Maślaczek pieprzowy Chalciporus piperatus
: piątek, 25 listopada 2011, 20:29
Rymanów 2011-07-09
Maślaczek pieprzowy Chalciporus piperatus
link do atlasu na portalu >>> KLIKNIJ
Kapelusz - 2-7 cm średnicy; początkowo półkolisty, potem wypukły w końcu nieco spłaszczony; podczas deszczu śliski i lepki, w czasie suszy błyszczący i suchy; barwy żółto-brązowej lub ochrowo-brązowej z miedzianym odcieniem.
Rurki - 3-10 mm; zabarwione początkowo na czerwono, potem rdzawobrązowo; przyrośnięte do trzonu, lekko zbiegające; pory barwy rurek lub niekiedy trochę bardziej czerwonawe.
Trzon - 4-7 cm wysokości; walcowaty, równowąski lub zwężający się ku podstawie; jego powierzchnia ma taki sam kolor jak kapelusz.
Miąższ - żółtawobiały, często z czerwonawym poblaskiem; nie zmienia koloru pod wpływem uszkodzenia czy krojenia; w smaku ostry jak pieprz.
Wysyp zarodników - cynamonowy.
Występowanie - owocniki wyrastają od czerwca do października, w lasach iglastych i na obrzeżach, zwykle pojedynczo lub po kilka, zwykle pod świerkami i sosnami.
Zastosowanie - czasami stosuje się go do przypraw, inaczej nie da się go używać ze względu na ostry smak.
Możliwość popełnienia pomyłki - maślaczek gorzkawy (Chalciporus amarellus), który jest mniejszy i ma bledsze ubarwienie, jest bardziej różowy, miąższ ma łagodny, mniej gorzki, rośnie pod jodłami i świerkami. Znacznie rzadszy.
Uwagi - rodzaj Chalciporus liczy 4 gatunki. Piperatus znaczy- pieprzowy.
opr:Termit
Maślaczek pieprzowy Chalciporus piperatus
Kapelusz - 2-7 cm średnicy; początkowo półkolisty, potem wypukły w końcu nieco spłaszczony; podczas deszczu śliski i lepki, w czasie suszy błyszczący i suchy; barwy żółto-brązowej lub ochrowo-brązowej z miedzianym odcieniem.
Rurki - 3-10 mm; zabarwione początkowo na czerwono, potem rdzawobrązowo; przyrośnięte do trzonu, lekko zbiegające; pory barwy rurek lub niekiedy trochę bardziej czerwonawe.
Trzon - 4-7 cm wysokości; walcowaty, równowąski lub zwężający się ku podstawie; jego powierzchnia ma taki sam kolor jak kapelusz.
Miąższ - żółtawobiały, często z czerwonawym poblaskiem; nie zmienia koloru pod wpływem uszkodzenia czy krojenia; w smaku ostry jak pieprz.
Wysyp zarodników - cynamonowy.
Występowanie - owocniki wyrastają od czerwca do października, w lasach iglastych i na obrzeżach, zwykle pojedynczo lub po kilka, zwykle pod świerkami i sosnami.
Zastosowanie - czasami stosuje się go do przypraw, inaczej nie da się go używać ze względu na ostry smak.
Możliwość popełnienia pomyłki - maślaczek gorzkawy (Chalciporus amarellus), który jest mniejszy i ma bledsze ubarwienie, jest bardziej różowy, miąższ ma łagodny, mniej gorzki, rośnie pod jodłami i świerkami. Znacznie rzadszy.
Uwagi - rodzaj Chalciporus liczy 4 gatunki. Piperatus znaczy- pieprzowy.
opr:Termit