Gąbki z grzybów
-
Autor tematu - Zarodnik
- Posty: 3
- Rejestracja: piątek, 30 czerwca 2017, 13:19
- Imię: Luiza
- Ulubione grzyby: maslak
Gąbki z grzybów
Witajcie.
Chcialabym zapytac sie czy przy przetwarzaniu grzyboow czyli suszeniu gotowaniu lub smazeniu uwuwacie gabke z grzybow?
Ja usowam ale jak moj chlopak to zobaczyl to sie mozno zdziwil i mowi ze nie usuwa sie tego ze to sie je....
Ja uwazam ze to sa pluca grzyba a on ze jakie pluca i co ja gadam...
Napiszcie mi kochani czy marynujecie z gabka czy bez???? Dziekuje i zycze wszystkim czytajacym milego dnia!
Chcialabym zapytac sie czy przy przetwarzaniu grzyboow czyli suszeniu gotowaniu lub smazeniu uwuwacie gabke z grzybow?
Ja usowam ale jak moj chlopak to zobaczyl to sie mozno zdziwil i mowi ze nie usuwa sie tego ze to sie je....
Ja uwazam ze to sa pluca grzyba a on ze jakie pluca i co ja gadam...
Napiszcie mi kochani czy marynujecie z gabka czy bez???? Dziekuje i zycze wszystkim czytajacym milego dnia!
-
- Grzybiarz gawędziarz
- Posty: 2403
- Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
- Imię: Zosia
- Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
- Lokalizacja: Zabrze
- Pochwalił: 669 razy
- Pochwalony: 1081 razy
- Kontakt:
Gabki z grzybow
nigdy nie usuwam gąbki (rurek) no chyba, że jest bardzo mokra to wtedy do suszenia usuwam
Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
-
Autor tematu - Zarodnik
- Posty: 3
- Rejestracja: piątek, 30 czerwca 2017, 13:19
- Imię: Luiza
- Ulubione grzyby: maslak
Gabki z grzybow
Zrobilam bym ale niestety nie mam polskiej trzcionki i nigdy nawet nie uzywalam bo ni emieszkam w Polsce i nie wiem jak z tego korzystac niestety....
þ æ ö ð
þ æ ö ð
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 503
- Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
- Lokalizacja: Olsztyn
- Pochwalił: 22 razy
- Pochwalony: 216 razy
- Kontakt:
Gabki z grzybow
Nic prostszego....shoshi pisze:QR_BBPOST Zrobilam bym ale niestety nie mam polskiej trzcionki
Na dolnym pasku z prawej kliknij ikonkę czcionki , z rozwijanego menu kliknij "Preferencje języka" i wg komunikatów zainstaluj czcionkę PL.
Przełączanie między językami to dwa kliknięcia....
-
Autor tematu - Zarodnik
- Posty: 3
- Rejestracja: piątek, 30 czerwca 2017, 13:19
- Imię: Luiza
- Ulubione grzyby: maslak
Gabki z grzybow
niestety trzeba wiedziec jak z tego korzystac. Dziekuje za odpowiedz na temat co z ta gabka robicie czy ja wyrzucacie czy jecie.
Dla mnie to pytanie jest bardzo wazne gdyz bede przerabiac grzybki w słoiki.
Tak ze jeszcze raz pytam co robicie z tymi gabkami czy je jecie czy wyrzucacie bo tu gdzie mieszkam ludzie je raczej wyrzucaja a w Polsce z tego co widze sie je zjada....
Dla mnie to pytanie jest bardzo wazne gdyz bede przerabiac grzybki w słoiki.
Tak ze jeszcze raz pytam co robicie z tymi gabkami czy je jecie czy wyrzucacie bo tu gdzie mieszkam ludzie je raczej wyrzucaja a w Polsce z tego co widze sie je zjada....
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 503
- Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
- Lokalizacja: Olsztyn
- Pochwalił: 22 razy
- Pochwalony: 216 razy
- Kontakt:
Gabki z grzybow
Ja tam nic nie wyrzucam, grzybek w całości na patelnię albo do suszenia.. Ale to rzecz gustu i obyczaju lokalnego
Niektóre nóżki wyrzucam bo twarde
Niektóre nóżki wyrzucam bo twarde
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
Gabki z grzybow
Akyż dobry nóż i gitaraJozefg pisze:QR_BBPOST Niektóre nóżki wyrzucam bo twarde
[ref]shoshi[/ref] to co opisujesz to jakiś zabobon Wszystkim, którym o tym powiedziałem:
Co innego jeść SAME gąbki, albo je najbardziej preferować. Takie przykłady się zdarzają
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 19027
- Rejestracja: poniedziałek, 9 marca 2009, 08:36
- Ulubione grzyby: rydze,zieleniatki,kanie oraz drożdże piwne
- Lokalizacja: Radomsko
- Pochwalił: 3906 razy
- Pochwalony: 16712 razy
- Kontakt:
Gabki z grzybow
Nie na japońskim windowsieJozefg pisze:QR_BBPOST z rozwijanego menu kliknij "Preferencje języka" i wg komunikatów zainstaluj czcionkę PL.
Przełączanie między językami to dwa kliknięcia....
Żaden zabobon. Gdzieś kiedyś czytałem, że w pewnych regionach Francji bodajże, hymenofor, czyli gąbka , jest usuwany przy sprawianiu grzybów. Ma to pewne realne przesłanki. W "gąbce", zwłaszcza u niektórych koźlarzy, potrafią rozwijać się larwy owadów "z pominięciem miąższu" i wtedy trudniej je zauważyć. Dodatkowo "gąbka" narażona jest na różne infekcje dużo bardziej niż inne części grzyba.sectroyer pisze:QR_BBPOST shoshi to co opisujesz to jakiś zabobon
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
Gabki z grzybow
Lol moje doświadczenia są zupełnie inne. W kapeluszu robale, a w gąbce czysto. Choć ciekawe, że zależy to od gatunku...gonzo pisze:QR_BBPOST Żaden zabobon. Gdzieś kiedyś czytałem, że w pewnych regionach Francji bodajże, hymenofor, czyli gąbka , jest usuwany przy sprawianiu grzybów. Ma to pewne realne przesłanki. W "gąbce", zwłaszcza u niektórych koźlarzy, potrafią rozwijać się larwy owadów "z pominięciem miąższu" i wtedy trudniej je zauważyć. Dodatkowo "gąbka" narażona jest na różne infekcje dużo bardziej niż inne części grzyba.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 19027
- Rejestracja: poniedziałek, 9 marca 2009, 08:36
- Ulubione grzyby: rydze,zieleniatki,kanie oraz drożdże piwne
- Lokalizacja: Radomsko
- Pochwalił: 3906 razy
- Pochwalony: 16712 razy
- Kontakt:
Gabki z grzybow
I żeby nie być gołosłownym Dojrzały koźlarz czerwony, zero kanałów "poczerwiowych" jak i samych czerwi w trzonie na całej długości. Brak czerwi również w miąższu okazałego kapelusza. Za to ponad połowa objętości "gąbki" zasiedlona czerwiami, co widać po części na załączonym zdjęciu przekroju kapelusza.gonzo pisze:QR_BBPOST Żaden zabobon.
-
- Hubiak
- Posty: 368
- Rejestracja: piątek, 29 października 2004, 02:27
- Lokalizacja: Puławy
- Pochwalił: 90 razy
- Pochwalony: 102 razy
Gabki z grzybow
Podobnie bywa z "gąbką" u niektórych innych rurkowych znajdowanych podczas grzybobrań.
Znajduje się śmiesznie wyglądające owocniki z całkowicie wyjedzonym hymenoforem, ale nie ruszonym miąższem i trzonem.
Przypuszczam, że to robota właśnie larw, ale czym spowodowane nie ruszanie trzonu i miąższu?
Być może gatunkiem owada powodującego zaczerwienie grzyba?
Znajduje się śmiesznie wyglądające owocniki z całkowicie wyjedzonym hymenoforem, ale nie ruszonym miąższem i trzonem.
Przypuszczam, że to robota właśnie larw, ale czym spowodowane nie ruszanie trzonu i miąższu?
Być może gatunkiem owada powodującego zaczerwienie grzyba?
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
Gabki z grzybow
Ja w takich przypadkach stawiam na ślimory, bo już je nawet widziałem w akcji w takich "dziurach"Bogdan pisze:QR_BBPOST Znajduje się śmiesznie wyglądające owocniki z całkowicie wyjedzonym hymenoforem, ale nie ruszonym miąższem i trzonem.
-
- Hubiak
- Posty: 368
- Rejestracja: piątek, 29 października 2004, 02:27
- Lokalizacja: Puławy
- Pochwalił: 90 razy
- Pochwalony: 102 razy
Gabki z grzybow
Ślimaki to raczej obgryzają wszelkie możliwe części owocnika (co im podpasuje)
W przypadkach które opisuję, górna powierzchnia kapelusza jest idealnie nienaruszona jak i trzon
Po prostu "tylko "gąbka" jest idealnie wyjedzona
W przypadkach które opisuję, górna powierzchnia kapelusza jest idealnie nienaruszona jak i trzon
Po prostu "tylko "gąbka" jest idealnie wyjedzona
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
Gabki z grzybow
Dokładnie w takiej sytuacji, pół gąbki wyjedzone, pół nie widziałem ślimaka w tym wyjedzonym Więc dlatego stawiam na ślimoryBogdan pisze:QR_BBPOST Ślimaki to raczej obgryzają wszelkie możliwe części owocnika (co im podpasuje)
W przypadkach które opisuję, górna powierzchnia kapelusza jest idealnie nienaruszona jak i trzon
Po prostu "tylko "gąbka" jest idealnie wyjedzona