Post
autor: piaskowka » sobota, 4 października 2008, 23:28
Mój przepis.
Grzyby obrać, wyczyścić, umyć. Nalać wodę do dużego garnka. Na 5 litrów wody wsypać 2-3 czubate łyżki stołowe soli. Dodać 2 duże cebule nacięte (nie odcinać piętki) na krzyż od góry do połowy aby cebula oddawała sok, a nie rozleciała się. Wsypać grzyby przy czym grzyby miękkie i starsze doprowadzić tylko do zagotowania. Grzyby młode i twarde gotować około 10 minut. Opieńki gotować minimum 30 minut. Odcedzić przepłukać.
Włożyć do wcześniej przygotowanej gorącej zalewy.
Zalewa octowa 1:7-8.
Na 2 litry wody 4 duże listki laurowe, 4 ziarnka angielskiego ziela, 20 ziaren pieprzu, 2 łyżki soli, 1 łyżkę cukru. Gotować nie krócej niż 10 minut, dodać szklankę (nie mniej już ¼ l.) 10% octu. Doprowadzić do zagotowania.
Zalewę z grzybami doprowadzić do zagotowania, po czym garnuszkiem wlewać grzyby razem z zalewą do słoików. W słoikach gotować przez 15 minut. Słoiki z grzybkami młodymi, twardymi mogą zostać w garnku do ostygnięcia. Grzyby miękkie i stare lepiej wyjąć z wody.
Smacznego.
Dlaczego kurki są tak poszukiwane?
Bo to grzyby wielokrotnego użycia!
Pozdrawiam