CIEKAWOSTKI O GRZYBACH

Prasa - Internet - RTV - Badania naukowe
Awatar użytkownika

Yanek
Grzybior właściwy
Grzybior właściwy
Posty: 2905
Rejestracja: poniedziałek, 18 sierpnia 2008, 21:53
Lokalizacja: Dobranowice
Pochwalony: 211 razy

Post autor: Yanek » poniedziałek, 11 maja 2009, 20:47

Ząbek pisze:Zgadza się Robi, było wspominane na naszym portalu.
Tylko jak to znaleźć :?:


Awatar użytkownika

Ząbek
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 10804
Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
Ulubione grzyby: wszystkie
Lokalizacja: Jaworzno
Pochwalony: 520 razy
Kontakt:

Post autor: Ząbek » poniedziałek, 11 maja 2009, 21:10

yanek pisze:Tylko jak to znaleźć :?:
Na forum ? Raczej niemożliwe. To jeśli się nie mylę była krótka nawijka w jakimś temacie "nie na temat" Potem mamy jak mamy. :)


Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie :)
Nikon D-90 - Radość fotografowania :)
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro

Galeria ( od 2006 r. ) https://nagrzyby.pl/galeria/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika

Anna Maria
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4518
Rejestracja: poniedziałek, 2 lutego 2009, 19:35
Lokalizacja: Wrocław/Kraków
Pochwalony: 257 razy

Post autor: Anna Maria » poniedziałek, 11 maja 2009, 21:18

Hudy pisze:Mam w łapach majowy nr czasopisma popularnonaukowego "21 wiek" (coś jak "Focus"). Jest w nim artykuł pt "Czy grzyby zahamują globalne ocieplenie?". Grzyby emitują do atmosfery ogromną ilość CO2. Jednak zmiana klimatu w kierunku bardziej suchego, powoduje, zmniejszenie wydzielania tego gazu. Dlaczego? "Ocieplenie klimatu powoduje wysuszanie gleby, więc grzyby odżywiające się butwiejącą, wilgotną materia organiczną tracą cenne pożywienie, a ich grzybnia wysycha." Przeprowadzono eksperyment na alasce, stawiając dwie szklarnie, jedna otwarta a druga zamknięta. Okazało się, że w zamkniętej stężenie CO2 jest dwukrotnie mniej. Analiza wykazała również dwukrotnie mniejszą ilość grzybów, pleśni i bakterii. W suchym środowisku po prostu przestały się rozwijać.
też czytałam tą gazetę :) a dzisiaj nabyłam kolejny numer czerwcowy :)


"Niech lepiej będą białe plamy w nauce, niż puste miejsca w przyrodzie." :)
Awatar użytkownika

Hudy
Moderator
Moderator
Posty: 21781
Rejestracja: czwartek, 9 sierpnia 2007, 17:44
Ulubione grzyby: drożdże... upłynnione ;)
Lokalizacja: Wilga
Pochwalony: 314 razy

Post autor: Hudy » poniedziałek, 11 maja 2009, 22:16

Anna Kazanowska, w czerwcowym n-rze nie ma nic o grzybach to nie kupiłem :D


Moja nauka poszła w las :)
Awatar użytkownika

Ania
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 18098
Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
Lokalizacja: Krosno
Pochwalił: 297 razy
Pochwalony: 1523 razy

Post autor: Ania » poniedziałek, 11 maja 2009, 22:18

nie wiem czy nawet nie było to poruszane na portalu. Opieńka - wielki pasożyt :cry:
Też mi coś świta, więc chyba było :)


...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania :)
Awatar użytkownika

Anna Maria
Grzyb "trujący" na okrągło
Grzyb "trujący" na okrągło
Posty: 4518
Rejestracja: poniedziałek, 2 lutego 2009, 19:35
Lokalizacja: Wrocław/Kraków
Pochwalony: 257 razy

Post autor: Anna Maria » poniedziałek, 11 maja 2009, 22:21

Hudy pisze:Anna Kazanowska, w czerwcowym n-rze nie ma nic o grzybach to nie kupiłem :D
O grzybkach nie ma nic, ale są jeszcze inne artykuły dość ciekawe :)


"Niech lepiej będą białe plamy w nauce, niż puste miejsca w przyrodzie." :)
Awatar użytkownika

Waldemar
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 10648
Rejestracja: środa, 1 grudnia 2004, 10:41
Lokalizacja: Skawina
Pochwalony: 847 razy

Post autor: Waldemar » poniedziałek, 11 maja 2009, 22:21

Ania pisze:Też mi coś świta
To było tutaj:
http://www.forum.nagrzyby.pl/viewtopic.php?t=9291" onclick="window.open(this.href);return false;


Waldek,
Awatar użytkownika

Autor tematu
Robi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5191
Rejestracja: środa, 27 lipca 2005, 13:44
Ulubione grzyby: Borowik szlachetny,Czubajka kania,Mleczaj rydz.
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 400 razy
Kontakt:

Post autor: Robi » wtorek, 12 maja 2009, 19:32

TRUFLE - Owoc miłości czy podstęp szatana? - ciąg dalszy.

Najpopularniejsze są dwa rodzaje trufli: czarne i białe. Z czarnych, najlepsze pochodzą z Francji (Perigord, Quercy
i Burgundii). Białe (Piemonckie) królują we Włoszech. Zwłaszcza właśnie te białe osiągają niebotyczne ceny.
Sezon polowania na włoskie trufle rozpoczyna się - co roku w październiku - w piemonckiej Albie słynnym
festiwalem na cześć trufli, którego koniec oficjalnie otwiera zbiory.
Jak oddać zapach trufli? Wybitni znawcy wina, degustując te grzyby używali określeń stosowanych do opisu
aromatów win. Zapach czarnych był dla nich: niebywale trwały, potężny, zimny i gorący zarazem, o elementach
roślinnych, zwierzęcych, suchych grzybów, mokrej skóry czy tytoniu, świeżo ściętej trawy czy "subtelnym
zapachem chłopskiej zagrody". Zapach białych - równie potężny i intensywny - oddawano jako: pieprzny
i pikantny z elementami młodego czosnku, kapusty, kopru, zielonej cebuli i selera, przechodzący w zapach
orzechów laskowych....

c.d.n.


Robert Król - http://www.mojegrzybobrania.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze
jest, by żyć dla powrotu."
-- Antoine de Saint - Exupéry
Awatar użytkownika

Autor tematu
Robi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5191
Rejestracja: środa, 27 lipca 2005, 13:44
Ulubione grzyby: Borowik szlachetny,Czubajka kania,Mleczaj rydz.
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 400 razy
Kontakt:

Post autor: Robi » sobota, 16 maja 2009, 00:19

TRUFLE - Owoc miłości czy podstęp szatana? - ciąg dalszy.

Do roboty zabrali się też naukowcy. Precyzyjnie rozłożono na czynniki pierwsze zwłaszcza zapach świeżych
czarnych trufli. Okazało się, że składa się nań dziewięć zdefiniowanych już dzisiaj związków chemicznych.
Następnym krokiem była już tylko synteza truflowych aromatów. Eliksir można dzisiaj kupić. Produkt okazał się
tak skuteczny, że bez problemu był w stanie oszukać wytresowane psy i świnie. O dziwo również truflowe muszki.
Wysokie ceny prawdziwych trufli pociągnęły za sobą truflowe "przekręty". Do najczęstszych należy sprzedawanie
- zamiast francuskich - czarnych trufli z Chin. Bez lupy nie do odróżnienia od tych prawdziwych, obdarzone
nieporównanie mniejszym aromatem od francuskich kuzynów. W chińskiej prowincji Youg-sheng jest ich tak dużo,
że konsumuje się je niemal jak ziemniaki. Cena rynkowa, gdy dotrą do Europy, to już około 40 euro za kilogram.
Wystarczy je teraz "tylko" delikatnie nastrzyknąć syntetyczną esencją i 1000 euro w kieszeni.
Wśród oliw truflowych zdarzają się też takie, które naszego grzyba w życiu nie widziały na oczy.

I to już koniec rozważań na temat trufli. Wybrałem tylko te fragmenty, które uważałem za ciekawe.
Mam nadzieję, że Was nie zanudziłem.

Autorem tekstu jest P. Stanisław J. Majcherczyk, profesor Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii.
Art.pochodzi z magazynu "Trendy"


Robert Król - http://www.mojegrzybobrania.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze
jest, by żyć dla powrotu."
-- Antoine de Saint - Exupéry
Awatar użytkownika

Gabi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 15395
Rejestracja: czwartek, 16 marca 2006, 14:58
Ulubione grzyby: Smardze, borowiki, kanie ...
Lokalizacja: Dijon
Pochwalił: 24 razy
Pochwalony: 2090 razy

Post autor: Gabi » sobota, 16 maja 2009, 22:03

Robi pisze:I to już koniec rozważań na temat trufli. Wybrałem tylko te fragmenty, które uważałem za ciekawe. Mam nadzieję, że Was nie zanudziłem.
Mozesz byc pewien, ze nie - czytam wszystko od deski do deski. :D


W zyciu trzeba wszystkiego poprobowac
Awatar użytkownika

Tomasz
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5337
Rejestracja: piątek, 21 września 2007, 19:51
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 452 razy

Post autor: Tomasz » niedziela, 17 maja 2009, 13:52

Robi pisze:I to już koniec rozważań na temat trufli.
Przed chwilką na programie "Kuchnia.TV" było o truflach, pokazywali trufle itd. Mówili, że wyszkolony pies do szukania trufli kosztuje 10 TYSIĘCY EURO. Niestety nie oglądałem od początku i nie wiem w jakim to kraju było, mogę sie domyslać, żę chodziło o Włochy :)


Awatar użytkownika

Autor tematu
Robi
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5191
Rejestracja: środa, 27 lipca 2005, 13:44
Ulubione grzyby: Borowik szlachetny,Czubajka kania,Mleczaj rydz.
Lokalizacja: Kraków
Pochwalony: 400 razy
Kontakt:

Post autor: Robi » niedziela, 17 maja 2009, 18:51

No, to spora kwota. Często na "Kuchnia. tv" są ciekawe programy odnośnie grzybów. Kilka tygodni temu właśnie na tym programie dowiedziałem się, a program prowadziło dwóch angielskich kucharzy, że kilogram świeżego żółciaka kosztuje tam 50 euro, drożej od borowika. :shock:


Robert Król - http://www.mojegrzybobrania.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze
jest, by żyć dla powrotu."
-- Antoine de Saint - Exupéry
Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » poniedziałek, 18 maja 2009, 00:17

Robi pisze:że kilogram świeżego żółciaka kosztuje tam 50 euro, drożej od borowika. :shock:
Widać na wyspach są rzadkie jak we Francji.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
Awatar użytkownika

Joanna
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5152
Rejestracja: wtorek, 19 sierpnia 2008, 16:03
Ulubione grzyby: kurki, rydze, borowiki
Pochwalony: 987 razy
Kontakt:

Post autor: Joanna » poniedziałek, 18 maja 2009, 06:49

Ja nie spotkalam tutaj zolciaka w sprzedazy. W lesie juz widzialam. :)


Awatar użytkownika

Zenit
Założyciel strony oraz forum
Założyciel strony oraz forum
Posty: 73060
Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
Imię: Wiesław
Ulubione grzyby: Smardze...
Lokalizacja: Kraków
Pochwalił: 48860 razy
Pochwalony: 9013 razy
Kontakt:

Post autor: Zenit » poniedziałek, 18 maja 2009, 09:49

Joanna pisze:W lesie juz widzialam. :)
ale chyba nie często bo jak mi się wydaje Gabi szukała bardzo długo zanim kiedyś znalazła.


Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 -> https://nagrzyby.pl/galeria/main.php


Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat