Piestrzyca zatokowata - Helvella lacunosa
: piątek, 3 września 2010, 21:25
Piestrzyca zatokowata - Helvella lacunosa
link do atlasu na portalu>>> KLIKNIJ
Owocnik - składający się z główki i trzonu; 50-130 mm wysokości; główka ciemna, niebieskoszara do prawie czarnej, nieregularnie pofałdowana w 2-3 płaty, dolna krawędź główki przyrośnięta do trzonu.
Trzon - jasnoszary, ciemniejący z wiekiem, szarooliwkowy, szaroczarny, pusty, o powierzchni nieregularnej, wzdłużnie bruzdowanej i pofałdowanej.
Miąższ - białawy, szarawy, cienki, kruchy, bez wyróżniającego się smaku lub zapachu.
Wysyp zarodników- biały.
Wystepowanie - częsty. Owocniki wyrastają pojedynczo lub w grupach, od wiosny do jesieni, w lasach liściastych i zaroślach.
Status na Czerwonej Liście: R - rzadki
Zastosowanie - jadalny.
Uwagi - podobna jest piestrzyca kędzierzawa (Helvella crispa), która jest jaśniej zabarwiona.
link do atlasu na portalu>>> KLIKNIJ
Owocnik - składający się z główki i trzonu; 50-130 mm wysokości; główka ciemna, niebieskoszara do prawie czarnej, nieregularnie pofałdowana w 2-3 płaty, dolna krawędź główki przyrośnięta do trzonu.
Trzon - jasnoszary, ciemniejący z wiekiem, szarooliwkowy, szaroczarny, pusty, o powierzchni nieregularnej, wzdłużnie bruzdowanej i pofałdowanej.
Miąższ - białawy, szarawy, cienki, kruchy, bez wyróżniającego się smaku lub zapachu.
Wysyp zarodników- biały.
Wystepowanie - częsty. Owocniki wyrastają pojedynczo lub w grupach, od wiosny do jesieni, w lasach liściastych i zaroślach.
Status na Czerwonej Liście: R - rzadki
Zastosowanie - jadalny.
Uwagi - podobna jest piestrzyca kędzierzawa (Helvella crispa), która jest jaśniej zabarwiona.