CHDK - nowe funkcje w kompakcie CANON ! Koniecznie zobacz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
viragolo
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 722
Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
Lokalizacja: Lewin Brzeski
Pochwalił: 5 razy
Pochwalony: 105 razy

CHDK - nowe funkcje w kompakcie CANON ! Koniecznie zobacz.

Post autor: viragolo » środa, 16 listopada 2011, 09:40

Witam

Kupiłem sobie canona s5 i tak szperając po necie natrafiłem na oprogramowanie CHDK. Sprawdziłem i powiem Wam, że jestem w wielkim szoku. Ten program ( a raczej zbiór skryptów ) zmienia aparat w całkiem nowy sprzęt ! O 3 półki cenowe wyżej. Dodatkowo nowy software nie ingeruje w firmware aparatu wiec nie da się uszkodzić swojej zabawki ( teoretycznie ).

Najpierw napiszę kogo to dotyczy by posiadacze innych sprzętów nie tracili czasu an czytanie, sprawa dotyczy aparatów Canon Powershot ( chyba wszystkie ), choć lista współpracujących kompaktów nadal się powiększa. Dokładnie to w grę wchodzą aparaty z procesorem DIGIC I i DIGIC III ( a już niedługo pewnie III ). Oto lista która widnieje na oficjalnej stronie w dziale download:

" A. Currently, the CHDK program is available for Canon powershot digital cameras of the following models:

Camera: Firmware Versions

A2000: (beta) 1.00c, 1.00b (with 1.00c version)
A450: 1.00d
A460: 1.00d
A470: 1.00e, 1.01a, 1.01b, 1.02c
A480: 1.00b
A490: (beta) 1.00f
A495: (beta) 1.00d, 1.00e, 1.00f
A530: 1.00a
A540: 1.00b
A550: 1.00c
A560: 1.00a
A570: 1.00e, 1.01a
A590: 1.00e, 1.01b
A610: 1.00d, 1.00e, 1.00f *1
A620: 1.00f, 1.00e *9
A630: 1.00c
A640: 1.00b
A650: 1.00d
A700: 1.00b
A710: 1.00a
A720: 1.00c
D10: (beta) 1.00a, 1.00b (with 1.00a version)
S2: 1.00e, 1.00f, 1.00g, 1.00i *2
S3: 1.00a
S5: 1.01a, 1.01b
S90: (beta) 1.00c, 1.01a, 1.01b, 1.01c
S95: (beta) 1.00e, 1.00h, 1.00i, 1.00k
G7: 1.00e, 1.00g, 1.00i, 1.00j
G9: 1.00d, 1.00f, 1.00g, 1.00h, 1.00i *7
G10: 1.02a, 1.03b, 1.04a
G11: (beta) 1.00f, 1.00j, 1.00k, 1.00l,
1.00h (with 1.00j version)
G12: 1.00c, 1.00e, 1.00f, 1.00g
SD30 (IXUS izoom): 1.00g
SD300 (IXUS 40): 1.00j, 1.00k
SD400 (IXUS 50): 1.01a, 1.01b
SD450 (IXUS 55): 1.00b, 1.00c, 1.00d
SD500 (IXUS 700): 1.01a, 1.01b
SD550 (IXUS 750): 1.00f, 1.00g
SD600 (IXUS 60): 1.00a, 1.00d
SD630 (IXUS 65): 1.00a
SD700 (IXUS 800): 1.00b, 1.01b, 1.01a *3
SD750 (IXUS 75): 1.00b, 1.01a, 1.01b, 1.02a *4
SD770 (IXUS 85) (beta): 1.00a
SD780 (IXUS 100) (beta): 1.00b, 1.00c
SD790 (IXUS 90) (beta): 1.00c, 1.00d, 1.00e
SD800 (IXUS 850): 1.00d, 1.00e *5
SD850 (IXUS 950): 1.00c
SD870 (IXUS 860): 1.00c
SD880 (IXUS 870): 1.00e, 1.01a, 1.01b
SD890 (IXUS 970): 1.00b, 1.00c, 1.00d, 1.00f
SD900 (IXUS 900): 1.00c
SD940 (IXUS 120): 1.00e, 1.01a, 1.02c, 1.03b, 1.03c
SD950 (IXUS 960): 1.00c, 1.00d
SD980 (IXUS 200): (beta) 1.01c, 1.01d
SD990 (IXUS 980): 1.00e 1.01b
SD1000 (IXUS 70): 1.00c, 1.01a, 1.01b, 1.02a *6
SD1100 (IXUS 80): 1.00c, 1.01a, 1.01b *8
SX1 (beta): 2.00h, 2.01a
SX10: 1.00c, 1.01a, 1.01b, 1.02b, 1.03a
SX100: 1.00b, 1.00c
SX110: 1.00b
SX20: 1.00f (beta), 1.02b, 1.02c *10, 1.02d
SX30: 1.00e, 1.00h, 1.00l
SX200IS: 1.00c, 1.00d
SX220HS: 1.00a, 1.01a, 1.01b
SX230HS: 1.00c, 1.01a, 1.01b
TX1: 1.00g, 1.01b


O instalacji CHDK piszą na forach przeróżne opowiadania fantastyczno-naukowe, nie wiem dlaczego. Większość pisze o skopiowaniu tylko 2 plików na kartę, mi tu coś jednak nie pasowało, po co byłyby inne pliki :P nic nie kombinowałem tylko poprostu skopiowałem na kartę wszystko co z neta pobrałem, dobrze wiedziałem, że tak musi to wyglądać. I oczywiście wszystko śmiga ok, instalacja trwa 10 min. CHDK nie włącza się sam, trzeba to samemu robić za każdym razem, można to obejść i włączyć go na stałe, jednak ja pozostawiłem tak jak jest i jest wygodnie. CHDK mocno komplikuje menu aparatu ( dziesiątki nowych opcji ) więc na zwykłe kilkanie nie jest wymagany. Gdy chcę go włączyć trwa to momencik ( u mnie 5 sek ) i cały aparat wygląda zupełnie inaczej, oto screeny z menu:


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

HAHHA :)

Obrazek

Obrazek

Tych menu jest więcej, nie znalazłem poprostu innych teraz w google, funkcji jest tyle, że nie sposób ich tutaj wypisać, wciąż powstają nowe gdyż program ma kod otwarty i ciągle ludzie sami piszą nowe skrypty. Każdy aparat ma swoje menu, tu link do pełnego menu w jednym z aparatów:

http://picasaweb.google.com/11754106992 ... 2/CHDKMenu


Większość skryptów ( funkcji ) może się przydać, wiele mocno rozszeża funkcje aparatu ( np. max czas naświetlania w S5 jest 15 sekund ... a teraz, 64 sek ! ). Są też bajerki, np. funkcja gotowania jajek na miękko ma 3 stopnie twardości jajek :D hahaha ( oczywiście tylko liczy nam czas, nie podgrzewa jajek :P ). Można swobodnie modyfikowac samemu skrypty, dodawać nowe w sekundkę i modyfikować menu tak, by mieć swoje ulubione funkcje zawsze pod ręką. Do tego cały czas wyświetla się stan baterii ( graficznie i procentowo ) oraz stan zapełnienia karty.

Czytając o tym śmiałem się pod nosem, ale wszystko sporawdziłem i normalnie wszystko działa. Teraz czeka mnie nauka pracy z trybem RAW a dałem za aparat 300 zł. To zupełnie nowy aparat.

Przeglądając funkcje innych aparatów wychodzi jasno, że zaoszczędziłem sporo siana, podobne funkcje znajduję tylko w aparatach z wysokiej półki. Więcej szczegółów dodam niedługo jak dokładniej rozgryzę poszczególne skrypty. Oczywiście pomogę przy instalacji gdyby był ktoś zainteresowany.

Więcej info w necie:

Oficjalna strona projektu: http://chdk.wikia.com/wiki/CHDK

News na stronie Fotografuj: http://www.fotografuj.pl/Article/CHDK_d ... ona/id/106

Polskie forum o CHDK: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=21097

Pozdrawiam i polecam


Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić
Awatar użytkownika

Leszek/S
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8136
Rejestracja: piątek, 17 czerwca 2011, 00:32
Imię: Лешек
Ulubione grzyby: Drożdże gorzelnicze
Pochwalił: 779 razy
Pochwalony: 2784 razy
Kontakt:

Post autor: Leszek/S » środa, 16 listopada 2011, 10:11

Wiele funkcji mało przydatnych ale są i takie których brakuje, generalnie ciekawa sprawa :ok:


Awatar użytkownika

Autor tematu
viragolo
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 722
Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
Lokalizacja: Lewin Brzeski
Pochwalił: 5 razy
Pochwalony: 105 razy

Post autor: viragolo » środa, 16 listopada 2011, 10:59

W tekst wkradła się pomyłka:

teraz jest: "w grę wchodzą aparaty z procesorem DIGIC I i DIGIC III ( a już niedługo pewnie III )

powinno być: "w grę wchodzą aparaty z procesorem DIGIC I i DIGIC II ( a już niedługo pewnie III )


Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić
Awatar użytkownika

Hudy
Moderator
Moderator
Posty: 21781
Rejestracja: czwartek, 9 sierpnia 2007, 17:44
Ulubione grzyby: drożdże... upłynnione ;)
Lokalizacja: Wilga
Pochwalony: 314 razy

Post autor: Hudy » środa, 16 listopada 2011, 11:26

A już myślałem, że jakiś spam ktoś tu wkleja :roll: :mrgreen:


Moja nauka poszła w las :)
Awatar użytkownika

Autor tematu
viragolo
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 722
Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
Lokalizacja: Lewin Brzeski
Pochwalił: 5 razy
Pochwalony: 105 razy

Post autor: viragolo » środa, 16 listopada 2011, 11:31

Piszę, gdyż ja jestem niezmiernie zadowolony z nowych funkcji. Pomyślałem, że komuś może się ta informacja przydać.

Źle tytuł tematu dobrałem :maruda:


Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić

Rafał-J

Post autor: Rafał-J » czwartek, 17 listopada 2011, 00:37

viragolo, fajnie, że opisałeś jak przebrnąć przez instalację tego oprogramowania. Może akurat komuś się to przyda :ok:
viragolo pisze:Ten program ( a raczej zbiór skryptów ) zmienia aparat w całkiem nowy sprzęt ! O 3 półki cenowe wyżej.
Tutaj to mocno przesadziłeś. Tak na prawdę, to oprogramowanie dodaje kilka funkcji mniej lub bardziej przydatnych. Twój Canon będzie robił takie same fotki jak do tej pory. Szkło to samo i firmware ten sam.
Jak fotka wyjdzie do niczego to i RAW Ci w niczym nie pomoże.


Awatar użytkownika

Autor tematu
viragolo
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 722
Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
Lokalizacja: Lewin Brzeski
Pochwalił: 5 razy
Pochwalony: 105 razy

Post autor: viragolo » czwartek, 17 listopada 2011, 07:25

Nie do końca się z Tobą zgadzam, aczkolwiek każdy medal ma dwie strony, skrypty nie zmienią obiektywu na lepszy.

Ok, z 3 półkami wyżej mocno przesadziłem ;) ( wynik rodości z nowych opcji ) ale wiele funkcji rozszeża możliwości aparatu o funkcje dostępne w droższych sprzetach. Mam teraz np. czas naświetlania 65 sek a nie 15, większość opcji rozszeżona o nowe możliwości, histogram cały czas live, dojście do szczegółowych ustawień większości funkcji ( np. do ustawiania lampy błyskowej jest całe osobne menu ), zebra ( informacja o prześwietlonych punktach na żywo ), kalkulator głębi ostrości .... zgadzam się z Tobą, że większość to miłe dodatki ( kalendarz, przeglądarka plików, wyświetlacz plików tekstowych, gry ) ale są również przydatne funkcje.

Ja osobiście polecam, obecnie testuję szczegóły, dużo nauki przedemną, za jakiś czas opiszę jak co ciekawsze skrypty wykorzystać w praktyce.

Pozdrawiam


Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić

Rafał-J

Post autor: Rafał-J » czwartek, 17 listopada 2011, 15:26

viragolo pisze:Mam teraz np. czas naświetlania 65 sek a nie 15
Bardzo pożyteczna zmiana, choć zastanawiam się jakie będą efekty. Skoro producent przewidział tylko 15 sek. ciekaw jestem jak zachowa się matryca. Dłuższy czas naświetlania wiąże się z większą temperaturą matrycy. Jak temperatura będzie za wysoka, matryca zacznie szumieć.
viragolo pisze:za jakiś czas opiszę jak co ciekawsze skrypty
Czekam z niecierpliwością :)


Awatar użytkownika

Leszek/S
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8136
Rejestracja: piątek, 17 czerwca 2011, 00:32
Imię: Лешек
Ulubione grzyby: Drożdże gorzelnicze
Pochwalił: 779 razy
Pochwalony: 2784 razy
Kontakt:

Post autor: Leszek/S » czwartek, 17 listopada 2011, 15:47

Ja po części zgodzę się z viragolo, niejednokrotnie jest tak ze producent dodaje kilka funkcji do menu aparatu, zmienia kształt "puszki" i sprzedaje już jako inny nowszy model, a w środku jest to samo. :ok:



Rafał-J

Post autor: Rafał-J » czwartek, 17 listopada 2011, 21:52

Leszek/S pisze:niejednokrotnie jest tak ze producent dodaje kilka funkcji do menu aparatu, zmienia kształt "puszki" i sprzedaje już jako inny nowszy model, a w środku jest to samo.
Jedną z podstawowych zmian przy takich "chwytach marketingowych" jest większe upakowanie pikseli na matrycy. Było np. 8MPix a jest 12 i klienci są szczęśliwi :)


Awatar użytkownika

Autor tematu
viragolo
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 722
Rejestracja: środa, 19 października 2011, 11:50
Lokalizacja: Lewin Brzeski
Pochwalił: 5 razy
Pochwalony: 105 razy

Post autor: viragolo » piątek, 18 listopada 2011, 08:10

Rafał-J, uważam, że masz sporo racji. Zmiany w oprogramowaniu mogą odblokować funkcje, które producent celowo zablokował by np. mieć pewność, że matryca wytrzyma. Uważam, że CHDK powinno się stosować z głową. Dlatego napisałęm "teoretycznie" przy zdaniu, że nie da się uszkodzić aparatu, dla chcącego nic trudnego. Ale nadal polecam CHDK, jak ktoś ma głowę na karku może zyskać sporo nowych opcji.

Postaram się opisywać to co uda mi się wykorzystać w praktyce tak, by na coś się przydało.

Na start polecam skryp do modyfikowania menu pod siebie, przy tylu opcjach na kilkunastu stronach można stracić pół dnia przekopując się przez poszczególne opcje i strony menu. CHDK daje nam możliwość stworzenia swojej własnej strony menu i umieszczenie w niej wszystkich opcji z których często korzystamy lub chcemy poprostu mieć je pod ręką.

Opis ściągnięty z neta, po co mam pisać coś co ktoś już wcześniej napisał:

"W wersji 49 uzyskaliśmy fajne narzędzie o nazwie Menu użytkownika. Wiemy dobrze, że wraz z rozwojem funkcjonalności CHDK, aby uzyskać dostęp do naprawdę potrzebnych funkcji musimy się głęboko przekopywać przez menu. Powyższa funkcja daje nam możliwość stworzenia własnego menu podręcznego z dowolnymi dziesięcioma linijkami. Opiszę w jaki sposób możemy je stworzyć i jak się nim posługiwać.

1. Naciskamy klawisz Print + Menu, aby dostać się do menu głównego CHDK. Następnie wybieramy OSD-> i zatrzymujemy się przy wartości Aktywuj Menu Użytkownika.
2. Strzałką w prawo wybieramy Edit
3. Następnieidziemy w górę do Menu Użytkownika i zjeżdżając w dół zatrzymujemy się na interesującym nas miejscu przeznaczonym na wklejenie nowej funkcji.
4. Naciskamy FUNC.SET i strzałkę w lewo.
5. Następnie przechodzimy do dowolnej pozycji, którą chcemy mieć w menu podręcznym. Zatrzymując się na niej naciskamy przycisk Usuń, który w CHDK służy do kopiowania. Po tej operacji nasza funkcja będzie dodana do wybranego przez nas wcześniej miejsca w Menu Użytkownika. Postępując analogicznie dodajemy kolejne żądane wartości.
6. Po stworzeniu własnego menu przechodzimy do pozycji Aktywuj Menu Użytkownika i strzałką w prawo wybieramy jeden z czterech trybów pracy:

* Off - menu podręczne wyłączone
* On - menu podręczne włączone i dostępne po naciśnięciu Print+MENU. Zawsze można przejść do menu głównego CHDK po zjechaniu strzałką na sam dół i wybraniu Menu Główne.
* On dire - menu podręczne dostępne już po naciśnięciu klawisza Print. Przy okazji należy dodać, że po aktywowaniu tego trybu będzie utrudniony dostęp do obsługi skryptów. Natomiast po naciśnięciu Print+MENU wchodzimy do menu głównego CHDK.
* Edit - przełączenie do trybu edycji menu podręcznego "


Człowiek nie przestaje się bawić bo się starzeje, tylko starzeje się bo przestaje się bawić

Rafał-J

Post autor: Rafał-J » piątek, 18 listopada 2011, 09:55

viragolo pisze:Ale nadal polecam CHDK, jak ktoś ma głowę na karku może zyskać sporo nowych opcji.
viragolo, nie zrozum mnie źle, ja nie neguję przydatności tego oprogramowania. Zastanawia mnie tylko fakt, po jaką cholerę ktoś ładuje do takiego oprogramowania np. gry ? Myślę, że wystarczy przeglądnąć jakiekolwiek forum na temat Canona i od razu można znaleźć informację czego faktycznie brakuje użytkownikom. Zrobić skrypty z takimi funkcjami i jest super.
Teraz to "kobyła" z mnóstwem gadżetów i kilkoma na prawdę wartościowymi rzeczami.


Awatar użytkownika

Leszek/S
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 8136
Rejestracja: piątek, 17 czerwca 2011, 00:32
Imię: Лешек
Ulubione grzyby: Drożdże gorzelnicze
Pochwalił: 779 razy
Pochwalony: 2784 razy
Kontakt:

Post autor: Leszek/S » piątek, 18 listopada 2011, 10:02

Rafał-J pisze:"kobyła"
:? :? :? :lol: :lol: ROTFL ROTFL ROTFL ;)


Awatar użytkownika

Ząbek
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 10804
Rejestracja: środa, 8 marca 2006, 23:31
Ulubione grzyby: wszystkie
Lokalizacja: Jaworzno
Pochwalony: 519 razy
Kontakt:

Post autor: Ząbek » piątek, 18 listopada 2011, 11:46

Mogę ? ;)
Jak dla mnie to wgrywanie tylu rzeczy do aparatu to raczej taki bajer dla lepszego samopoczucia. Myślę że ten aparat da sobie radę ze zrobieniem ładnej foty bez dodawania mu gadżetów. Bo przecież kupując aparat chcę nim robić foty a nie słuchać radia czy zamawiać pizzy na odległość. ( Nooo sorry, to takie wyolbrzymione porównanie :lol: )
Wystarczy że już w komórkach zrobili cuda niewidy. Dobrze że chociaż te telefony jeszcze potrafią łączyć i odbierać połączenia telefoniczne. :D
Owszem kiedy kupiłem Nikona to zanim zrobiłem pierwsze foty to ustawiłem sobie ( fabryczne ! ) menu aparatu "pod siebie" Czyli ustawiłem sobie to co mi jest potrzebne i z tego korzystać na codzień będę. Wbrew pozorom dobre ustawienie menu aparatu czyli funkcji z których będzie warto korzystać jest ważne.
A zbędne dla mnie bajery są po prostu wyłączone bo mi nie pomogą zrobić ładniejszej foty. Reszta zależy tylko już ode mnie a może i głównie ode mnie.


Leśny samotnik z nieodłącznym aparatem w łapie :)
Nikon D-90 - Radość fotografowania :)
Nikon Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3.5-5.6 VR ED
Nikon Nikkor AF- 70-300 mm f/4-5.6 D VR ED
Nikon Nikkor AF-S 105mm f/2.8G ED-IF VR Macro

Galeria ( od 2006 r. ) https://nagrzyby.pl/galeria/v/users/ ... g2_page=16" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika

krzysio
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
Posty: 5186
Rejestracja: czwartek, 5 lipca 2007, 22:10
Ulubione grzyby: borowiki,rydze,kanie
Lokalizacja: Krosno
Pochwalony: 289 razy

Post autor: krzysio » piątek, 18 listopada 2011, 12:24

Ząbek pisze:Jak dla mnie to wgrywanie tylu rzeczy do aparatu to raczej taki bajer dla lepszego samopoczucia.
Tu masz rację. Kupe zbędnego, niepotrzebnego dodatku prawdopodobnie dodatkowo obciążającego pamięć operacyjną body. Ale na pewno jest kilka funkcji pomocnych jak choćby zakres ISO czy czasy z których warto skorzystać.
viragolo, Pisałeś wcześniej,
O instalacji CHDK piszą na forach przeróżne opowiadania fantastyczno-naukowe, nie wiem dlaczego. Większość pisze o skopiowaniu tylko 2 plików na kartę, mi tu coś jednak nie pasowało, po co byłyby inne pliki
Właśnie dlatego by nie pchać do puszki śmieci np. gier. W tych dwóch plikach może być zawarta esencja tego softu, a reszta to zbędny balast i tyle. Chyba, że chcesz mieć spowolnioną zabawkę a nie aparat to zostaw wszystkie pliki. :)


Ewa i Krzysztof
___________________________________________
.....żyjemy w czasach gdy kurewstwo wzbudza zachwyt, a cnota śmieszność....
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat