Re: Idą Święta...
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 608
- Rejestracja: piątek, 21 listopada 2008, 23:39
- Ulubione grzyby: boletus,smardz
- Lokalizacja: Ryczów
- Pochwalony: 19 razy
Baśka Twoje ucho w zalewie mamuciej jest bardzo dobre (czemu się nie chwalisz), Ranyjulek idź do przepisów, Baśka podawała kiedyś ten przepis. Ja z kolei z ucha robię sałtkę: z jajkami, korniszonem, cebulą i majonezem. Grzyby wecześniej obgotowuję w lekko osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego. Jest smaczna i nie chrzęści.
-
- Administrator
- Posty: 8736
- Rejestracja: piątek, 10 czerwca 2005, 19:26
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalony: 157 razy
Bo to patent przypadkowy Zapach namoczonego w wodzie ucha jakoś mi nie leżał i rozpaczliwie wymyślałam czym by go "zabić". Zalewa do mamuta była strzałem w dziesiątkę.Ela.FP pisze:czemu się nie chwalisz
Okazuje się, że uszaki bzowe przejmują bardzo łatwo zapach przypraw, więc nie sprawiają problemu. Próbowałam uszaków w tradycyjnych zalewach, ale jednak nie specjalnie mi smakują. Pozostałam wierna temu "rozpaczliwemu" przepisowi. Oczywiście uszaki w zalewie do mamuta traktuję jedynie jako dodatek.
Baśka
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18098
- Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
- Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
- Lokalizacja: Krosno
- Pochwalił: 297 razy
- Pochwalony: 1523 razy
Też ją robiłam i mogę powiedzieć, że jest smacznaEla.FP pisze:Ja z kolei z ucha robię sałtkę: z jajkami, korniszonem, cebulą i majonezem.
Przypadkowy, ale dobry. Może mógłby być ciut mniej słodkiBaśka pisze:Bo to patent przypadkowy
...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania
_________________________
Ania
-
- Hubiak przyrośnięty
- Posty: 886
- Rejestracja: niedziela, 28 września 2008, 20:21
- Ulubione grzyby: płachetka kołpakowata
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Pochwalony: 8 razy
Jeśli chodzi o bożonarodzeniowe menu, a uściślając - wigilijne, to w/ g polskiej tradycji, o dziwo - liczba potraw nie ma być parzysta. Od małego dziecka słyszymy, że potraw ma być 12, a jak nie 12, to ma ich być parzysta ilość. I to jest pomyłka...
Tradycja polska wyraźnie "mówi", że potraw ma być nieparzyście. Kiedyś z uwagi na stan majątkowy rodziny było ich od 3 do 11 (rodzina chłopska 3, szkachecka 11).
Jeśli chodzi o parzystość - to parzysta ma być ilość "biesiadników" wigilijnych. Jeśli przy stole wigilijnym siedzi nieparzysta liczba ludzi, to zły omen - jedna z nich odejdzie w przyszłym roku ...
Wolne miejsce z kolei kierowane jest nie dla osoby samotnej, czy bezdomnej (jak to dziś uważamy), tylko dla duszy zmarłych. O co chodzi? Święta te jak jeszcze kilka innych z rocznego obrzedowego cyklu, szczególnie sprzyjają "wychodzeniu" na ziemski świat dusz zmarłych. Tak więc w/ g tradycji wolne miejsce zostawimy dla jakiegoś zmarłego przodka...
Zresztą tych zachowań, obrzedów, zwyczajów jest od czorta
Tradycja polska wyraźnie "mówi", że potraw ma być nieparzyście. Kiedyś z uwagi na stan majątkowy rodziny było ich od 3 do 11 (rodzina chłopska 3, szkachecka 11).
Jeśli chodzi o parzystość - to parzysta ma być ilość "biesiadników" wigilijnych. Jeśli przy stole wigilijnym siedzi nieparzysta liczba ludzi, to zły omen - jedna z nich odejdzie w przyszłym roku ...
Wolne miejsce z kolei kierowane jest nie dla osoby samotnej, czy bezdomnej (jak to dziś uważamy), tylko dla duszy zmarłych. O co chodzi? Święta te jak jeszcze kilka innych z rocznego obrzedowego cyklu, szczególnie sprzyjają "wychodzeniu" na ziemski świat dusz zmarłych. Tak więc w/ g tradycji wolne miejsce zostawimy dla jakiegoś zmarłego przodka...
Zresztą tych zachowań, obrzedów, zwyczajów jest od czorta
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18098
- Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
- Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
- Lokalizacja: Krosno
- Pochwalił: 297 razy
- Pochwalony: 1523 razy
Pora zaczynać przygotowania świąteczne, więc może ktoś w zanadrzu ma jakieś inne, niż już w temacie prezentowane, pomysły na dania wigilijne Może jakieś regionalne tradycyjne potrawy Rzućcie jakimiś przepisami
...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania
_________________________
Ania
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 7016
- Rejestracja: sobota, 11 grudnia 2004, 19:13
- Ulubione grzyby: Każdy, byle nie trujący :)
- Lokalizacja: N 49°38′57″ - E 019°49′48″
- Pochwalił: 1996 razy
- Pochwalony: 1463 razy
- Kontakt:
U mnie jest zawsze 7. Po prostu nie mieści się 12, choćbym nie wiem jak popuszczał pasa...
Credo quia absurdum NON est!
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.wszechocean.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grzybypl.blogspot.com" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.echojordanowa.wordpress.com" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Założyciel strony oraz forum
- Posty: 73060
- Rejestracja: sobota, 26 listopada 2005, 22:30
- Imię: Wiesław
- Ulubione grzyby: Smardze...
- Lokalizacja: Kraków
- Pochwalił: 48860 razy
- Pochwalony: 9013 razy
- Kontakt:
Zawsze można liczyć dania jako np kompot z suszek... pierogi z grzybami, kapustą i tak dalej jeść można po kilka szt wtedy zmieści się 12 "dań"Bobik pisze:jest zawsze 7. Po prostu nie mieści się 12
Zenit - Wiesław Kamiński Grzyboznawca nr 1561
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
http://www.NaGrzyby.pl
Galeria 2005-2016 https://nagrzyby.pl/galeria/main.php
Człowiek jest wielki, nie przez to co ma, lecz przez to kim jest, nie przez to co posiada, lecz przez to czym dzieli się z innymi.
-
- Śmiertelnie trujący zarodnikowiec
- Posty: 18098
- Rejestracja: sobota, 30 lipca 2005, 22:48
- Ulubione grzyby: przede wszystkim borowiczki, a potem pozostałe
- Lokalizacja: Krosno
- Pochwalił: 297 razy
- Pochwalony: 1523 razy
Skoro nie ma potraw to trochę wigilijnych wróżb. Ostatnia jak najbardziej nas dotyczy
http://www.tipy.pl/artykul_223,jakie-sa" onclick="window.open(this.href);return false; ... lijne.html
I jeszcze przesądy
http://www.tipy.pl/artykul_227,jakie-sa" onclick="window.open(this.href);return false; ... gilia.html
http://www.tipy.pl/artykul_223,jakie-sa" onclick="window.open(this.href);return false; ... lijne.html
I jeszcze przesądy
http://www.tipy.pl/artykul_227,jakie-sa" onclick="window.open(this.href);return false; ... gilia.html
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 14 grudnia 2009, 22:28 przez Ania, łącznie zmieniany 1 raz.
...i kiedy przyjdą dni deszczowe, naucz się przechodzić między kroplami
_________________________
Ania
_________________________
Ania