Jakiej firmy GPS polecacie na grzyby?

Awatar użytkownika

meganto
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 237
Rejestracja: środa, 6 października 2010, 20:15
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: Smardz, Borowik, Podgrzybek, Kania
Lokalizacja: Chrzanów
Pochwalił: 17 razy
Pochwalony: 69 razy
Kontakt:

Post autor: meganto » czwartek, 18 lutego 2016, 07:46

Zenit pisze:podać przynajmniej okolice w promieniu kilometra i można szukać
Zenit pamiętam jak szukałem na kolanach we wskazanym przez Ciebie (1m x 1m) smardza na Słowacji. Trwało to 15 minut. Teren o promieniu 500m daje 7850tys. takich metrów kwadratowych. Ktoś wytrawny będzie kosił. Dla mnie nie ma szans coś znaleźć. Z mapki owszem dowiem się że w okolicy "ruszyły" np. rydze i że Nadir był na grzybach :)


"Może i dobrze że człowiek nie wie co go czeka"
http://www.piotrkleczek.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika

Margolcia
Hubiak
Hubiak
Posty: 387
Rejestracja: środa, 31 sierpnia 2011, 16:12
Ulubione grzyby: Bez życia wewnętrznego!
Lokalizacja: posiadłość w Puszczy Noteckiej
Pochwalony: 73 razy
Kontakt:

Post autor: Margolcia » czwartek, 18 lutego 2016, 08:10

Witam serdecznie,
A ja mam pytanko nie do końca o sam GPS, ale o telefon z modułem GPS.

W tej chwili mam stareńką Nokię 6730c z wbudowanym modułem GPS, który działa bez łącza internetowego i posługuje się "własną" mapą, która była na telefonie wstępnie załadowana (aktualizacja też była pobrana z ich strony).

Działa to w ten sposób, że na mapie pokazuje się czerwony punkt (tu jesteś) i porusza się jak telefon się przemieszcza. Świetnie zdaje egzamin w miastach i na szosach, ale korzystałam kilka razy w lesie i też świetnie się spisało.Jako, że ja w lesie tez poruszam się wyłącznie po drogach (albo w ich najbliższej okolicy), a nie mam problemu z błądzeniem i stronami świata, wykorzystuję ten moduł GPS wyłącznie do odnajdywania określonych punktów np. starych cmentarzyków, kapliczek, kamieni drogowskazowych itp. No i do odnajdywania punktu w nieznanym mieście. Nie potrzebuję żadnych innych funkcji, jak tylko dokładną mapę i punkt, który pokaże gdzie dokładnie w tej chwili jestem.
No i teraz mam pytanie.
Potrzebuję nowego telefonu (ten mój zaczyna juz kończyć życie bo ma pewno z 10 lat), który oferowałby taką samą opcję - moduł GPS działający bez internetu, a jedynie zbierający sygnał z satelitów i umieszczający go na dokładnej mapie. Szukałam po necie żeby znaleźć taką opcję, ale wszędzie podają, że konieczny jest internet. Zresztą juz nacięłam się na tablecie, który miał w danych technicznych wpisane iz moduł GPS posiada, a potem sie okazało, że nie działa to bez podłączenia do sieci.

Czy moglibyście cos mi podpowiedzieć, bo ja na telefonach znam się jak przysłowiowa kura na pieprzu, albo i jeszcze mniej.


kłania się Margolcia, posiadaczka ziemska
Awatar użytkownika

meganto
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 237
Rejestracja: środa, 6 października 2010, 20:15
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: Smardz, Borowik, Podgrzybek, Kania
Lokalizacja: Chrzanów
Pochwalił: 17 razy
Pochwalony: 69 razy
Kontakt:

Post autor: meganto » czwartek, 18 lutego 2016, 09:19

Margolcia pisze:Zresztą juz nacięłam się na tablecie
Jaki to tablet i jaki system jest na tym tablecie?


"Może i dobrze że człowiek nie wie co go czeka"
http://www.piotrkleczek.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika

Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 497
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 21 razy
Pochwalony: 216 razy
Kontakt:

Post autor: Jozefg » czwartek, 18 lutego 2016, 09:23

Margolcia, - Taka funkcja jest związana chyba z konkretną mapą , w tym wypadku mapa Nokii.
Czy taka sama jest w nowych telefonach ? Nie wiem. Teraz jest to MS, Nokii już nie ma.
Postaraj się sprawdzić jak ta mapa się nazywa dokładnie, może uda się sciągnąć i zainstalować na innym telefonie albo nawigacjii :ok:


Awatar użytkownika

Margolcia
Hubiak
Hubiak
Posty: 387
Rejestracja: środa, 31 sierpnia 2011, 16:12
Ulubione grzyby: Bez życia wewnętrznego!
Lokalizacja: posiadłość w Puszczy Noteckiej
Pochwalony: 73 razy
Kontakt:

Post autor: Margolcia » czwartek, 18 lutego 2016, 09:30

Jozefg pisze:Margolcia, - Taka funkcja jest związana chyba z konkretną mapą , w tym wypadku mapa Nokii.
Czy taka sama jest w nowych telefonach ? Nie wiem. Teraz jest to MS, Nokii już nie ma.
Postaraj się sprawdzić jak ta mapa się nazywa dokładnie, może uda się sciągnąć i zainstalować na innym telefonie albo nawigacjii :ok:
Ale mnie nie o mapę chodzi, tylko o wbudowany moduł GPS, których wiele telefonów nie ma, a posługują się tak jak mój tablet łączem internetowym i za pomocą namiarów (czy jak to sie tam nazywa) z internetu pokazują miejsce na mapie.

A tablet to Lark FreeMe 10,25 z androidem.


kłania się Margolcia, posiadaczka ziemska
Awatar użytkownika

meganto
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 237
Rejestracja: środa, 6 października 2010, 20:15
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: Smardz, Borowik, Podgrzybek, Kania
Lokalizacja: Chrzanów
Pochwalił: 17 razy
Pochwalony: 69 razy
Kontakt:

Post autor: meganto » czwartek, 18 lutego 2016, 10:14

Jozefg pisze:Taka funkcja jest związana chyba z konkretną mapą , w tym wypadku mapa Nokii.
Zdecydowanie Jozefg ma słuszność. Jeżeli ta mapa z Twojej Nokii odpowiada Ci do wyszukiwania konkretnych celów i znasz jej obsługę, powinnaś znaleźć urządzenie (telefon) który ją obsługuje. Nokia ma darmową nawigację Naviexpert. Po tym linkiem są telefony z GPS które ją obsługują:
http://www.naviexpert.pl/nawigacja-nokia.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Margolcia pisze:A tablet to Lark FreeMe 10,25 z androidem.
W specyfikacji tego tabletu wyraźnie jest napisane że Moduł GPS - NIE!!!


"Może i dobrze że człowiek nie wie co go czeka"
http://www.piotrkleczek.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika

Margolcia
Hubiak
Hubiak
Posty: 387
Rejestracja: środa, 31 sierpnia 2011, 16:12
Ulubione grzyby: Bez życia wewnętrznego!
Lokalizacja: posiadłość w Puszczy Noteckiej
Pochwalony: 73 razy
Kontakt:

Post autor: Margolcia » czwartek, 18 lutego 2016, 11:03

meganto pisze:
Jozefg pisze:Taka funkcja jest związana chyba z konkretną mapą , w tym wypadku mapa Nokii.
Zdecydowanie Jozefg ma słuszność. Jeżeli ta mapa z Twojej Nokii odpowiada Ci do wyszukiwania konkretnych celów i znasz jej obsługę, powinnaś znaleźć urządzenie (telefon) który ją obsługuje. Nokia ma darmową nawigację Naviexpert. Po tym linkiem są telefony z GPS które ją obsługują:
http://www.naviexpert.pl/nawigacja-nokia.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Fajnie, tylko, że Nokia juz nie istnieje, to i te telefony nie sa dostępne w mojej sieci telefonicznej. A i naviexpert wcale nie był bezpłatny.


kłania się Margolcia, posiadaczka ziemska
Awatar użytkownika

meganto
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 237
Rejestracja: środa, 6 października 2010, 20:15
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: Smardz, Borowik, Podgrzybek, Kania
Lokalizacja: Chrzanów
Pochwalił: 17 razy
Pochwalony: 69 razy
Kontakt:

Post autor: meganto » czwartek, 18 lutego 2016, 11:35

Margolcia pisze:Fajnie, tylko, że Nokia juz nie istnieje, to i te telefony nie sa dostępne w mojej sieci telefonicznej. A i naviexpert wcale nie był bezpłatny.
Podaję linka do współczesnych telefonów obsługujących Naviexpert w sieci Orange ale wydaje mi się że są też dostępne w innych sieciach. Szkoda że nie napisałaś w jakiej sieci jesteś, wysłałbym linka do produktów tej sieci. Jeżeli chodzi o Naviexpert to nie wiedziałem że jest płatny.
http://www.orange.pl/klienci_biz/telefo ... u_telefony" onclick="window.open(this.href);return false;

Nokia splajtowała ponieważ robiła telefony nie do zdarcia... Ludzie kupowali je i używali 10 - 15 lat nie kupując nowych produktów. Tak uważam. Obecnie jest chyba przejęta przez Microsoft.


"Może i dobrze że człowiek nie wie co go czeka"
http://www.piotrkleczek.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » czwartek, 18 lutego 2016, 20:59

meganto pisze:Skoro piszesz że bagien jest u Was pod dostatkiem to zwróć uwagę na aktualność pod tym kątem. To że nie ma kawałka lasu który był, nie stanowi przecież zagrożenia. To samo z lasem który urósł.
No właśnie to między innymi także o te bagna chodzi. Skoro lasy tak mocno się nie zgadzają, to bagna tym bardziej. Poza tym niezgodności rzędu rok, dwa, czy nawet pięć lat - to zrozumiałe, bo wszystko się zmienia, a zaktualizowanie tego na mapach to ogrom pracy. Ale rozbieżności rzędu kilku dziesięcioleci i to na sporych obszarach to już trochę za dużo, przynajmniej jak dla mnie. Niby nie problem, że był las a jest pole. Tylko nie byłbym zachwycony szykując się na wyprawę w nowe miejsce upatrzone na takiej mapie, potem zajeżdżam w to miejsce, rozglądam się... no widać lasy :tak: :ok:
...na horyzoncie :niepewny: :lol:

meganto pisze:Jestem akurat w pobliżu ulubionych lasów Nadira. Piszę do niego: Nadir, gdzie tu są jakieś fajne borowiki? I Nadir przesyła mi leciutki pliczek z poufnymi informacjami :lol:
Bardzo dobry pomysł, tylko nie z tymi mapami :lol: ;)


Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1068 razy
Kontakt:

Post autor: hittmanka » czwartek, 18 lutego 2016, 21:02

a ja wczoraj kupiłam tego chińczyka ... zobaczymy co wart :P


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
Awatar użytkownika

Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 497
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 21 razy
Pochwalony: 216 razy
Kontakt:

Post autor: Jozefg » czwartek, 18 lutego 2016, 21:12

hittmanka pisze:a ja wczoraj kupiłam tego chińczyka ...
:D Czytaj instrukcję i na spacerek kilka kilometrów...
Sprawdź działanie i jak wskazuje kierunek i odległośc. Dużo egzemplarzy ma wady.
Jeżeli coś nie tak to reklamowac! Ja reklamowałem 2 razy bo dopiero trzeci egzemplarz był dobry.


Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » czwartek, 18 lutego 2016, 21:14

Jozefg pisze:Jeżeli coś nie tak to reklamowac! Ja reklamowałem 2 razy bo dopiero trzeci egzemplarz był dobry.
:shock:


Awatar użytkownika

meganto
Grzyb prosty
Grzyb prosty
Posty: 237
Rejestracja: środa, 6 października 2010, 20:15
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: Smardz, Borowik, Podgrzybek, Kania
Lokalizacja: Chrzanów
Pochwalił: 17 razy
Pochwalony: 69 razy
Kontakt:

Post autor: meganto » czwartek, 18 lutego 2016, 21:58

Nadir pisze:Tylko nie byłbym zachwycony szykując się na wyprawę w nowe miejsce upatrzone na takiej mapie,
Oczywiście jeżeli dużo się zmieniło i nie ma aktualnej mapy Twojego terenu to nie ma co w to wchodzić. Lubię pracować na mapach turystycznych gdzie widać poziomnice, mokradła, bagna, rzeczki, zabytki kultury i przyrody, punkty widokowe i inne takie tam.... W mapach moich terenów jest tego sporo. Na mapach wektorowych nie ma tych rzeczy.


"Może i dobrze że człowiek nie wie co go czeka"
http://www.piotrkleczek.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » czwartek, 18 lutego 2016, 22:08

meganto, jeszcze nie wszystko stracone, mapy jeszcze nie wyrzuciłem ;) :D Chcę ją popróbować (pomimo tej nieszczęsnej planszy, przez którą nie widzę mapy :lol: ) , to co opisałem dotyczy akurat miejsc które znam, no ale z drugiej strony - właśnie dlatego że znam, to mi się rzuciły w oczy takie rozbieżności.
Może jednak w praktyce nie będzie tak źle. Trochę mnie jednak smuci, że nie da się tych map bardziej powiększyć, nie o to chodzi żeby zaraz było widać każdy kamień, ale ja na telefoniku przy maks. powiększeniu widzę naraz wsie odległe od siebie w kilometrach a nie w metrach. To trochę "mrówcza" skala :)


Awatar użytkownika

PociągDoGrzybów
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 612
Rejestracja: niedziela, 18 października 2015, 22:16
Imię: Юлий
Ulubione grzyby: rydze, boczniaki i trujące dziwaki Babiegolata ;)
Lokalizacja: Goleniów
Pochwalił: 53 razy
Pochwalony: 170 razy
Kontakt:

Post autor: PociągDoGrzybów » piątek, 19 lutego 2016, 18:01

hittmanka pisze:a ja wczoraj kupiłam tego chińczyka ... zobaczymy co wart :P
Koszt bebechów takiego chińczyka, z możliwością rozbudowy o inne funkcje, w sumie co chcemy, to 50-60 zł.
Moduł GPS ma najprostszy.
Samemu można zrobić na full wypasie z obudową z drukarki 3D za 130 zł. Chodzi o takie, które kupujemy normalnie >300 zł.


Obrazek Mądrym być trzeba, by przy torach grzyby znów zbierać.
Mój kolejowy profil

Baza książek o grzybach
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat