
Owocnik - 5-12 cm średnicy; za młodu płasko wypukły, wkrótce rozpostarty, z wgniecionym środkiem, z czasem lejkowaty; mięsistoczerwony, pomarańczowopłowy; brzeg długo pozostaje podwinięty; skórka kapelusza ma na jaskrawym tle ciemniejsze koliste kręgi i tylko miejscami i nie zawsze zielone podbarwienia, wilgotna jest kleisto-oslizgła.
Blaszki - tak samo zabarwione jak kapelusz, gęsto ustawione, różnej długości, wąskie i nieco zbiegające po trzonie, przy uciśnięciu barwi się na zielonkawo.
Trzon - 3-7 cm wysokości i 1-2,5 cm grubości; prawie walcowaty, u podstawy wyraźnie cieńszy, koloru owocnika, jednak na powierzchni znajdują się małe, płytkie wgłębienia; szybko staje się jamnisty, łamliwy.
Miąższ - biały, na brzegach i pod skórką trzonu pomarańczowy; sok mleczny pomarańczowo (marchewkowo)-czerwony, szybko blednie i w końcu staje się zielony; w smaku łagodny; zapach przyjemny.
Wysyp zarodników - jasnoochrowy.
Występowanie - miejscami dość częsty. Owocniki wyrastają od lata do jesieni, gromadnie pod sosnami, lubi gleby piaszczyste, obrzeża lasów, miejsca trawiaste.
Zastosowanie - jadalny; jest delikatny w smaku i należy do najbardziej pożądanych grzybów jadalnych.
Możliwość popełnienia pomyłki - istnieją jeszcze inne gatunki mleczaja wyglądające podobnie, z pomarańczowym lub winnoczerwonym sokiem mlecznym, rosnące koło sosen i jodeł. Przede wszystkim ważne czy sok blednie, czy tez nie, ważne również miejsce występowania.
Uwagi - deliciosus oznacza - bardzo smaczny.
Nazwy potoczne grzyba - rydz smaczny, ryżok, ryżyk, rydzek, rydz pański, rydzyk, rycek, rydz prawdziwy.