Wiem, że przy tylu osobach nie będzie łatwo każdemu dogodzić, ale to co chcą zrobić admini według mnie jest bardzo dobrym pomysłem. Fotki miesięczne - dodawanie przez każdego użytkownika po 9 sztuk - jak najbardziej mi się to podoba (oczywiście grzyb z danego okresu - wstawianie w styczniu ceglasi mija się z celem). Tylko trzeba pamiętać o ilości głosujących. Szczerze nie jest ich za wiele. A jakby tak Ankiety przenieść na fanpejdża fejsbukowego ? Tam jest znacznie więcej osób i ocena byłaby obiektywniejsza.
Sam przestałem wrzucać swoje zdjęcia do ankiet. Na początku roku to robiłem - wedle mojej zasady czyli grzybki z danego okresu - ale jak widziałem jakie zdjęcia wygrywają wiedziałem, że coś jest nie tak i to już nawet nie chodzi o brak gustu.
Nawiązując do fotoszopów i innych tego typu programów graficznych. Pytam się czemu ich nie używać ? Z racji wykonywanej pracy mam dostęp do fotoszopa, lajtruma i jeszcze kilku innych ciekawych narzędzi, które pozwalają mi wywołać pliki RAW. Z gównianego zdjęcia i tak nic się nie wyciągnie. Nie da się odratować nieostrej czy poruszonej fotografii. I tutaj także można nawiązać do FAG'u. Ktoś jednak powinien robić selekcję wrzucanych tam zdjęć, niestety większość powinna iść na śmieci z racji w/w wad. Kolejna kwestia tyczy się źle skalibrowanych monitorów. Tak, każdy ma to zrobione inaczej i uwierzcie mi, jedno zdjęcie na wielu monitorach wygląda po prostu inaczej. Inne kolory, inny kontrast, inne wszystko. Każdy obrabia zdjęcia tak jak je widzi u siebie na monitorze. Nie wiem czy korzystaliście kiedyś z usług profesjonalnego fotografa, np na weselach tak jak ja to robię. Jeżeli macie dostęp do zdjęć wywołanych i do takich jakie dostaliście na pendrive, porównajcie je jak wyglądają wydrukowane i na monitorze. To są identyczne zdjęcia. Na monitorze profesjonalisty wyglądają dokładnie tak jak na wydruku. Na nieskalibrowanych monitorach tony, cienie, kontrast, b.bieli mogą uciekać w różne inne barwy i odcienie.
Czym robię zdjęcia w lesie ? Starym i leciwym Canonem 650D bo szkoda mi mojego pracowniczego sprzętu. Używam dwóch obiektywów Canona - kita 18-55 ze światłem 3,5-5,6 i naprawdę zajebistego szkła 50mm 1,8 oraz starego Heliosa 50 mm 2,0 podłączonego za pomocą przejściówki 42 mm - on służy mi jako makro wraz z zestawem pierścieni pośrednich. Za statyw nie robi mi nic skomplikowanego. jest to malutka poduszeczka wypełniona grochem

Szukacie chętnych do pomocy przy ankietach. Szczerze zastanawiałem się nad tym wiele razy, ale nie chciałem Was zawieść. Mam tyle rzeczy na głowie, że nie znalazłbym na to czasu. Mój brak zaangażowania pewnie byłby uznany jako słomiany zapał, a nie zapracowanie.