Leśna Magia
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 22555
- Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
- Ulubione grzyby: Boletus erythropus
- Lokalizacja: M Kotlinka
- Pochwalił: 14 razy
- Pochwalony: 1458 razy
- Kontakt:
A swoją droga jeszcze produkują to cacko podejrzewam że akcyzy to nie posiada
A swego czasu to pamiętam szukałem jakiegoś prezenciku w perfumerii było trochę ludzi miałem już wychodzić patrze taki obdartus, zaciekawiło mnie co on tu może kupować i dalej się rozglądam. Facio przyczekał jak już panienki sobie poszły i do ekspedientki powiedział "dwie" drobinki na ladę wyliczone co do grosza, ta przeliczyła, zgarnęła do szuflady i dała mu 2 brzozy No to ja do widzenia i zanim dyskretnie a ten za najbliższy róg i zaczął się golić ale go smoliło
A swego czasu to pamiętam szukałem jakiegoś prezenciku w perfumerii było trochę ludzi miałem już wychodzić patrze taki obdartus, zaciekawiło mnie co on tu może kupować i dalej się rozglądam. Facio przyczekał jak już panienki sobie poszły i do ekspedientki powiedział "dwie" drobinki na ladę wyliczone co do grosza, ta przeliczyła, zgarnęła do szuflady i dała mu 2 brzozy No to ja do widzenia i zanim dyskretnie a ten za najbliższy róg i zaczął się golić ale go smoliło
Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 10804
- Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
- Ulubione grzyby: wszystkie
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pochwalony: 520 razy
- Kontakt:
Waldek, to było hasło miesiąca. Jeszcze do tej pory próbuję się pozbierać.
Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie
Nikon D-90 - Radość fotografowania
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro
Galeria ( od 2006 r. ) https://nagrzyby.pl/galeria/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;
Nikon D-90 - Radość fotografowania
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro
Galeria ( od 2006 r. ) https://nagrzyby.pl/galeria/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Grzyb chroniony!
- Posty: 22555
- Rejestracja: niedziela, 24 października 2004, 00:00
- Ulubione grzyby: Boletus erythropus
- Lokalizacja: M Kotlinka
- Pochwalił: 14 razy
- Pochwalony: 1458 razy
- Kontakt:
Ania,
robi się jakieś nalewki z brzozy no poza czagą może też to mieć cudowne działanie
Nie będę komentować waszych dywagacji
robi się jakieś nalewki z brzozy no poza czagą może też to mieć cudowne działanie
Dopiero poniedziałek, a tyle się zdarzyło...
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
""""Może się spotkamy znów po kilku latach
Może właśnie tutaj lub na końcu świata-
Zapamiętaj tylko, że się nie zmieniłem
Myślę, co myślałem, wierzę w co wierzyłem""""
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 10804
- Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
- Ulubione grzyby: wszystkie
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pochwalony: 520 razy
- Kontakt:
Nie kumam. Cio to jest ?Termit pisze:no poza czagą
Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie
Nikon D-90 - Radość fotografowania
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro
Galeria ( od 2006 r. ) https://nagrzyby.pl/galeria/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;
Nikon D-90 - Radość fotografowania
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro
Galeria ( od 2006 r. ) https://nagrzyby.pl/galeria/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
oj Ząbuś ty oglądasz tylko fotki... nic nie czytasz a tego niusa bisujemy chyba 4 raz...Ząbek pisze:Nie kumam. Cio to jest ?
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 10804
- Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
- Ulubione grzyby: wszystkie
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pochwalony: 520 razy
- Kontakt:
Czytam, czytam...Nawet z dużą uwagą, ale mam tzw. priorytety. Chyba ta "czaga" nim nie była.
Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie
Nikon D-90 - Radość fotografowania
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro
Galeria ( od 2006 r. ) https://nagrzyby.pl/galeria/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;
Nikon D-90 - Radość fotografowania
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro
Galeria ( od 2006 r. ) https://nagrzyby.pl/galeria/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
a powinna być bo to bardzo interesujące i ważne...Ząbek pisze:Chyba ta "czaga" nim nie była.
gdy wpiszesz czaga na naszym portalu
zobaczysz tego linka:
http://www.nagrzyby.pl/index.php?artnam ... nt&id=3672
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 10804
- Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
- Ulubione grzyby: wszystkie
- Lokalizacja: Jaworzno
- Pochwalony: 520 razy
- Kontakt:
Aaaa tak, teraz pamiętam. Czytałem.
Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie
Nikon D-90 - Radość fotografowania
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro
Galeria ( od 2006 r. ) https://nagrzyby.pl/galeria/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;
Nikon D-90 - Radość fotografowania
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro
Galeria ( od 2006 r. ) https://nagrzyby.pl/galeria/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 10648
- Rejestracja: środa, 1 grudnia 2004, 10:41
- Lokalizacja: Skawina
- Pochwalony: 847 razy
Jeszcze o bzie.
(przepis ten pochodzi z 1826 r. – pisownia oryginalna)
"Wygubienie robactwa psuiącego zboże w spichrzu.
Maiąc zboże do zasieków zsypywać, trzeba wprzód na spodzie świeże gałązki z bzu biało kwitnącego, iakiego do lekarstw używaią, porozrzucać, a dopiero na nie zboża na dwie stopy nasypać, potém znowu wspomniane gałązki rzadko rozrzucić, przysypać ie zbożém, i ieszcze raz potrząsnąwszy gałązkami, tak zostawić: w kilka dni, da się widziéć wszystkie robactwo na zewnętrznych ścianach spichrza, późniéy zaś zupełnie wyginie. Żeby jednak ten sposób pożądany przyniósł skutek, używać go trzeba na ostatniéy kwadrze."
(przepis ten pochodzi z 1826 r. – pisownia oryginalna)
"Wygubienie robactwa psuiącego zboże w spichrzu.
Maiąc zboże do zasieków zsypywać, trzeba wprzód na spodzie świeże gałązki z bzu biało kwitnącego, iakiego do lekarstw używaią, porozrzucać, a dopiero na nie zboża na dwie stopy nasypać, potém znowu wspomniane gałązki rzadko rozrzucić, przysypać ie zbożém, i ieszcze raz potrząsnąwszy gałązkami, tak zostawić: w kilka dni, da się widziéć wszystkie robactwo na zewnętrznych ścianach spichrza, późniéy zaś zupełnie wyginie. Żeby jednak ten sposób pożądany przyniósł skutek, używać go trzeba na ostatniéy kwadrze."
Waldek,
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
To może coś związanego z tym tematem:
polecam linkę
http://www.potrawyregionalne.pl/279,Kuc ... kuchni.htm
a konkretnie może cośo lubczyku:
http://www.potrawyregionalne.pl/279,Kuc ... re&id=2621
cytat (bez przepisów)
Lubczyk
SYMBOL MIŁOŚCI.
Łakotne ziele, lubiśnik, lubystek, lubieszczyk, lubszczyk - ileż to cudownych magicznych właściwości przypisywano temu tak różnie nazywanemu zielu. Nic dziwnego, że Józef Ignacy Kraszewski tak je zachwalał:
„O lubczyku ziółko złote
Jaką ty masz wielka cnotę(...)
O lubczyku dobre ziele
Proś-że ty mnie na wesele”...
bo przez wieki wierzono, że to ono zapewnia dziewczętom powodzenie i szczęśliwe małżeństwo. Słowiańskie dziewczęta wplatały go więc do wianków weselnych, ukrywały w fałdach ślubnych sukni.
Należał lubczyk do najpopularniejszych roślin zielarskich kryjących w sobie tajemnicze moce wzajemnej miłości. Hodowano go więc we wszystkich niemal ogródkach.
Dziś, obok upraw, często rośnie dziko, na glebach wilgotnych, w Polsce najczęściej na górskich łąkach; kwitnie w czerwcu-lipcu, owoce dojrzewają w sierpniu-wrześniu. Roślina wyróżnia się oryginalnym charakterystycznym zapachem, korzenno-ostrym smakiem; to od niej pochodzi smak i zapach „maggi”.
W czasach kiedy nie wynaleziono jeszcze chemicznej przyprawy do zup, to właśnie suszonego lubczyku dodawano do zup, sosów, flaków, gulaszy i farszów.
Jako przyprawy używa się świeżych i suszonych listków oraz korzeni. Wszystkie części rośliny po ususzeniu należy zemleć i używać z umiarem, ponieważ zapach lubczyku jest bardzo intensywny i może łatwo zdominować zasadniczy smak potrawy.
Przetwory z lubczyku działają bakteriobójczo, a także rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego.
Lubczyk pobudza wydzielanie soków trawiennych jest moczopędny i łagodnie żółciopędny
W Południowej Europie nasiona służą do konserwowania marynat i pikli. Szwajcarzy używają go chętnie do zup, rolad, pieczonych mięs i win korzennych.
Całe nasiona dodaje się do likierów i napojów wzmacniających; mielone do chleba i pasztetów, posypuje się nimi kanapki, tłuczone ziemniaki i ryż.
W wielu krajach świeżego korzenia lubczyku używa się zamiast selera, a młode pędy i liście są jedzone jako warzywo.
Świeży lubczyk owinięty w folię można ok. tygodnia przechowywać w lodówce. Smak młodych pędów znakomicie komponuje się ze wszelkimi potrawami z wieprzowiny, z podrobami oraz galaretami z ryb i mięs.
Zielonymi listami przyprawia się sałatkę z pomidorów lub papryki, twaróg, pasty jajeczne, masła roślinne, sosy; doprawia się zupy i zielone sałaty; drobno posiekane dodaje się do farszów, klopsów, duszonych z warzywami mięs, do kartoflanki , grochówki i wszelkich jasnych zup jarzynowych.
Młode pędy i łodygi liści można też przyrządzać na jarzynkę, gotuje się je wówczas na parze i podaje z wieloma rodzajami białych sosów.
Drobno posiekanych liści lubczyku można używać tak jak natki pietruszki, a bardzo młode pocięte na kawałki (puste w środku) łodygi lubczyku można kandyzować tzn smażyć w cukrze i używać tak jak łodygi arcydzięgla.
Ze świeżych liści znakomita jest zupa lubczykowa i doskonała w smaku herbatka.
Lubczyk to kolejna roślina warta przypomnienia wędrowcom - jego liście w czasie dalekich wędrówek wkładano do butów, aby zregenerować siły zmęczonych stóp.
polecam linkę
http://www.potrawyregionalne.pl/279,Kuc ... kuchni.htm
a konkretnie może cośo lubczyku:
http://www.potrawyregionalne.pl/279,Kuc ... re&id=2621
cytat (bez przepisów)
Lubczyk
SYMBOL MIŁOŚCI.
Łakotne ziele, lubiśnik, lubystek, lubieszczyk, lubszczyk - ileż to cudownych magicznych właściwości przypisywano temu tak różnie nazywanemu zielu. Nic dziwnego, że Józef Ignacy Kraszewski tak je zachwalał:
„O lubczyku ziółko złote
Jaką ty masz wielka cnotę(...)
O lubczyku dobre ziele
Proś-że ty mnie na wesele”...
bo przez wieki wierzono, że to ono zapewnia dziewczętom powodzenie i szczęśliwe małżeństwo. Słowiańskie dziewczęta wplatały go więc do wianków weselnych, ukrywały w fałdach ślubnych sukni.
Należał lubczyk do najpopularniejszych roślin zielarskich kryjących w sobie tajemnicze moce wzajemnej miłości. Hodowano go więc we wszystkich niemal ogródkach.
Dziś, obok upraw, często rośnie dziko, na glebach wilgotnych, w Polsce najczęściej na górskich łąkach; kwitnie w czerwcu-lipcu, owoce dojrzewają w sierpniu-wrześniu. Roślina wyróżnia się oryginalnym charakterystycznym zapachem, korzenno-ostrym smakiem; to od niej pochodzi smak i zapach „maggi”.
W czasach kiedy nie wynaleziono jeszcze chemicznej przyprawy do zup, to właśnie suszonego lubczyku dodawano do zup, sosów, flaków, gulaszy i farszów.
Jako przyprawy używa się świeżych i suszonych listków oraz korzeni. Wszystkie części rośliny po ususzeniu należy zemleć i używać z umiarem, ponieważ zapach lubczyku jest bardzo intensywny i może łatwo zdominować zasadniczy smak potrawy.
Przetwory z lubczyku działają bakteriobójczo, a także rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego.
Lubczyk pobudza wydzielanie soków trawiennych jest moczopędny i łagodnie żółciopędny
W Południowej Europie nasiona służą do konserwowania marynat i pikli. Szwajcarzy używają go chętnie do zup, rolad, pieczonych mięs i win korzennych.
Całe nasiona dodaje się do likierów i napojów wzmacniających; mielone do chleba i pasztetów, posypuje się nimi kanapki, tłuczone ziemniaki i ryż.
W wielu krajach świeżego korzenia lubczyku używa się zamiast selera, a młode pędy i liście są jedzone jako warzywo.
Świeży lubczyk owinięty w folię można ok. tygodnia przechowywać w lodówce. Smak młodych pędów znakomicie komponuje się ze wszelkimi potrawami z wieprzowiny, z podrobami oraz galaretami z ryb i mięs.
Zielonymi listami przyprawia się sałatkę z pomidorów lub papryki, twaróg, pasty jajeczne, masła roślinne, sosy; doprawia się zupy i zielone sałaty; drobno posiekane dodaje się do farszów, klopsów, duszonych z warzywami mięs, do kartoflanki , grochówki i wszelkich jasnych zup jarzynowych.
Młode pędy i łodygi liści można też przyrządzać na jarzynkę, gotuje się je wówczas na parze i podaje z wieloma rodzajami białych sosów.
Drobno posiekanych liści lubczyku można używać tak jak natki pietruszki, a bardzo młode pocięte na kawałki (puste w środku) łodygi lubczyku można kandyzować tzn smażyć w cukrze i używać tak jak łodygi arcydzięgla.
Ze świeżych liści znakomita jest zupa lubczykowa i doskonała w smaku herbatka.
Lubczyk to kolejna roślina warta przypomnienia wędrowcom - jego liście w czasie dalekich wędrówek wkładano do butów, aby zregenerować siły zmęczonych stóp.
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
no widzisz ja mam wszystko na głowie lubczyk, niusy , konkursy ale jak widzisz daję sobie radęHudy pisze:Zastanawiałem się, kiedy ktoś zapoda coś o lubczyku właśnie
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.