Marynujemy grzybki - przepisy

Awatar użytkownika

Pawlo
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4466
Rejestracja: sobota, 29 września 2007, 16:16
Lokalizacja: Warszawa
Pochwalony: 168 razy

Post autor: Pawlo » niedziela, 5 października 2008, 22:01

Ząbek, :lol: :lol: :lol: jesteś niemożliwy


Wszystkie grzyby są jadalne... niektóre tylko raz. Czarny humor
Awatar użytkownika

Hudy
Moderator
Moderator
Posty: 21781
Rejestracja: czwartek, 9 sierpnia 2007, 17:44
Ulubione grzyby: drożdże... upłynnione ;)
Lokalizacja: Wilga
Pochwalony: 314 razy

Post autor: Hudy » niedziela, 5 października 2008, 22:03

Ząbek pisze:Nigdy tego nie pisz, jak podejrzewasz iż jestem na forum
Nawet jak Cię nie ma to też niebezpieczne, bo zawsze możesz tego posta później przeczytać :D


Moja nauka poszła w las :)
Awatar użytkownika

Marek
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1477
Rejestracja: środa, 30 listopada 2005, 22:17
Lokalizacja: Międzyzdroje
Pochwalony: 23 razy

Post autor: Marek » poniedziałek, 6 października 2008, 01:15

yanek, masz taką minę jakbyś za dużo zjadł i teraz Cię mdli :!: :mrgreen:


Awatar użytkownika

Czarodziejka78
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 886
Rejestracja: niedziela, 28 września 2008, 20:21
Ulubione grzyby: płachetka kołpakowata
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Pochwalony: 8 razy

Post autor: Czarodziejka78 » poniedziałek, 6 października 2008, 07:42

Marek -> :lol:


Awatar użytkownika

Autor tematu
novy90
Grzybeczek
Grzybeczek
Posty: 92
Rejestracja: środa, 24 września 2008, 15:06
Ulubione grzyby: Jadalne ;-)
Lokalizacja: LEGNICA
Pochwalony: 1 raz

Post autor: novy90 » poniedziałek, 6 października 2008, 08:51

A czy próbował ktoś z szanownego grona marynować maślaki sitarze ?
Zjadalne to jest później ?
Dzięks i pozdro dla alllll.


https://nagrzyby.pl/galeria/v/users2/novy90/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika

Ania
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18098
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
Lokalizacja: Krosno
Pochwalił: 297 razy
Pochwalony: 1523 razy

Post autor: Ania » poniedziałek, 6 października 2008, 08:55

A i owszem i nawet dobre są, a jaki mają piękny kolorek... :mrgreen:


...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania :)
Awatar użytkownika

Pawlo
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4466
Rejestracja: sobota, 29 września 2007, 16:16
Lokalizacja: Warszawa
Pochwalony: 168 razy

Post autor: Pawlo » poniedziałek, 6 października 2008, 08:56

Ania
A i owszem i nawet dobre są, a jaki mają piękny kolorek... :mrgreen:
Kolorek asfaltu :mrgreen:


Wszystkie grzyby są jadalne... niektóre tylko raz. Czarny humor
Awatar użytkownika

Ania
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18098
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
Lokalizacja: Krosno
Pochwalił: 297 razy
Pochwalony: 1523 razy

Post autor: Ania » poniedziałek, 6 października 2008, 09:02

Pawlo pisze:Kolorek asfaltu :mrgreen:
To podobno po dłuższym czasie, a najpierw piękny różowo-buraczkowy :mrgreen:
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 6 października 2008, 12:24 przez Ania, łącznie zmieniany 1 raz.


...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania :)
Awatar użytkownika

Czarodziejka78
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 886
Rejestracja: niedziela, 28 września 2008, 20:21
Ulubione grzyby: płachetka kołpakowata
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Pochwalony: 8 razy

Post autor: Czarodziejka78 » poniedziałek, 6 października 2008, 10:48

ja suszyłam sitaki w tym roku - wychodzą czerwone to fakt, nie wiem jak z marynowaniem.
Jeśli chodzi o suszaki - niewiele ustępują smakowo do reszty grzybiej rodzinki :) może mniej aromatyczne


Awatar użytkownika

Hudy
Moderator
Moderator
Posty: 21781
Rejestracja: czwartek, 9 sierpnia 2007, 17:44
Ulubione grzyby: drożdże... upłynnione ;)
Lokalizacja: Wilga
Pochwalony: 314 razy

Post autor: Hudy » poniedziałek, 6 października 2008, 13:11

Mnie tam sitarze jakoś nie podchodzą, miąższ mają taki rozklapciały i mało apetyczny. Jest go u mnie sporo, ale mimo to nie zbieram i nie widziałem żeby ktoś zbierał :)


Moja nauka poszła w las :)
Awatar użytkownika

Ania
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18098
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
Lokalizacja: Krosno
Pochwalił: 297 razy
Pochwalony: 1523 razy

Post autor: Ania » poniedziałek, 6 października 2008, 13:38

miąższ mają taki rozklapciały i mało apetyczny.
Stare na pewno, ale młodziutkie są ekstra. Trochę z nimi roboty jest (trudno się obiera). U mnie nie występują w dużych ilościach i pozyskane w Puszczy Solskiej zamarynowałam na próbę jakiś czas temu jeden słoiczek. Smakowały jak maślaki :wink: :mrgreen:


...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania :)
Awatar użytkownika

Zygmunt
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 6724
Rejestracja: niedziela, 30 października 2005, 01:52
Ulubione grzyby: Boletus edulis, Lactarius deliciosus, Boletus erythropus, Russula cyanoxantha
Lokalizacja: Biecz
Pochwalił: 149 razy
Pochwalony: 1633 razy
Kontakt:

Post autor: Zygmunt » poniedziałek, 6 października 2008, 14:43

Sitarze - tak, jak Ania pisze: TYLKO młode, po wyrośnięciu robią się gumowate i niesmaczne po jakiejkolwiek obróbce.
Zbierałem je dawniej na Pogórzu na zupy (jako domieszka) i marynaty, lecz teraz przegrywają w konkurencji z innymi grzybami rurkowymi po lepszym rozpoznaniu tamtejszych lasów :)


Awatar użytkownika

Tomasz
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5337
Rejestracja: piątek, 21 września 2007, 19:51
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 452 razy

Post autor: Tomasz » poniedziałek, 6 października 2008, 15:42

novy90, podpisuję się pod tym co piszą Ania i Zygmunt, ja też marynuje sitarze, ale tylko młode :) Własnie w sobotę zrobiłem słoiczek sitarzy :)


Awatar użytkownika

Czarodziejka78
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 886
Rejestracja: niedziela, 28 września 2008, 20:21
Ulubione grzyby: płachetka kołpakowata
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Pochwalony: 8 razy

Post autor: Czarodziejka78 » poniedziałek, 6 października 2008, 19:54

a ja mam dużo ususzonych i tak jak pisałam wczesniej dobrze smakuja i fajnie wyglądają :lol:


Awatar użytkownika

maud
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2417
Rejestracja: poniedziałek, 13 lutego 2006, 20:29
Ulubione grzyby: sarniak, zajączek, zielonka
Lokalizacja: Żarów
Pochwalony: 52 razy

Post autor: maud » wtorek, 7 października 2008, 17:01

novy90 a ja nie marynuję- sitarz tylko na smaka w sosie jak nie ma innych grzybów. Strasznie dużo trzeba się naschylać by ich zebrać a przez suszę często są robaczywe.


Piotr Maud_Dib

Smutne jest rozstanie z przyjaciółmi; miejsce to tylko miejsce.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat