września 2010, 12:29

5pln... głupich nie brak :D



piteer
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 18 września 2010, 12:06

Post autor: piteer » sobota, 18 września 2010, 12:37

Witam
Znalazlem dzisiaj kilka ladnych grzybkow, ktore wygladaja calkiem jak rydze :)
po przecieciu nozki wydobywa sie pomaranczowe mleczko, lecz tylko przy zewnetrznej czesci. Mleczko z czasem blednie. zgniecione blaszki barwia sie na zielono. Polizalem miazsz, i nie jest w rzadnym stopniu piekacy. Zapach lagodny.
Chcialbym upewnic sie czy to napewno ten piekny slawny Rydz, poniewaz nigdy takowych nie zbieralem :)


ponizej zdjecia:

To najwiekszy okaz, mleczko juz troszke zdazylo zblednac, u tego akurat zginiecione blaszki barwia sie na zielono tylko miejscami:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5b9 ... 08b79.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e7e ... fcf13.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e3c ... 33c96.html

tutaj nieco mniejszy okaz:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b24 ... e4610.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/071 ... 0b952.html

A tutaj nozka zaraz po przecieciu :
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a5c ... c0c28.html

z gory dziekuje za pomoc w rozpoznaniu :)

pozdrawiam Piotr.



nutrisss
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 20 sierpnia 2010, 18:49
Ulubione grzyby: podgrzybek
Lokalizacja: Kielce

Post autor: nutrisss » sobota, 18 września 2010, 15:07

Witam!
Dzisiaj rano napotkałem na parę skupisk tych grzybków.
Podejrzewam, że to maślak sitarz - ale muszę się upewnić.
Są małe więc będę marynował :D Można dodać czosnek do marynaty?
Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

1
2
3
4



Chemik07
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 1
Rejestracja: sobota, 18 września 2010, 16:20

Post autor: Chemik07 » sobota, 18 września 2010, 16:32

Witajcie.

Przybywam z pytaniem :) Nazbierałem troche pewnych grzybków, nazywane w okolicy jako podpieńki( rosną w dość duzych skupisakch w okolicach pnia), ale w internecie pod taką nazwą ich nie znalazlem :) Wie ktoś moze co to za grzyby, i czy są one jadalne ? W razie co wiecej zdjec moge dołączyć :)

http://img826.imageshack.us/i/18092010454.jpg/

http://img826.imageshack.us/i/18092010454.jpg/


Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18797
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5879 razy
Kontakt:

Post autor: Sensibility » sobota, 18 września 2010, 16:48

nutrisss, ja uważam, że to są maślaki sitarze i też je zbieram. Podczas gotowania robią się różowe więc niech cię ten kolor nie wystraszy. Ale nie jestem grzyboznawcą więc poczekaj jeszcze na inne opinie. :)
Chemik07, musisz szukać pod opieńki a nie podpieńki. Tu masz link do atlasu.
http://www.nagrzyby.pl/index.php?artnam ... as_polskie
Ale ja akurat nie zbieram opieniek bo jest ich kilka gatunków i ich nie rozróżniam więc czekaj aż ktoś inny się na ten temat wypowie. :)
A ten twój grzyb bardziej mi przypomina rycerzyka czerwonozłotego niż opieńki. Zajrzyj tutaj:
http://www.nagrzyby.pl/index.php?artnam ... as_polskie
Może to jakaś regionalna nazwa tego grzyba?
Ale poczekaj za opinią fachowców. to są tylko moje sugestie. :)



Julia94
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 11 września 2010, 10:42

Post autor: Julia94 » sobota, 18 września 2010, 18:50

Piszę pracę badawczą na temat grzybów i mam problem z zidentyfikowaniem tego grzyba
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a4b ... 9fa80.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/241 ... 032fa.html
proszę o szybką odpowiedź


Awatar użytkownika

Autor tematu
Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » sobota, 18 września 2010, 18:52

Julia94 pisze:i mam problem z zidentyfikowaniem tego grzyba
Gołąbek sp.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

nutrisss
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 10
Rejestracja: piątek, 20 sierpnia 2010, 18:49
Ulubione grzyby: podgrzybek
Lokalizacja: Kielce

Post autor: nutrisss » sobota, 18 września 2010, 22:28

Witam!
Ugotowałem moje maślaki sitarze (5 postów wyżej) i rzeczywiście zrobiły się różowawe a następnie szare. Już leżą w słoikach :)
Dodałem do jednego słoika papryczkę chilli :twisted:
Bardzo jestem ciekaw, co wyjdzie z mojego wynalazku.
Pozdrawiam



piteer
Zarodnik
Zarodnik
Posty: 3
Rejestracja: sobota, 18 września 2010, 12:06

Post autor: piteer » sobota, 18 września 2010, 22:33

Witam
czy moglby ktos potwierdzic/zanegowac moje przypuszczenia odnosnie mleczaja rydza?(kilka postow wyzej). chcialbym miec pewnosc.
Z gory dziekuje.
Pozdrawiam
Piotr.


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat