Owocnik- duży; nieregularnie kulisty, elipsoidalny; 10-30 cm szerokości i 10-15 cm wysokości; składa się z krótkiego trzonu (baza trzonu czerniawa), od którego odchodzą liczne, gęsto ułożone odgałęzienia zakończone płaskimi, zaokrąglonymi, łopatkami czy też listkami o gładkiej powierzchni; barwa listków kremowa, z czasem ciemnieją do żółtawej, ochrowej, a zakończenia brązowieją.
Miąższ - białawy, bardzo łamliwy, woskowaty; zapach przyjemny; smak łagodny.
Wysyp zarodników - białawy.
Występowanie - nieczęsty. Owocniki wyrastają pojedynczo, od lipca do października, u podstawy drzew iglastych, zazwyczaj sosny, rzadziej świerka.
Zastosowanie - jadalny.
Możliwość popełnienia pomyłki - szmaciak dębowy (Sparassis laminosa), który jest białawy, słomiastożółty, szmaciak jodłowy (Sparassis nemecii), wyrastający na korzeniach jodeł.
Status na Czerwonej Liście: R - rzadki
W Polsce gatunek chroniony!!!