- link do atlasu na portalu >>> KLIKNIJ
Owocnik- początkowo wypukły, potem spłaszczony, 5-13cm średnicy, Powierzchnia gładka, nieco lepka, białożółtawa, przy brzegu z jasnocytrynowym odcieniem, z wiekiem żółtawobrązowawy. Brzeg podwinięty, potem ostry.
Rurki- długie, przyrośnięte do trzonu czasami zbiegające, młode jasnożółte potem cytrynowożółte, ostatecznie oliwkowe.
Pory- młode małe, później szerokie, młode jasnożółte potem cytrynowożółte, często pokryte ziarenkami wydzielającymi kropelki płynu. Ziarenka z wiekiem brązowieją
Trzon- cylindryczny, wysmukły, początkowo cały biały. Z czasem w górnej części nabierający barwy żółtej. Na całej długości pokryty gruczołami barwy białej, które stopniowo przebarwiają się czerwonawo, fioletowo i czarno.
Miąższ- biały, nad rurkami nieznacznie żółtawy, u starszych owocników jasno płowy. Smak i zapach słaby.
Wysyp zarodników- ochrowy do brązowawego
Występowanie- rzadki, od czerwca do listopada wyłącznie w pobliżu sosny wejmutki.
Zastosowanie- jadalny.
Status na Czerwonej Liście: R
W internecie
Foto: Ryszard Rutkowski ,Yvona Janotová (http://www.nahuby.sk" onclick="window.open(this.href);return false;), Johny- 21.09.2012r. okolice Rydzyn
Maślak wejmutkowy [Maślak łagodny] Suillus placidus
-
Autor tematu - Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1878
- Rejestracja: czwartek, 28 kwietnia 2011, 17:41
- Imię: Dariusz
- Ulubione grzyby: Wszystkie ładne są
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 100 razy
- Pochwalony: 1450 razy
- Kontakt:
Maślak wejmutkowy [Maślak łagodny] Suillus placidus
Maślak wejmutkowy [Maślak łagodny] Suillus placidus