Wojtas, ale super pozycję wygrzebałeś

:
Wiem, że to nie w tym wątku powinno się znaleźć, ale nie mogłam odmówić sobie radości wstawienia paru cytatów
"kurzejki czyli lisiczki, kurze stopki, sarny (?) krowiaki, świnki (?), piasecznik czyli twardzioszek (w przekroju czy przełomku błękitnieje) ...."
" R y d z e , s m a r d z e , z i e l o n k i i k o z i e b r o d y (Ziegenbart) sp a rz y ć warem, ażeby im odjąć właściwy im gorżknik; trzeba też poodcinać czubki k o z ie bró d e k , gdyż powodują rozwolnienie. "
"
odwar pi e s t r z e n i c (helvella esculenta) zaleca się wylewać, gdyż grzyby te podobno zawierają szkodliwy kwas „Helvella“, składnik grzyba jadowitego „ B a b i e u s z y t r u j ą c e “ . Potym , gdy chodzi o rodzaje twardszych grzybów, można dodać natronu (1Watr. bicarbonicum — szczyptę na litr grzybów pokrajanych); z dodatkiem tym oraz nieco soli kuchennej wystarczy gotować wszelkie grzyby przez pół godziny."
"K urzejki czyli lisic z k i (Cantharellus cibarius).
Grzyby obrane i oczyszczone pokrajać i nastaw ić z zimną w odą, a gdy się nieco ugotują, wodę odlać, lecz zachować cokolwiek wywaru na zaprawkę. Potym włożyć grzyby do rondla, dodać sporo masła, 1 lub 2 łyżki zapaśnej polewki i prażyć. Dodać później krajanej cebulki, estragonu, soli i siekanej pietruszki, wszystko tęgo przetrząść i krótko zagotować. Przyrządzone w ten sposób kurzejki smakują wybornie, byle dodatki trafnie domiarkować i dołączyć sporo tłustości."
"
Gąszcz (purće) z grzybów .
Młodych grzybków kilka (4 —8) kładzie się do rynki, zalewa m ałą ilością wody, wciska sok z cytryny, raz je zagotuje na ostrym ogniu i odcedza na sito, by obeschły. Sieka się je drobno, daje do rynki i dusi w łyżce m asła i w soku z cytryny. Przeciera się przez sito i dodaje białej zaprażki, nieco soli, zalewa rosołem roślinnym (z seleru, pór, estragonu i t. p.) i jeszcze gotuje. Gdy zgęstnieją, zaraz się podaje."
I najważniejsze!!!
"W zdrowym ciele — zdrowy duch!"
Najważniejszym czynnikiem w życiu jest zd ro w ie.
Najważniejszym czynnikiem zdrowia jest o św ia ta .
Najważniejszym czynnikiem oświaty jest zn a jo m o ść
h ygien y.
Kto chce być zd row ym ,
Kto chce nabyć p ra w d ziw ej o św ia ty ,
Kto chce się zaznajomić z prawidłami h y g ien y , niechaj
zaabonuje sobie miesięcznik „Przewodnik Zdrowia".
( Nowa jarska kuchnia ilustrowana i.e. Nowa ilustrowana jarska kuchnia zawierająca wypróbowane przepisy przyrządzania smacznych a zdrowych potraw roślinnych oraz naukowe ogólne przepisy rozumnego odżywiania się / Marja Czarnowska. - Berlin, 1913.
Opis wg okł. Sygnatura: II 1.417.494 A
Prawa:
Domena Publiczna. Wolno zwielokrotniać, zmieniać i rozpowszechniać oraz wykonywać utwór, nawet w celach komercyjnych, bez konieczności pytania o zgodę.
Źródło:
Biblioteka Narodowa