

Owocnik - 5-15 cm średnicy; brunatny, szarobrązowy lub szary; dzwonkowaty, wypukły, później płaski, dość często promieniście popękany; powierzchnia jest włóknista lub pokryta drobnymi łuseczkami.
Blaszki - 10-15 mm szerokości; białe, białawe, później różowe, u starszych owocników brązowoczerwone; przy trzonie zaokrąglone; dość rzadkie.
Trzon - 5-15 cm wysokości i 1-2 cm grubości; biały, białawo-siwy, brązowawy, walcowaty, u góry nieco zwężony, pełny, pokryty brązowymi, włóknistymi strzępkami; bez pierścienia; łatwo odłamuje się od kapelusza.
Miąższ - biały, nie zmienia barwy po przekrojeniu, miękki, wodnisty; smak łagodny,
zapach nie wyróżnia się.
Wysyp zarodników - różowe.
Występowanie - od kwietnia do listopada saprofityczny, rozkłada drewno liściaste, głównie bukowe i dębowe, sporadycznie również gatunków iglastych, najczęściej w wilgotnych i cienistych lasach liściastych i mieszanych, na pniakach, obumarłych pniach drzew i leżaninie wstępnie rozłożonej przez inne gatunki grzybów, pojedynczo lub małymi kępkami, po kilka sztuk, dość pospolity (na Orawie i Podhalu niezbyt pospolity).
Zastosowanie - jadalny, niezbyt smaczny, podrzędnej jakości konsumpcyjnej.
Możliwość popełnienia pomyłki - podobny łuskowiec czarnobrzeżny (Pluteus atromarginatus), który ma czarniawe ostrza blaszek i jest nieco ciemniejszy;
pieniążnica szerokoblaszkowa (Megacollybia platyphylla).