link do atlasu na portalu>>> KLIKNIJ
Owocnik - cynamonowobrązowy, jaśniej lub ciemniej brązowy z fioletowym odcieniem; nieregularnie kulisty do spłaszczonego; 4-15 cm szerokości i 1-5 cm wysokości; powierzchnia początkowo jest mózgowata, potem płatowata; listki nieregularne, pozwijane, pozrastane; brzeg zaokrąglony.
Miąższ - galaretowaty, przeświecający; wilgotny - miękki, podsuszony - chrząstkowy, suchy -rogowaty; bez smaku i zapachu.
Wysyp zarodników - biały, kremowy - zarodniki tworzą się na całej powierzchni owocnika.
Występowanie - rzadki. Na martwym drewnie drzew liściastych. Przez cały rok, ale głównie w chłodniejszej porze, od października do czerwca.
Zastosowanie - niejadalny.
Status na Czerwonej Liście: I - o nieokreślonym zagrożeniu
Możliwość popełnienia pomyłki - z trzęsakiem pomarańczowym (Tremella mesenterica), który tworzy mniejsze owocniki; kisielec karmelowaty (Exidia saccharina) ma podobną barwę, rośnie na drewnie drzew iglastych; uszak bzowy (Hirneola auricula-judae) -różni się uchowatym kształtem, rośnie głównie na bzie czarnym.
Uwagi - gatunek ten jest superpasożytem - pasożytuje na grzybni wrośniaka szorstkiego (Stereum hirsutum).
Literatura
1. Gumińska B., Wojewoda W., 1983, Grzyby i ich oznaczanie.
2. Dermek A., Pilat A., 1991, Poznajemy grzyby.
3. Dermek A., 1988, Grzyby znane i mniej znane.
4."Przewodnik grzyby" Ewald Gerhardt.