Suszone grzyby
-
- Grzybeczek
- Posty: 87
- Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2010, 18:39
- Lokalizacja: Główczyce
- Pochwalony: 2 razy
A ja suszę w piekarniku na "jedynce" chyba będzie mniej niż 50'. Ususzone po około 24h, dosyć dobrze, 2blachy+1kratka na samym dole luzem. Na kratce najlepiej się suszą bo jest tam lepszy nawiew i mniejsza temperatura. Natomiast na następny rok grzybowy planuję zakupić suszarkę elektryczną. Mam nadzieje, że poradzi sobie jak najlepiej.
A co do sprzedaży suszonych grzybów to zauważyłem, że sporo ludzi sprzedaje na allegro. Za borowika ceny od około 300-450zł za kilogram i widziałem, że oferty kupna są składane.
A co do sprzedaży suszonych grzybów to zauważyłem, że sporo ludzi sprzedaje na allegro. Za borowika ceny od około 300-450zł za kilogram i widziałem, że oferty kupna są składane.
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 września 2010, 15:18 przez miszelo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
proponuję mocniejsze 350 wat z dwoma prędkościamimiszelo pisze:Natomiast na następny rok grzybowy planuję zakupić suszarkę elektryczną. Mam nadzieje, że poradzi sobie jak najlepiej.
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 6034
- Rejestracja: piątek, 3 października 2008, 10:09
- Ulubione grzyby: Borowik,podgrzybek,maślak,kurka,koźlaki przeróżne oraz kania.
- Lokalizacja: Łódź
- Pochwalony: 759 razy
Ja właśnie co nabyłem sobie dwie siatki do suszenia do piekarnika, może nie tanie ale rewelacja, dodatkowo mam elektryczną z dwoma prędkościami to daję radę większe ilości obsuszyćmiszelo pisze:suszę w piekarniku na "jedynce" chyba będzie mniej niż 50'. Ususzone po około 24h, dosyć dobrze, 2blachy+1kratka na samym dole luzem.
Dla zainteresowanych linka => http://allegro.pl/suszarka-do-suszenia-" onclick="window.open(this.href);return false; ... 10019.html
(numer oferty - 1241510019)
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 września 2010, 15:36 przez Pan K., łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Grzybeczek
- Posty: 87
- Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2010, 18:39
- Lokalizacja: Główczyce
- Pochwalony: 2 razy
Teraz tak przeglądam suszarki na allegro, ta mi się podoba http://allegro.pl/suszarka-do-grzybow-i" onclick="window.open(this.href);return false; ... 11266.html numer oferty 1241711266
Moc 300W tylko, że 4sita. Od razu się spytam czy zwracać uwagę na markę? Czy tylko na moc i ile sit? Zenit mi już doradzić, żeby brać mocne. A może konkretnie poradzicie sprawdzone suszarki jakie posiadacie? Wiem, że mogę na Was polegać
Moc 300W tylko, że 4sita. Od razu się spytam czy zwracać uwagę na markę? Czy tylko na moc i ile sit? Zenit mi już doradzić, żeby brać mocne. A może konkretnie poradzicie sprawdzone suszarki jakie posiadacie? Wiem, że mogę na Was polegać
Ostatnio zmieniony czwartek, 23 września 2010, 15:41 przez miszelo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Na stronie reklamowana jest marka co do której mam zaufanie eksploatuje 2 suszarki tej firmy i jestem z nich bardzo zadowolony - zaraz podam linki do tych produktówmiszelo pisze:Moc 300W tylko, że 4sita. Od razu się spytam czy zwracać uwagę na markę? Czy tylko na moc i ile sit? Zenit mi już doradzić, żeby brać mocne. A może konkretnie poradzicie sprawdzone suszarki jakie posiadacie? Wiem, że mogę na Was polegać
http://mpmproduct.pl/?link:oferta,cid:12,scid:55" onclick="window.open(this.href);return false;
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Grzybeczek
- Posty: 147
- Rejestracja: czwartek, 12 sierpnia 2010, 19:06
- Ulubione grzyby: prawdziwek, podgrzybek, krawiec, pociecha ;)
- Lokalizacja: Łódź
ja też w tym roku zakupiłem Niewiadów, za stówkę , przejeżdżam koło ich sklepu firmowego jadąc na grzybki ,
suszy ładnie , tylko że były 3 sita.., czwarte dokupiłem osobno za 9 zł
coś takiego
suszy ładnie , tylko że były 3 sita.., czwarte dokupiłem osobno za 9 zł
coś takiego
Pozdrawiam. Andree.
Fotki robione telefonem, ale zerknąć można
http://www.forum.nagrzyby.pl/album_pers" onclick="window.open(this.href);return false; ... er_id=2962
Fotki robione telefonem, ale zerknąć można
http://www.forum.nagrzyby.pl/album_pers" onclick="window.open(this.href);return false; ... er_id=2962
-
- Grzybeczek
- Posty: 87
- Rejestracja: wtorek, 31 sierpnia 2010, 18:39
- Lokalizacja: Główczyce
- Pochwalony: 2 razy
Na allegro suszone grzyby się cenią. 1kg borowika w granicach 300-500zł i przeglądając różne oferty natrafiłem na taki opis
Chodzi o przeliczenie 1kg suszonych na X kg świeżych grzybów. Według sprzedawcy 1kg suszonych to około 35kg świeżych. Uważam, że to zwykły chwyt marketingowy a jak Wy myślicie? Według moich obliczeń na 1kg suszonych trzeba mieć około 12,5kg świeżych (podobne obliczenia widziałem gdzieś w internecie).
Grzyb zawiera około 92-95% wody, czyli proste równanie
przy założeniu że grzyb ma w sobie 92% wody
100% - x kg
8% - 1kg
x= 100/8
x= 12,5 kg
przy założeniu że grzyb ma w sobie 95% wody
100% - x kg
5% - 1kg
x= 100/5
x= 20 kg
Na Wikipedii znalazłem info "1 kg suszu grzybowego otrzymuje się z około 8–10 kg surowca" więc te moje obliczenia są bardziej wygórowane.
Czy dobrze prawię? A może gdzieś się pomyliłem?
Chodzi o przeliczenie 1kg suszonych na X kg świeżych grzybów. Według sprzedawcy 1kg suszonych to około 35kg świeżych. Uważam, że to zwykły chwyt marketingowy a jak Wy myślicie? Według moich obliczeń na 1kg suszonych trzeba mieć około 12,5kg świeżych (podobne obliczenia widziałem gdzieś w internecie).
Grzyb zawiera około 92-95% wody, czyli proste równanie
przy założeniu że grzyb ma w sobie 92% wody
100% - x kg
8% - 1kg
x= 100/8
x= 12,5 kg
przy założeniu że grzyb ma w sobie 95% wody
100% - x kg
5% - 1kg
x= 100/5
x= 20 kg
Na Wikipedii znalazłem info "1 kg suszu grzybowego otrzymuje się z około 8–10 kg surowca" więc te moje obliczenia są bardziej wygórowane.
Czy dobrze prawię? A może gdzieś się pomyliłem?
Ostatnio zmieniony wtorek, 28 września 2010, 14:59 przez miszelo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Administrator
- Posty: 8736
- Rejestracja: piątek, 10 czerwca 2005, 19:26
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalony: 157 razy
miszelo, na ogół przyjmuje się, że prawidłowo wysuszone grzyby zawierają 10-12 % wody. To oznacza, że z 1 kilograma świeżych grzybów (typu borowik, podgrzybek) uzyskujesz 10 dag suszu. Jeżeli wysuszysz je za bardzo (wyjdzie Ci 5 dag suszu z 1 kg świeżych) to będą niesmaczne i atestu nie powinny dostać.
Swoją drogą, zadaj pytanie sprzedającym. Zapytaj, czy na oferowane grzyby mają atest grzyboznawcy (bez tego nie wolno nimi handlować; jeżeli nie mają, możesz śmiało zgłaszać nadużycie z powodu braku wymaganego prawem atestu). Odpowiedzi jakie dostaniesz, możesz wkleić w dziale humoru. Gwarantuję dobrą zabawę
W którymś temacie są już takie rewelacje ("sam jestem grzyboznawcą, bo urodziłem się i mieszkam koło lasu" itp.)
Atest na grzyby którymi się handluje - w tym kraju to rzadkość. Za to zatrucia to nasz spektakularny "sukces".
Swoją drogą, zadaj pytanie sprzedającym. Zapytaj, czy na oferowane grzyby mają atest grzyboznawcy (bez tego nie wolno nimi handlować; jeżeli nie mają, możesz śmiało zgłaszać nadużycie z powodu braku wymaganego prawem atestu). Odpowiedzi jakie dostaniesz, możesz wkleić w dziale humoru. Gwarantuję dobrą zabawę
W którymś temacie są już takie rewelacje ("sam jestem grzyboznawcą, bo urodziłem się i mieszkam koło lasu" itp.)
Atest na grzyby którymi się handluje - w tym kraju to rzadkość. Za to zatrucia to nasz spektakularny "sukces".
Baśka
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
joobler, Mam też zamiar zrobić proszek z grzybów w termomiksie - zwłaszcza z ususzonych trzonków koźlarzy czy podgrzybków.
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.