Owocnik- przerośnięte bokiem do podłoża do 7 cm średnicy i ok. 1 cm grubości, konsolowaty, rzadziej rozpostartoodgięty, pojedynczy lub w grupach kilku owocników, wówczas mogą być dachówkowato ustawione. Powierzchnia włochata, niewyraźnie pręgowana, promienisto chropowata, barwy białawej, po uszkodzeniu lub z wiekiem niebieskawy lub szarobłękitny, z jaśniejszym brzegiem. Brzeg cienki, falisty, nieznacznie podwinięty.
Pory- białawe, po uciśnięciu siniejące.
Miąższ- brudnobiaławy, zgnieciony staje się szaroniebieskawy, mokry jest dość miękki elastyczny, bez wyraźnego smaku i zapachu
Wysyp zarodników- bezbarwne.
Występowanie- pospolity. rozwija się na martwym drewnie drzew iglastych, głównie świerków.
Zastosowanie- niejadalny.
Uwagi- Powoduje średniego stopnia zgniliznę brunatną .
W internecie
http://www.velutipes.com/natural/postia_caesia.htm" onclick="window.open(this.href);return false;