
Link do atlasu na portalu >>> KLIKNIJ
Owocnik - pomarańczowożółty, miodowożółty do brązowawożółtego, w centrum ciemniejszy, 2-12 cm, młody wypukły, potem spłaszczony, stary powyginany. Powierzchnia gładka, lekko przyprószona, w czasie wilgoci silnie śluzowata i błyszcząca. Brzeg jaśniejszy.
Blaszki - dość rzadko ustawione, różnej długości, przyrastają do trzonu, barwy białawej z wiekiem żółtawe lub ochrowożółtawe.
Trzon - wysokość 3-12 cm, grubość 0,2-0,5cm; kolor szczytu żółtawy, żółtoczerwony, w pozostałej części ciemnobrązowy lub prawie czarnobrązowy; cylindryczny, centralny u podstawy niekiedy korzeniasty u szczytu nagi, w pozostałej części aksamitny (ciemnieje stopniowo w dolnej części).
Miąższ - biały, kremowy, później żółtawy, nie zmienia barwy po przekrojeniu, cienki; smak - łagodny i nieokreślony; zapach - łagodny, niewyraźny lub korzenny.
Wysyp zarodników - biały.
Występowanie - bardzo rozpowszechniony grzyb, występuje od późnej jesieni do zimy, w okresach bezmroźnych i wczesną wiosną. Płomiennice znoszą mrozy i po ich ustąpieniu rozwijają się dalej. Owocniki wyrastają w kępkach na drewnie drzew liściastych- głownie wierzb, olsz, topoli, wiązów, rzadziej buka, bardzo rzadko świerku.
Zastosowanie - bardzo dobry grzyb jadalny (zbieramy same kapelusze na zupę).
Ciekawostka - zimówka aksamitnotrzonowa (Flammulina velutipes), rosnąca późną jesienią i w zimie, zawiera substancje wzmacniające system immunologiczny. Spożywanie zimówek zwalcza choroby cywilizacyjne (stres, bezsenność). Z zimówek wyizolowano antybiotyk flammulinę, która pomaga w zwalczaniu sarkoma S 180. W medycynie ludowej zimówka używana jest jako lek przeciwko stanom zapalnym.
Możliwość popełnienia pomyłki - jesienią i wiosną może być mylona z innymi grzybami rosnącymi w kępkach na drzewie, jak śmiertelnie trująca maślanka wiązkowa (Hypholoma fasciculare).
Inne nazwy zwyczajowe - opieńka aksamitnotrzonowa, kółkorodek aksamitnotrzonowy,
monetka aksamitna, zimówka aksamitna, listopadówka, zimówka, zimówka czarnotrzonowa.