Poniżej kilka fotek robalków "trzaśniętych", w pracy, przy okazji, "kieszonkowcem"

Co stoi na przeszkodzie???! Chyba moja wrodzona tępota. Nie znam zasad fotografii i zupełnie nie mogę zapamiętać tych przysłon, migawek, balansów bieli i innych ... Więc to co robię to na ustawieniach automatycznych, a że jestem ciut ślepawa (-8 dioptrii) to nawet ustawianie ostrości mi nie wychodzi jak trzeba. Przez wizjer nic nie widzę, a wyświetlacz jest tak mały, że nie za wiele na nim widać.gonzo pisze:A co stoi na przeszkodzieMargolcia pisze:Och! Ja też tak bym chciała (fotografować,![]()
To prawie tak jak jaMargolcia pisze:Nie znam zasad fotografii
No, to jest pewna przeszkodaMargolcia pisze:-8 dioptrii
Ładna kózkaGarru pisze:Capoń mglisty
Fajny - lubię pajaki, choć do ręki nie wezmę. A zdjęcie SUPER!gonzo pisze: A teraz coś dla arachnofobówhttp://www.nagrzyby.pl/galeria/d/963514" onclick="window.open(this.href);return false; ... wany+1.jpg Jeszcze do niedawna pająk ten był objęty ochroną gatunkową, ale z racji szybkiej ekspansji jest coraz liczniejszy. Wczoraj na świetlistej porębie, gęsto porośniętej roślinnością zielną, napotkałem ich kilkadziesiąt, miejscami po kilka pajęczyn na metrze kw.
Tak się zastanawiam.. w jaki sposób ochrona np takich pająków ma wpływ na coraz liczniejszą ekspansję... Czy ktoś kto idzie do lasu ma w głowie niszczyć pająki ? Czy to raczej podtrzymywanie pewnych warunków środowiskowych nie powoduje że coś tam odradza się i jest liczniejsze... Kiedyś pod ochroną był sromotnik bezwstydny... i czy to świadomość ludzi że jest pod ochroną spowodowała jego większe pojawianie się ? Raczej nie... Może tak weźmiemy pod ochronę człowieka ?gonzo pisze:Jeszcze do niedawna pająk ten był objęty ochroną gatunkową, ale z racji szybkiej ekspansji jest coraz liczniejszy.
Wszystko fajnie, ale ludzi jest zdecydowanie za duzo na świecie!Zenit pisze: Może tak weźmiemy pod ochronę człowieka ?sprawimy żeby miał lepsze warunki do rozmnażania się i dłuższego życia...
Margolcia pisze: Jak by ludzi było mniej (a zwłaszcza mniej "niektórych") to i rąk do pracy potrzeba by było mniej!
Link do galerii: |