Strona 2 z 2

: poniedziałek, 5 listopada 2007, 23:47
autor: Hudy
Darek, toż przecież kilka postów wyżej masz przepis ctkillera :) i nawet napisał, że sarniak do smacznych nie należy :)

: sobota, 13 września 2008, 21:43
autor: e88cc
Witam
Zastanawiałem się chodząc po lesie, co to za grzyb i z forum się dowiedzialem, że to sarniak. Wygląda na dość fajny grzybek. Zastanawiam się co by go zamarynować. Dodam, że wiem iż w Polsce jest pod ochroną toteż i w Polsce bym nie próbował go zrywać.
Czy nadaje się do suszenia?

: sobota, 13 września 2008, 23:52
autor: Maryjka
Nie należy się zrażać tym, że sarniak dachówkowaty jest w Polsce pod ochroną i z tego powodu dyskwalifikować go w jadłospisie. Świat stoi otworem, więc można go zbierać w innych krajach gdzie nie stoi pod paragrafem. Zbieraliśmy go z Wafkiem z powodzeniem na Słowacji, gdzie występuje jednak dosyć rzadko. Teraz w Norwegii mamy raj sarniakowy. Jest to grzyb wspaniały i o niebo smaczniejszy niż prawdziwek. Jednak musi być odpowiednio przyrządzony. Niestety nie sprawdza się panierowany, ponieważ wymaga długiego wysmażenia. Panierka smaży się szybciej i zanim sarniak uwolni swoje tajemne soki, to musimy go zdjąć z patelni. Przyrządzanie sarniaka opanowałam do perfekcji i wiem, że tylko smażony na tłuszczu na wolnym ogniu, dosyć długo jest wyśmienity. Nadają się do tego tylko młode owocniki, nie większe jak 7 cm średnicy. Starsze bywają wyraźnie gorzkawe. Przy tej wielkości owocnikach nie ma równiez konieczności czyszczenia kapeluszy z kolców. W dużych i starszych kapeluszach kolce niestety się wyłamują, co nie wygląda apetycznie. Dobrze przyrządzony sarniak smakuje jak kotlet schabowo-grzybowy, jest jędrny i soczysty. Suszony jest świetnym dodatkiem do potraw, ale tylko w postaci mączki grzybowej. Suche odłamane kolce sarniaka pływające w zupie lub sosie wyglądają jak czerwie. Nic miłego dla oka. Jednak zawsze pozostaje kwestia odbioru smaków, ale warto go skosztować, aby się upenić w 100 %, że jest warty zbioru.

: niedziela, 14 września 2008, 00:09
autor: e88cc
Fajnie. Dziękuję za informacje, postaram się jutro "zapolować' na sarniaka.

: niedziela, 14 września 2008, 00:18
autor: Maryjka
Świetnie, miło Mi że norweska Polonia korzysta z tego portalu :) Poluj i jeżeli możesz opisz jakie zebrałeś okazy. Zapraszam również na Pierwszą Polonijną Wystawę Grzybów, która odbędzie się 28 września w Oslo. Szczegóły już wkrótce.

: niedziela, 14 września 2008, 00:24
autor: e88cc
O to niedaleko mnie to i postaram się wpaść. A ewentulanie można dostać informację gdzie ...bo bez tego to trudno będzie mi. :o

: niedziela, 14 września 2008, 00:31
autor: Maryjka
Wystawa i szkolenie odbędzie się w siedzibie Centrum Szkoleniowego POLSKKURSSENTER -Oslo, Karl Johansgate 8 ( główny deptak w Oslo)

: niedziela, 14 września 2008, 19:24
autor: e88cc
Obrazek
Obrazek
To są wspomniane przeze mnie grzyby....chyba sarniaki. Smakują smażone faktycznie calkiem całkiem.Mam nadzieję,ze to sarniaki...jezeli nie to testuję czy te nowe i nieznane grzyby są trujące czy nie.Jutro jak się odezwę naczy się można zbierać :D

: niedziela, 14 września 2008, 20:55
autor: Gabi
Dzieki za super fotki! Tych jeszcze nie znalezlismy, ale moze, kiedys ... :D

: niedziela, 14 września 2008, 21:09
autor: Maryjka
:) widzę , że " polowanie udane ", gratuluję zdjęć.

Sarniak

: niedziela, 4 listopada 2018, 15:55
autor: Matterk
Temat przysuszony nieco :) Nie wiem czy to ważne, ale sarniaki sosnowe nie są już pod ochroną. Dzisiaj w okolicach pustyni Błędowskiej w Dąbrowie Górniczej spotkałem ich całkiem sporo. Ciekawe jak najlepiej je wykorzystać w kuchni ?:)