Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków

Pytania i odpowiedzi
Awatar użytkownika

Sysunia
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 7405
Rejestracja: sobota, 4 stycznia 2014, 11:13
Imię: Krystyna
Ulubione grzyby: z Czerwonej listy
Pochwalił: 3734 razy
Pochwalony: 6909 razy
Kontakt:

Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków

Postautor: Sysunia » czwartek, 23 lutego 2017, 19:34

Sensibility, :brawo: :brawo: Super sprawa z tą Twoją hodowlą. :ok: To musi być fajne uczucie tak sobie obserwować, jak rośnie takie cudo. Muszę kiedyś w przyszłości też wyhodować jakiegoś grzybaska. Oczywiście na koniec będzie relacja z całości? :ok:



Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18786
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5876 razy
Kontakt:

Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków

Postautor: Sensibility » piątek, 24 lutego 2017, 11:39

QR_BBPOST Dorastanie jest bardzo szybkie i trwa z reguły 5-8 dni . Zbiór następuje kiedy owocnik zaczyna miejscami przyjmować żółtawy kolor.
Moja jeszcze nie na żółtawego odcienia a chcę zobaczyć dłuższe kolce więc jeszcze poczekam chociaż ona ma już 16 dni :)
Namiary wysłałam :)
QR_BBPOST To musi być fajne uczucie tak sobie obserwować, jak rośnie takie cudo. Muszę kiedyś w przyszłości też wyhodować jakiegoś grzybaska. Oczywiście na koniec będzie relacja z całości? :ok:
Pewnie, że mogę całość relacji sklecić :)
Masz rację, jak się obudzę to zaraz do niej idę, odkrywam reklamówkę i się przyglądam. Dziś już od rana jest na widoku bo pochmurny dzień to niech sobie użyje światła. ;)



Awatar użytkownika

Sysunia
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 7405
Rejestracja: sobota, 4 stycznia 2014, 11:13
Imię: Krystyna
Ulubione grzyby: z Czerwonej listy
Pochwalił: 3734 razy
Pochwalony: 6909 razy
Kontakt:

Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków

Postautor: Sysunia » piątek, 24 lutego 2017, 11:47

Sensibility, to jak ją :mniam: to będzie trochę jak kanibalizm ;) Jaki masz pomysł na konsumpcję?



Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18786
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5876 razy
Kontakt:

Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków

Postautor: Sensibility » piątek, 24 lutego 2017, 15:35

W sumie żadnego, podobno mało jest przepisów z soplówkami więc mam pole do popisu :)
Ktoś mi proponował usmażyć z szafranem i jabłkiem, bo nie można ją potraktować zwyczajnie, jak inne grzyby?
W necie wyczytałam, że najlepsza smażona na maśle klarowanym a dodatki wg siebie. Ktoś dodał natke pietruszki, komosę ryżową( nie znam tego nawet) i kiełki brokuł.
Na początku oderwałam kawałek grzybni ze starym owocnikiem, która przeszkadzała rosnąć tej małej i spróbowałam ją usmażoną na patelni z dodatkiem cebulki. W sumie mi smakowała ale miałam tylko troszeczkę i nie potrafię określić smaku. :)
Może z tą większą mi się uda. :)
Pewnie w jajecznicy by się też sprawdziła ale to typowa potrawa i mało wyszukana.
Nie wiem co w końcu z nią zrobię?



Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18786
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5876 razy
Kontakt:

Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków

Postautor: Sensibility » piątek, 24 lutego 2017, 16:07

W sumie wzięłam komórkę i zrobiłam kilka zdjęć przed chwilą.

Soplówka w 16 dniu hodowli - 24.02.2017
:)
Ma 12 cm długości, teraz wygląda podobnie jak 2 dni temu a druga stoi w miejscu i nie odbija. Inne też się nie wyrywają :nie:




Awatar użytkownika

Wojtas
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8093
Rejestracja: środa, 23 czerwca 2010, 16:07
Imię: Wojciech
Ulubione grzyby: Borowiki
Lokalizacja: Łódź
Pochwalił: 587 razy
Pochwalony: 2659 razy
Kontakt:

Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków

Postautor: Wojtas » piątek, 24 lutego 2017, 22:50

Sensibility,

Nie kombinuj, im prościej tym lepiej, poznasz prawdziwy smak grzybka :eat:

Usmaż soplówkę na zwykłym maśle, jak już będzie gotowa zdejmij trochę na chlebek z masłem i skosztuj. Do reszty wbij jajka i stwórz jajecznicę jaką lubisz. Dwa dania za jednym zamachem.
Nie przesadzaj z dodatkami, mnie wystarczyłyby następujące składniki: soplówka, masło, jajka, pieprz, sól, chleb.

Qrcze ślinka mi cieknie, chciałbym smak tego grzyba poznać a jest tak rzadki w mojej okolicy i na dodatek chroniony.
Moja chodowa nie daje owocników, może pokombinuje jeszcze z pieńkami innych drzew, (dąb, buk,topola, jodła,..)
Jedyna szansa na próbę smakową soplówki, to własna hodowla z pieńka, lub z worka :( , lepsze to niż nic :ok:



Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18786
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5876 razy
Kontakt:

Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków

Postautor: Sensibility » sobota, 25 lutego 2017, 10:16

QR_BBPOST Nie kombinuj, im prościej tym lepiej, poznasz prawdziwy smak grzybka :eat:
A może i masz rację bo przekombinuję i mi nic z tego nie wyjdzie?
Dziś od rana trzymam ją odkrytą a słońce u nas się przebija to ją trochę doświetlę... :lol:
W sumie dokumentację już mam a jak dostałam grzybnię to nawet nie wiedziałam, że ona jadalna i miałam tylko zrobić zdjęcia a tu taka niespodzianka. :ok:
Dwa w jednym :mrgreen:



Awatar użytkownika

Leszek/S
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8135
Rejestracja: piątek, 17 czerwca 2011, 00:32
Imię: Лешек
Ulubione grzyby: Drożdże gorzelnicze
Pochwalił: 779 razy
Pochwalony: 2783 razy
Kontakt:

Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków

Postautor: Leszek/S » sobota, 25 lutego 2017, 11:35

QR_BBPOST Qrcze ślinka mi cieknie, chciałbym smak tego grzyba poznać
:lol: Oj... oj .... to prawda .... :mniam:



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48832 razy
Pochwalony: 9009 razy
Kontakt:

Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków

Postautor: Zenit » sobota, 25 lutego 2017, 14:32

QR_BBPOST nie wiedziałam, że ona jadalna
musisz kukać do atlasu :) grzyby pod ochroną są też jadalne. >>> https://nagrzyby.pl/atlas/400 Ja takie soplówki przerabiałem kilka lat temu i jadłem były smaczne. Pewnie jeszcze nie było Cię wtedy na forum.
Tak mi wtedy urosły


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18786
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5876 razy
Kontakt:

Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków

Postautor: Sensibility » sobota, 25 lutego 2017, 15:48

QR_BBPOST Tak mi wtedy urosły
No właśnie patrzyłam na to zdjęcie i ciągle mi się wydaje, że tu są dłuższe kolce :) Pięknie wybiły..
A w jakiej formie je skonsumowałeś?



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48832 razy
Pochwalony: 9009 razy
Kontakt:

Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków

Postautor: Zenit » sobota, 25 lutego 2017, 16:02

QR_BBPOST No właśnie patrzyłam na to zdjęcie i ciągle mi się wydaje, że tu są dłuższe kolce Pięknie wybiły..
A w jakiej formie je skonsumowałeś?
Popatrz na inne zdjęcia moich soplówek.

Chciałem poczuć smak tych grzybów i zjadłem smażone na masełku i posolone i to wszystko...


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Agnes
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2264
Rejestracja: wtorek, 6 maja 2014, 20:31
Ulubione grzyby: czerwone :)
Lokalizacja: Rzeszów
Pochwalił: 211 razy
Pochwalony: 1478 razy
Kontakt:

Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków

Postautor: Agnes » sobota, 25 lutego 2017, 16:23

Sensibility, Zenit, super sprawa i uprawa :brawo: :brawo: :brawo: Mi też ślinka pociekła i chyba się wezmę za uprawę.
Zenit, a jak Ty swoją przyrzadzałeś? Jak smakowała?



Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18786
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5876 razy
Kontakt:

Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków

Postautor: Sensibility » sobota, 25 lutego 2017, 18:17

Ja pitolę :o Umiałeś je pięknie wyeksponować na tle tej zieleni. Teraz na dworze buro i ponuro więc ja nie mogę jej w takim otoczeniu zaprezentować. I tak ganiam z nią po pokojach, żeby było mniej monotonnie. Po tych zdjęciach to ja jej jeszcze nie zerwę. Ma za male kolce w stosunku do tych twoich. Muszę jeszcze poczekać :eat:



Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73042
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48832 razy
Pochwalony: 9009 razy
Kontakt:

Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków

Postautor: Zenit » sobota, 25 lutego 2017, 18:56

QR_BBPOST Zenit, a jak Ty swoją przyrzadzałeś? Jak smakowała?
dusiłem na maśle i tylko posoliłem = bardzo smakowała delikatny grzybowy smak troszeczkę przypominający posmak orzechów.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://galeria.nagrzyby.pl/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.

Awatar użytkownika

Sensibility
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18786
Rejestracja: wtorek, 12 lutego 2008, 19:30
Imię: Grażyna
Ulubione grzyby: borowik kania koźlarz
Lokalizacja: Wielkopolska
Pochwalił: 1374 razy
Pochwalony: 5876 razy
Kontakt:

Hodowanie boczniaków, soplówek i innych gatunków

Postautor: Sensibility » wtorek, 28 lutego 2017, 18:47

Moja soplówka stanęła w miejscu i nic się z nią nie dzieje więc się tu nie odzywam. Pewnie już nie dostanie takich kolców, jak ta Zenita. :?
Zrobiłam parę fotek w 18 dniu hodowli - 26.02.2017 , teraz jest taka sama więc jej nie męczę sesją zdjęciową :mrgreen: ;) :lol:
18 dzień hodowli - 26.02.2017





Wróć do „Poradnik”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość