Trzon - średnicy 2-4 cm. Grubieje u podstawy ,powierzchnię ma pomarszczoną, pokrytą drobnymi, lepkimi ziarenkami.
Miąższ - białawy, kremowy , kruchy. Smak i zapach przyjemne.
Wysyp zarodników - białawożółtawy.
Występowanie - gatunek w Polsce dość rzadko spotykany. Najczęściej rośnie gromadnie, ale spotyka się również pojedynczo wyrastające okazy. Owocniki pojawiają się wiosną- od kwietnia do początku czerwca, w świetlistych lasach łęgowych, raczej na żyznych glebach, bogatych w szczątki organiczne. Chętnie na brzegach rzek i potoków, wśród lepiężników, w trawie, na trawiastych skrajach lasów, wśród żywopłotów, na rabatach kwiatowych. Spotykany także w sadach i ogrodach pod drzewami owocowymi. Grzyb ten unika gleb nawożonych.
Zastosowanie - smardz jadalny jest smacznym grzybem o specyficznym, delikatnym smaku; w stanie surowym wykazującym słabe właściwości trujące.
Możliwość popełnienia pomyłki - smardz jadalny jest bardzo zmienny. Stwierdzono zmienność barw i kształtów, często na tym samym miejscu występowania. Bywa mylony z piestrzenicą kasztanowatą, która wytwarza owocniki w tym samym czasie, w lasach iglastych.
UWAGA - w Polsce podlega częściowej ochronie

Link do atlasu KLIKNIJ