Suszone grzyby - przechowywanie
-
- Grzybiarz gawędziarz
- Posty: 2403
- Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
- Imię: Zosia
- Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
- Lokalizacja: Zabrze
- Pochwalił: 669 razy
- Pochwalony: 1081 razy
- Kontakt:
Suszone grzyby - przechowywanie
Dzieki chłopaki
Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 814
- Rejestracja: niedziela, 3 lipca 2016, 19:44
- Imię: Krzysiek
- Ulubione grzyby: jadalne
- Lokalizacja: Düsseldorf /Wielkopolska
- Pochwalił: 321 razy
- Pochwalony: 409 razy
- Kontakt:
Suszone grzyby - przechowywanie
Ja na temat suszonych mogę powiedzieć tyle ze właśnie się skończyły . Dzisiaj żona zrobiła sos grzybowy i bay bay grzybki trzeba zbierać nowe.
-
- Grzybeczek
- Posty: 147
- Rejestracja: piątek, 29 października 2010, 16:20
- Ulubione grzyby: Borowiki, koźlarze.
- Pochwalony: 6 razy
Suszone grzyby - przechowywanie
My trzymamy grzyby suszone w spasteryzowanych słoikach
A reszta w papierowych lub płóciennych torbach, upakowanych w wielkim worze
A reszta w papierowych lub płóciennych torbach, upakowanych w wielkim worze
-
- Zarodnik
- Posty: 7
- Rejestracja: wtorek, 2 grudnia 2014, 12:04
- Imię: Janusz
- Ulubione grzyby: pieczarki :))
- Pochwalony: 1 raz
Suszone grzyby - przechowywanie
Wkładam do słoików i trzymam w kuchni, gdzie jest najcieplej. Nic więcej do słoików nie wsypuję. Najpierw trzeba dobrze grzyby wysuszyć. Nawlekam je na nitkę i wieszam przy okapie, nad kuchenką. Jak trochę się podsuszą, to dosuszam w piekarniku.
Słowo jest ogień – milczenie jest lawa. - Cyprian Kamil Norwid
-
- Zarodnik
- Posty: 8
- Rejestracja: czwartek, 5 stycznia 2017, 17:19
- Imię: Weronika
- Ulubione grzyby: podgrzybki, kurki, borowiki
- Pochwalony: 2 razy
- Kontakt:
Suszone grzyby - przechowywanie
Rzeczywiście bardzo ważne jest aby grzyb się dobrze wysuszył, bo wtedy problemu z przechowywaniem nie będzie. Ja trzymam kilka słoików dokładnie zamkniętych, a resztę w papierowych woreczkach.
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
Suszone grzyby - przechowywanie
To ja odgrzebię temat, czy można suszyć? Przeczytałem w internecie, że niestety tracą swój smak i aromat? Niestety mrozić już nie mam gdzie
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 27340
- Rejestracja: czwartek, 6 stycznia 2011, 18:43
- Lokalizacja: Poznań - Winiary
- Pochwalił: 8669 razy
- Pochwalony: 20857 razy
- Kontakt:
Suszone grzyby - przechowywanie
Ta ładuj w słoiki z solanką i pasteryzuj.sectroyer pisze:QR_BBPOST Niestety mrozić już nie mam gdzie
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Suszone grzyby - przechowywanie
internet kłamiesectroyer pisze:QR_BBPOST Przeczytałem w internecie, że niestety tracą swój smak i aromat?
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Grzybas znakomity
- Posty: 3646
- Rejestracja: niedziela, 7 sierpnia 2011, 12:24
- Ulubione grzyby: zbierać koźlarze czerwone, jeść gąski
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 875 razy
- Pochwalony: 2395 razy
- Kontakt:
Suszone grzyby - przechowywanie
sectroyer pisze:QR_BBPOST To ja odgrzebię temat, czy można suszyć?
W ubiegłym roku na wyjeździe nazbierałam dużo pięknych kurek. Nie miałam dostępu do kuchni, jedyna rada to trzeba suszyć. Nie straciły ani smaku ani aromatu.
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
Suszone grzyby - przechowywanie
Zenit pisze:QR_BBPOST internet kłamie
No to super, będę robił próbę testu Ogólnie to chyba "eksperci" od kurek wyjechali na wakacje bo w "moim" lesie już tylko spacerowiczów spotykam i weekendowych "borowikowców", ale oni nie mają pojęcia jak szukać kurek Postanowiłem, że odpuszczę sobie ten las na tydzień, co by dać szansę innym nazbierać kurek, a jak nie to za tydzień będą wielkie KURYRonka pisze:QR_BBPOST W ubiegłym roku na wyjeździe nazbierałam dużo pięknych kurek. Nie miałam dostępu do kuchni, jedyna rada to trzeba suszyć. Nie straciły ani smaku ani aromatu.
-
- Gimnazjalista pozyskiwacz
- Posty: 1896
- Rejestracja: wtorek, 22 listopada 2016, 17:20
- Imię: Michał
- Ulubione grzyby: Kanie, Podgrzybki, Maślaki
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalił: 439 razy
- Pochwalony: 694 razy
- Kontakt:
Suszone grzyby - przechowywanie
Hmmm, czytam i czytam i ciągle zmieniam zdanie. Teraz doczytałem, że suszone kurki mogą się "przesuszyć" i już nie mają konsystencji, bo jakby drewniały, czy coś...Ronka pisze:QR_BBPOST Nie straciły ani smaku ani aromatu.
A wg jakiego przepisu ty pasteryzujesz? Jakie proporcje itp. Bo może jednak się na to zdecyduję...Paweł pisze:QR_BBPOST Ta ładuj w słoiki z solanką i pasteryzuj.