Wklejanie zdjęć na Forum

Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1068 razy
Kontakt:

Post autor: hittmanka » czwartek, 24 września 2015, 19:23


fajne rotfl


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » czwartek, 24 września 2015, 19:28

Nom... :D :ok: , tylko pisząc "z palca" to można się nieco zapętlić

[urlglrlrllrlrlrllrrglrr].... :w00t: :lol:

Chyba będę musiał zmienić przyzwyczajenia i zacząć korzystać z tych przycisków... rotfl


Awatar użytkownika

Mlody
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 813
Rejestracja: czwartek, 6 października 2011, 14:08
Lokalizacja: Kotlina Kł.
Pochwalił: 124 razy
Pochwalony: 497 razy
Kontakt:

Post autor: Mlody » czwartek, 24 września 2015, 19:39

Nadir pisze:Nom... :D :ok: , tylko pisząc "z palca" to można się nieco zapętlić

[urlglrlrllrlrlrllrrglrr].... :w00t: :lol:
Tak, masz rację, dlatego uprościmy to bardziej niż było wcześniej ;)


Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » czwartek, 24 września 2015, 19:44

:jupi: :D


Awatar użytkownika

Mlody
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 813
Rejestracja: czwartek, 6 października 2011, 14:08
Lokalizacja: Kotlina Kł.
Pochwalił: 124 razy
Pochwalony: 497 razy
Kontakt:

Post autor: Mlody » czwartek, 24 września 2015, 19:48

Dobra, ostateczna forma kodu ma postać:

Kod: Zaznacz cały

[foto=DUŻE_ZDJĘCIE]MINIATURA[/foto] 
chyba prościej się nie da ;) chociaż w sumie...


Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » czwartek, 24 września 2015, 19:56

Mlody, :ok: :brawo:
Mlody pisze:chociaż w sumie...
:lol:
To może zrób tak, żeby się przykładało aparat do ekranu i zdjęcia same wskoczą do galerii i na forum ;)


Awatar użytkownika

Mlody
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 813
Rejestracja: czwartek, 6 października 2011, 14:08
Lokalizacja: Kotlina Kł.
Pochwalił: 124 razy
Pochwalony: 497 razy
Kontakt:

Post autor: Mlody » czwartek, 24 września 2015, 19:58

Nadir pisze:To może zrób tak, żeby się przykładało aparat do ekranu i zdjęcia same wskoczą do galerii i na forum ;)
Zrobię tak, żeby nie trzeba było zdjęć robić rotfl


Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » czwartek, 24 września 2015, 19:58

Mlody pisze:Zrobię tak, żeby nie trzeba było zdjęć robić rotfl
:ok: rotfl


Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » czwartek, 24 września 2015, 20:38

Mlody, wiem że jesteś teraz zajęty tymi [imgrlrlrlrlr] ;) , ale.... :mrgreen:

Jak znajdziesz kiedy chwilkę, to wyszperałbyś gdzie można poprawić domyślne ustawienia galerii dla każdego nowego użytkownika - i je poprawił :D

Chodzi o to, żeby od razu domyślnie był limit 1024x1024 px

To jest w dwóch polach zakładki "Album":
Przeskalowane obrazy -> Docelowa wielkość -> -> 1024x1024 (obecnie jest 800x800)
oraz
Maksymalny wymiar pełnowymiarowego zdjęcia -> 1024x1024 (obecnie jest 800x800)

Ponadto trzeba, żeby w "Limity wielkości zdjęć" było od razu Maksymalna wielkość pełnowymiarowego zdjęcia w kb = 300 (obecnie jest 50)

i żeby domyślnie zaznaczona była opcja Użyj tych limitów we wszystkich podalbumach (domyślnie ta opcja jest niezaznaczona)

Gdzieś przecież tkwi taki szablon, lecz nie wiadomo gdzie... :) Jak nie w pliku, to pewnie w bazie. Na pewno musi dać się to zmienić :)
Sam bym tego poszukał, ale nie chcę się wcinać w Twoje i Darego programistyczne działania, bo mogę przynieść więcej szkody niż pożytku ;)

Fajnie jakby to się udało, bo to udręka jest z tymi albumami :doh:
Nawet jak komuś Zenit czy ja poprawimy główny album, to i tak wszystkie podalbumy, które u tej osoby już istnieją - są nadal według starego, złego wzorca i żeby to uporządkować - robi się z tego syzyfowa praca.
Poza tym wśród użytkowników są osoby, które w ogóle nie potrafią ogarnąć myślami o co w tym wszystkim chodzi, do tego nie radzą sobie z taką ilością opcji na jaką natykają się w naszej galerii i nie wiedzą w końcu co im wolno poprawiać, a co nie. W efekcie pewnie część użytkowników w ogóle to zniechęca do wstawiania zdjęć, no bo przecież ciągle powtarzamy, że to takie proste i że tyle razy już było wałkowane na forum...
A przecież można by wreszcie sprawić żeby to wałkowanie nie było w ogóle potrzebne :)

Ja kiedyś już poruszałem tę sprawę, ale to już będzie ze 3 lata... :roll: :lol:


Awatar użytkownika

Traper
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1320
Rejestracja: niedziela, 28 grudnia 2014, 17:23
Ulubione grzyby: Wszystkie jadalne
Lokalizacja: Częstochowa
Pochwalił: 194 razy
Pochwalony: 799 razy
Kontakt:

Post autor: Traper » czwartek, 24 września 2015, 20:57

Nadir pisze:Poza tym wśród użytkowników są osoby, które w ogóle nie potrafią ogarnąć myślami o co w tym wszystkim chodzi, do tego nie radzą sobie z taką ilością opcji na jaką natykają się w naszej galerii i nie wiedzą w końcu co im wolno poprawiać, a co nie. W efekcie pewnie część użytkowników w ogóle to zniechęca do wstawiania zdjęć, no bo przecież ciągle powtarzamy, że to takie proste i że tyle razy już było wałkowane na forum...
A przecież można by wreszcie sprawić żeby to wałkowanie nie było w ogóle potrzebne :)
Zaiste waść, dobrze prawisz :ok: ;)

Chociaż tych nowości


Postprzez Mlody » czwartek, 24 września 2015, 19:48
Dobra, ostateczna forma kodu ma postać:

Kod: Zaznacz cały



chyba prościej się nie da ;) chociaż w sumie...
Nie rozumiem :nie: :cry:


Moje piosenki i filmiki na YouTube
Szumi las... ma czas.
Jan Sztaudynger
Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » czwartek, 24 września 2015, 21:01

Traper pisze:Nie rozumiem :nie: :cry:
Spokojnie, Mlody doda odpowiedni "guzik" i będzie łatwizna :)
Widzę, ze ten istniejący już właśnie tak działa, no prawie działa. Poczekajmy cierpliwie :)


Awatar użytkownika

Mlody
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 813
Rejestracja: czwartek, 6 października 2011, 14:08
Lokalizacja: Kotlina Kł.
Pochwalił: 124 razy
Pochwalony: 497 razy
Kontakt:

Post autor: Mlody » czwartek, 24 września 2015, 21:17

Nadir pisze:
Traper pisze:Nie rozumiem :nie: :cry:
Spokojnie, Mlody doda odpowiedni "guzik" i będzie łatwizna :)
Guzik już jest >> ImgGlr - tutaj nic się nie zmieniło, procedura dodawania zdjęcia jest taka jak zawsze, ale przy ręcznym wklepywaniu nastąpiły zmiany (a właściwie dodatkowa opcja). Zmodyfikuję niebawem instrukcję dodawania zdjęć i podlinkuję.
Nadir pisze:Widzę, ze ten istniejący już właśnie tak działa, no prawie działa.
Jak to prawie? ;)


Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » czwartek, 24 września 2015, 21:24

Mlody pisze:Jak to prawie? ;)
Ożesz Ty cwaniaku :| :D Przed chwilą jeszcze się wykrzaczało :D

Mlody, a dałoby radę zmienić nazwę tego guzika na "Foto"?
Wiem wiem, ja pytam, a Ty pewnie właśnie to robisz... :lol: :lol:


Awatar użytkownika

Mlody
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 813
Rejestracja: czwartek, 6 października 2011, 14:08
Lokalizacja: Kotlina Kł.
Pochwalił: 124 razy
Pochwalony: 497 razy
Kontakt:

Post autor: Mlody » czwartek, 24 września 2015, 21:27

Nadir pisze:Wiem wiem, ja pytam, a Ty pewnie właśnie to robisz... :lol: :lol:
Jeszcze nie, ale myślałem nad tym jakiś czas temu ;)


Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » czwartek, 24 września 2015, 21:29

Mlody, to z myślą żeby potem ciągle wszyscy nie pytali, który guzik użyć ;)


ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat