Link do atlasu na portalu >>> KLIKNIJ
Owocnik - 4-15 cm wysokości; główka 20-50 x 20-50 mm; nieregularna, zbudowana z kilku pofałdowanych płatów, siodłowata; brzeg zwykle podwinięty, lecz nie zrośnięty z trzonem; wierzchnia strona płatów (zarodnikonośna) jest gładka, biaława do brudnoochrowej, potem brunatnieje, spodnia strona jest omszona.
Trzon - białawy, 30-110 x 5-25(40) mm, u podstawy rozszerzony, o powierzchni wyraźnie żłobkowanej lub jamkowanej, wewnątrz z podłużnymi komorami.
Miąższ - białawy, w trzonie elastyczny, w kapeluszu kruchy; smak łagodny; bez zapachu.
Wysyp zarodników - białawy.
Występowanie - średnio pospolita. Owocniki wyrastają od sierpnia do listopada, pojedynczo i w grupach, w lasach i zaroślach liściastych, w parkach, w trawie, chętnie na poboczach dróg; na glebach wapiennych.
Zastosowanie - jadalna.
Możliwość popełnienia pomyłki - z piestrzycą zatokową - Helvella lacunosa Afzel. ex Fr, występującą w tym samym okresie i w podobnych siedliskach, różniącą się jednak znacznie ubarwieniem.
Uwagi - W Europie i w Polsce, w zależności od ujęcia, z rodzaju Helvella występuje od kilku do kilkunastu gatunków.
Uwagi ogólne - Słowo "crispus" znacza "kędzierzawy".