link do atlasu na portalu>>> KLIKNIJ
Owocnik- 2-5cm szerokości, stożkowaty później rozpostarty lub z garbkiem, ciemnoszary do szarobrązowego, nieco śliski; krawędź ze słabym żłobkowaniem.
Blaszki- białawe do szarych lub ró¿owawe, często z czerwonobrązowymi plamami.
Trzon- 60–100x2–4(5)mm, prosty, rozszerzający się w kierunku podstawy, bez włosków, mniej lub bardziej podłużnie bruzdkowany, srebrnoszary do ciemnopopielatoszarego, czasami brązowo nakrapiany, podstawa korzeniasta, gęsto pokryta białymi włókienkami.
Miąższ- cienki, białawy z bladą linią powyżej blaszek.
Wysyp zarodników- biały.
Występowanie- na leżących gałązkach, w zagrzebanym drewnie i na pniakach drzew
liściastych, często dębu (Quercus), od pełni lata do późnej jesieni (VIII-XI).
Zastosowanie- niejadalna.
Możliwość popełnienia pomyłki- podłużne rowkowanie trzonu jest cechą, która praktycznie uniemożliwia pomylenie tego gatunku z innym.
Uwagi- smak łagodny do lekko cierpkiego, zapach przyjemny.