Podpowiedzcie mi proszę bo mam mały problem z hodowlą baoczniaków ( i opieniek ). Dopiero zaczynam.
Kupiłem grzybnię na kołkach i zacząłem hodować swoje własne grzybki. Mam pytanie odnośnie przechowywania zaszczepionych klocków drewna grzybnią na kołkach.
Otóż mam na strychu fajnie wysoką temperaturę, tylko boję się, że momentami za wysoką. Gdy zmierzyłem temperaturę w sobotę, był upał, to doszła aż do 33 stopni i utrzymywała się taka przez ponad dwie godziny. Wyczytałem, że temperatura powyżej 30 stopni zabija grzybnię, czy 33 to zdecydowanie za dużo ? Ogólnie temperatura utrzymuje się tam w granicach 25 - 33 stopnie, nigdy nie spada poniżej 25, no może w środku nocy na chwilkę.
Drugi problem to wilgotność. Tam jest masakrycznie sucho, wilgotność powietrza 0%. Dlatego zawinąłem mokre klocki szczelnie folią odrazu po zaszczepieniu. Zastnawiam się tylko czy wszystko się tam nie zakisi bez dostępu powietrza. Wczoraj zrobiłem dziurkę by dodać lekko powietrza, dolałem deckzo wody, ale dziś muszę ją zakleić bo klocek wyschnie bardzo szybko. Jak to jest z dostępem powietrza, mogę dać im odetchnąć co jakiś czas czy musi być jednak dostęp powietrza cały czas ?
Z góry dzięki za podpowiedzi