link do atlasu na portalu>>> KLIKNIJ
Owocnik- miseczkowaty, talerzykowaty lub pucharkowaty. Wielkości od 5 do 30 mm. Często pomarszczony i falowany. W kolorze purpurowoczerwonym, fioletowoczerwonym, mahoniowym lub ciemno czerwonym. Powierzchnia perełkowata. Brzeg delikatnie wzniesiony, walcowaty, jajowaty. Suchy blednący i matowy, mokry wybarwiony i błyszczący.
Trzon- bardzo krótki, ostro zakończony.
Miąższ- w konsystencji galaretowaty i żelowy. Barwy owocnika. Bez smaku i zapachu.
Wysyp zarodników- biały.
Występowanie- częsta, w małych grupach na drewnie drzew liściastych szczególnie na bukach i dębach. od lata do jesieni.
Zastosowanie- niejadalna.
Możliwość popełnienia pomyłki- z galaretnicą mięsistą - Ascocoryne sarcoides
Literatura
Barbara Gumińska, Władysław Wojewoda - Grzyby i ich oznaczanie.
E. Garnweidner - Encyklopedia kieszonkowa. Grzyby