a/ jakiś owocowy sorbet

Henryk pisze:QR_BBPOST a/ jakiś owocowy sorbet
2x
PomidorSysunia pisze:QR_BBPOST Dodajmy, że podobnie jak kwiaty ziemniaka, są trujące.
A propos, zetknął się ktoś może [to taki mój bzik lingwistyczny] z regionalną nazwą tych owoców?
Konkretnie wapno antyalergiczne wrzucone do wody mineralnej. Zauroczył mnie ten menisk wypukły.hittmanka pisze:QR_BBPOST Tabletka musująca?
No w internecie pełno odniesień do ziemniaka:Sysunia pisze:QR_BBPOST Bardzo mnie zastanawia ta nazwa, bo obszukałam internety i jedyne znaczenie
To już rzeczywiście regionalizmy "ze wsi, do wsi", ale ogólnie termin wywodzi się spod Lwowa i oznacza ziemniaka, a pewnie w Twojej wsi po prostu ktoś coś przekręcił, że to tylko owoc nie raz takie rzeczy się zdarzałySysunia pisze:QR_BBPOST Różnica z tymi regionalizmami jest taka, że bandurka to synonim ziemniaka a u nas na pewno było to określenie owoców, tych zielonych kulek pojawiających się po przekwitnięciu rośliny. Pamiętam, że gdy ziemniaki były drobne, używało się porównania "ziemniaki jak bandurki".
Ależ bardzo się cieszę.Agnes pisze:QR_BBPOST Sysunia, mam nadzieję, że mnie nie znielubisz, jak Ci się przypnę do watku,
no opisałaś dokładnie ale tak czy siak to nie będzie nic innego jak kukurydza o której już wcześniej pisałemSysunia pisze:QR_BBPOST Mnie to przypomina [mgliście]młodą kolbę kukurydzy "z włosami".
O, ja też warkoczyki splatałamAgnes pisze:QR_BBPOST Zenit, tylko Twoje są blondynki, a moja jakiś burgundStrasznie lubiłam się bawić tymi "laleczkami" w dzieciństwie
![]()
Link do galerii: |