Czas na forum

Awatar użytkownika

Autor tematu
Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 497
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 21 razy
Pochwalony: 216 razy
Kontakt:

Czas na forum

Post autor: Jozefg » niedziela, 6 września 2015, 08:47

Dziś dopiero zauważyłem - czas forum różni się równo o 1 godzinę od faktycznego.
Jest w tej chwili godz 08:46 a na forum 09:46 :D
Strefa czasowa chyba źle ustawiona...


Awatar użytkownika

Mlody
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 813
Rejestracja: czwartek, 6 października 2011, 14:08
Lokalizacja: Kotlina Kł.
Pochwalił: 124 razy
Pochwalony: 497 razy
Kontakt:

Post autor: Mlody » niedziela, 6 września 2015, 09:28

Jozefg pisze:Strefa czasowa chyba źle ustawiona...
Tak, rzeczywiście masz źle ustawioną strefę. Obecnie masz UTC +2, przestaw sobię na +1 >>

Obrazek


Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1068 razy
Kontakt:

Post autor: hittmanka » niedziela, 6 września 2015, 09:31

o ja też mam źle, zaraz przestawię :P


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 497
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 21 razy
Pochwalony: 216 razy
Kontakt:

Post autor: Jozefg » niedziela, 6 września 2015, 16:46

Mlody pisze:Obecnie masz UTC +2, przestaw sobię na +1
Powód się wyjaśnił. :D
Po prostu ja jestem przyzwyczajony że ustawienia polskiego forum są domyślnie wg polskiej strefy czasowej czyli GMT+1 a tu niespodzianka - GMT+2
Przypuszczam że większość użytkowników nie przestawiło... rotfl
Przestawiłem i jest OK :ok:


Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » niedziela, 6 września 2015, 21:25

Jozefg pisze:Przypuszczam że większość użytkowników nie przestawiło... rotfl
A ja przypuszczam, że nikt tego nie przestawia ...bo nie musi :D , gdyż ja to robię wszystkim użytkownikom "zbiorowo" (dwa razy do roku) :)


Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1068 razy
Kontakt:

Post autor: hittmanka » niedziela, 6 września 2015, 21:30

Nadir, aaaa.... to może ten miał źle kto się zarejestrował już po zmianie czasu :|


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » niedziela, 6 września 2015, 21:41

hittmanka pisze:Nadir, aaaa.... to może ten miał źle kto się zarejestrował już po zmianie czasu :|
hittmanka, :tak:

W ogóle to trzeba tylko ustawić u siebie strefę UTC+1 (czas środkowoeuropejski, CET - potocznie u nas "czas zimowy"), bo to jest podstawowa strefa czasowa dla Polski.
Zmianę z czasu zimowego na letni (i z powrotem) realizuje się w panelu użytkownika opcją "Czas letni DST: Tak/Nie". Zimą powinno być "Nie", a latem powinno być "Tak". Właśnie tę opcję wszystkim przestawiam dwa razy do roku. Ale żeby wszystko było OK, to trzeba nie manipulować strefą, która dla Polski powinna być zawsze GMT+1 :) Z tego co pamiętam, to właśnie ta strefa domyślnie "wskakuje" nowym użytkownikom :)


Awatar użytkownika

hittmanka
Grzybiarz gawędziarz
Grzybiarz gawędziarz
Posty: 2403
Rejestracja: poniedziałek, 27 kwietnia 2015, 09:52
Imię: Zosia
Ulubione grzyby: podgrzybki i prawdziwki... innych jeszcze nie zbieram :(
Lokalizacja: Zabrze
Pochwalił: 669 razy
Pochwalony: 1068 razy
Kontakt:

Post autor: hittmanka » niedziela, 6 września 2015, 21:50

no ale do dzisiaj miałam +2 podobnie jak Jozefg, ale pamiętam, że grzebałam coś przy tym czasie jak oddali nam forum po kilkudniowej przerwie....


Żadna inna rzecz nie da Ci tyle wolności, co pasja.
Szczęście, które dostajesz zupełnie za darmo...
Awatar użytkownika

Autor tematu
Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 497
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 21 razy
Pochwalony: 216 razy
Kontakt:

Post autor: Jozefg » niedziela, 6 września 2015, 22:00

Nadir pisze: ja to robię wszystkim użytkownikom "zbiorowo" (dwa razy do roku) :)
Tylko po co? Choc muszę przyznac że znam ten problem.
Otóż zegary na niektórych serwerach są ustawione wg czasu GMT a na niektórych wg czasu polskiego.
Ja sobie na forum poradziłem ustawiając czas forum GMT+1 i korekta -60minut + włączone DST
Jest dobrze i nie muszę nic przełączac... :D a użytkownicy mają dobrze i też nic przełącza nie muszą


Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » niedziela, 6 września 2015, 22:17

Jozefg pisze: Tylko po co? Choc muszę przyznac że znam ten problem.
Po to, że ta opcja sama się przestawiać nie chce (przy zmianach czasu lato/zima). A większości użytkowników.... też się samo jakoś zrobić nie chce :lol:
Poza tym kiedyś traciłem mnóstwo czasu na "łopatologiczne" tłumaczenie na forum niektórym osobom jak to mają samodzielnie zrobić - i taka łopatologia była dwa razy do roku, zresztą ze skutkiem nieraz marnym... Tak więc wyręczam wszystkich z tego przestawiania opcji "DST". A komu się to nie podoba, to zawsze może po mojej zmianie sobie samodzielnie poprawić w swoim panelu :) Użytkowników spoza naszych granic jest niewielu, a i to większość z Europy. W większości krajów unijnych obowiązują te same zasady zmiany czasu lato/zima, więc przestawiając komuś opcję "DST" - żadnej szkody mu nie robię, a tylko zaspokajam jego lenistwo ;) lub zwyczajny brak zrozumienia jak należy to zrobić :)


Awatar użytkownika

Autor tematu
Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 497
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 21 razy
Pochwalony: 216 razy
Kontakt:

Post autor: Jozefg » poniedziałek, 7 września 2015, 06:54

Teraz mi się wyjaśniło dlaczego tak się dzieje... :D

Dość dawno nie posługiwałem się skryptem phpBB - nie pamiętam czy tam jest funkcja DST Auto-detection?
Powinna być, włącza się i jest spokój, wiosną i latem samo się przełącza, nie trzeba pamiętać :ok:


Awatar użytkownika

Autor tematu
Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 497
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 21 razy
Pochwalony: 216 razy
Kontakt:

Post autor: Jozefg » poniedziałek, 7 września 2015, 10:48

Za późno na edycję..... :(
Poczytałem - faktycznie w phpBB nie ma tak jak w IPBoard , ale jest mod czyli wtyczka: https://www.phpbb.com/community/viewtop ... 5#p5882365" onclick="window.open(this.href);return false;


Awatar użytkownika

Nadir
Administrator
Administrator
Posty: 17926
Rejestracja: wtorek, 5 października 2010, 23:55
Imię: Piotr
Ulubione grzyby: co roku inne
Lokalizacja: Chełm
Pochwalił: 14107 razy
Pochwalony: 3136 razy

Post autor: Nadir » czwartek, 10 września 2015, 00:41

Jozefg, nie wiem czy podczas modernizacji forum był już dostępny taki dodatek (w zgodnej wersji), ale chłopaki nam tego nie zainstalowali - no i tak sobie zostało... :)
Może jednak ma to sens żeby wrzucić taki automacik. Co prawda, ja z tym ustawianiem dużo roboty nie mam, ale największy wysiłek to dwa razy do roku o tym pamiętać... :| :lol:


Awatar użytkownika

Autor tematu
Jozefg
Hubiak przyrośnięty
Hubiak przyrośnięty
Posty: 497
Rejestracja: piątek, 1 maja 2015, 09:32
Lokalizacja: Olsztyn
Pochwalił: 21 razy
Pochwalony: 216 razy
Kontakt:

Post autor: Jozefg » czwartek, 10 września 2015, 06:53

Nadir pisze:największy wysiłek to dwa razy do roku o tym pamiętać
I o to chodzi... :)
PS. Popatrz powyżej na moje posty i na ten dodatek: http://phpbb3.pl/viewtopic.php?f=686&t=8110" onclick="window.open(this.href);return false;
:D


Awatar użytkownika

Dare
Grzybobiorca
Grzybobiorca
Posty: 1016
Rejestracja: czwartek, 25 sierpnia 2011, 20:57
Imię: Adrian
Lokalizacja: Polska
Pochwalił: 405 razy
Pochwalony: 157 razy
Kontakt:

Post autor: Dare » czwartek, 10 września 2015, 14:57

Sęk w tym, że phpBB3 niedawno wypuściło sporą aktualizację, ale nie wszystkie mody, których używamy zostały przepisane pod tą wersję. Zostaje nam cierpliwie sprawdzać i czekać, żeby cokolwiek móc zrobić z forum.


Nie dawaj glodnemu ryby, daj mu wedke i naucz go lowic...
ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat