PociągDoGrzybów, z kolejowo-grzybowych fotek to jak na razie nic nie mam, na pewno jednak z czasem takich fotek przybędzie (choćby specjalnie na potrzeby tego wątku

), a rzecz będzie dotyczyć głównie linii kolejowej nr 81 (Chełm - Włodawa), której szlak wiedzie przez wiele ciekawych miejsc - nie tylko leśnych i nie tylko grzybowych.
Póki co, nie mając własnych fotorelacji z tego szlaku - mogę go jednak wszystkim przybliżyć, za pośrednictwem bardzo starej, ale bardzo ciekawej strony mojego kolegi, na której przedstawił zarówno rys historyczny tej linii, jak i wiele ciekawych fotografii. Niestety, ja nie brałem czynnego udziału w tworzeniu tej strony, ale pamiętam o jej istnieniu i nawet chwilę mi zajęło jej odszukanie (bo niegdyś była chyba umieszczona pod innym adresem).
Strona tworzona jeszcze w ubiegłym stuleciu

, z wielką pasją i nakładem pracy. Gdy ją kolejny raz przeglądam to aż mnie skręca, że jej nie współtworzyłem...
I chociaż już długi czas nie jest aktualizowana, to z przyjemnością kolejny raz ją przeglądam, tym bardziej że dzięki wspomnianemu koledze miałem niegdyś możliwość "zwiedzić" chełmską nastawnię, zobaczyć jej pulpit pełen mrugających światełek oraz zobaczyć jej "serce" i schematy całej tej elektrycznej przekaźnikowej plątaniny, które wyglądały jak plany dużych miast. On się oczywiście na tym wszystkim rozumiał bez najmniejszego problemu, ja patrzyłem wtedy na to wszystko jak na jakiś statek kosmiczny
Dla wielu osób będzie to pewnie spora ciekawostka, a dla Ciebie
PociągDoGrzybów, mam nadzieję - "smakowity kąsek"

Strona jest nie tylko rysem historycznym naszej regionalnej kolei, ale także... historii rozwoju technik internetowych. Tak tak, nie jeden pewnie będzie przecierać oczy ze zdziwienia, ale taki był poziom techniki jednych z pierwszych powszechnie tworzonych stron, a ich tworzenie było żmudne jak przysłowiowa orka na ugorze, bo wszystko było tworzone "na piechotę", bez żadnych super wygodnych edytorów jako to ma miejsce teraz.
Zenit coś o tym wie...
Od siebie dodam tylko, że linia prowadzi przez tereny gdzie nie raz buszowałem z koszykiem i scyzorykiem. Za jakiś czas zamieszczę tu trochę swoich fotek z nią związanych
Zatem dość tego gadania, oto stronka do zwiedzania
KLIK